Ziarul de Duminică

Neoliberalismul magarilor (II)

19.10.2007, 20:01 17

Pe vremuri, aflam ca "fara bacsis" nici nu era "chip sa faci un pas in tara urechiatilor. Astfel ea a si ajuns sa fie cunoscuta intre straini sub porecla de tara bacsisului" (Tara magarilor).

Nu demult, presa germana numea cel mai "reformator" guvern magaresc drept "Cabinetul bacsis". Nu stiu de ce, dar rimeaza cu hasis.
Despre justitia magarilor, se spunea ca "supus pedepsei nu e cel ce face, ci cel ce dezveleste o magarie". In "Tara magarilor", "lumea nu e articularea muncii, a infruntarii, a modelarii si sublimarii nevoilor umane. Ea este doar un pretext, pentru etalarea locuitorilor sai. Lumea e o alee de duminica, unde fiecare se expune doar pentru a fi vazut, dar nu si pentru a vedea". O lume unde "protagonistii" sunt preocupati pana la nevroza cu "propria lor aparitie, incat se scufunda, nu apocaliptic, ci cotidian si molatic, impreuna cu decorul lor, si amorful noroiului si al gunoiului, al acestor elemente ce amintesc umanitatea doar in forma de putrefactie a unui aparat care consuma, fara a crea nimic in schimb" (Mihaela Czobor).
Ce este democratia intr-o realitate istorica "magareasca"? Stefan Zeletin a descris-o la mijlocul anilor '20 si este mecanismul care formeaza si democratia de astazi unde "cel energic si fara scrupule se ridica fara nici o piedica legala la varful piramidei sociale, iar cel cu prejudecati de sange sau scrupule de morala este dat la o parte, ca o piesa de antichitate. Aceasta este democratia; numele ei, de 'putere a poporului', are cel mult un sens ironic" (Neoliberalismul). Apoi, care dintre vechii si actualii "democrati" romani "a avut taria de suflet sa spuna maselor muncitoare adevarul ca democratie inseamna munca, ordine si sacrificiu pentru societate? Ne temem ca atunci masele ar face democratului asa o manifestare de simpatie, incat i-ar trece pentru totdeauna dorul de a se mai intoarce la ele. Dimpotriva, democratii nostri spun muncitorilor - fie acestia proletari sau tarani - ca, daca vor sa traiasca mai bine, sa vina la ei. Si oricine stie ca in mintea intunecata a muncitorului roman a trai mai bine inseamna a trai fara munca. Ei da, daca muncitorii romani vor da sprijin democratilor, atunci toate cele trebuincioase se vor produce de la sine, fara nici o osteneala: gradinile de pe mandrele noastre vai vor face numai pere malaiete, care sa cada coapte gata in gura lui natafleata, democratul roman de cariera".
Generatia lui Zeletin a descoperit chiar si un antidot lumii "magaresti", un antidot care se fundamenta pe convingerea ca "obligatia de a face fata pentru semeni, este o indatorire a noastra fata de noi insine, prin care ne constituim ca oameni, si nu magari". (Mircea Vulcanescu).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO