Ziarul de Duminică

Nouriel Roubini, profetul recesiunii: "Recentul dezastru financiar ar putea fi doar o picătură din potopul ce va să vină"

Nouriel Roubini, profetul recesiunii: "Recentul dezastru financiar ar putea fi doar o picătură din potopul ce va să vină"
03.08.2010, 13:40 34

Editura Publica a scos pe piaţă cea mai aşteptată carte deeconomie a crizelor, scrisă de singurul economist care a prezis cuexactitate, pas cu pas, recenta criză ce a zguduit sistemuleconomic la nivel macro, "Economia crizelor. Curs fulger despreviitorul finanţelor", de Nouriel Roubini şi Stephen Mihm.

Nouriel Roubini a fost luat peste picior în momentul in care alansat avertismentul, fiind poreclit "Dr. Dezastru". Acum esteadulat ca un adevarat profet, o Casandra blestemată să nu fiecrezută de nimeni chiar dacă spune adevărul.

Spre deosebire însă de Casandra, Roubini a apelat la calculematematice şi economice în 2006 când a argumentat, în faţa FonduluiMonetar International, că întreg sistemul se va prăbuşi subgreutatea unui balon speculativ din ce în ce mai periculos.

Toate avertismentele sale s-au adeverit pas cu pas, Roubini urcândpe locul 2 în topul celor mai mari intelectuali în viaţă (ProspectMagazine) si pe locul 4 în topul "celor mai importanţi gânditoriglobali" (Foreign Policy).

Roubini insistă însă că, şi după adeverirea tuturor avertismentelorsale, sistemul refuză să reacţioneze într-un sens de autoreglare şitinde să se scufunde în aceleaşi greşeli care l-au îngropat, de lamăsurile anticriză la nivel macro, până la deciziile economice aleindivizilor. "Departe de-a fi un eveniment rarisim, care survine odată la un secol, recentul dezastru financiar s-ar putea să fie opicătură din potopul care va să vie", avertizează el în cea mairecentă carte a sa.
Şocanta descriere a previziunilor sale o puteţi afla pe larg înZiarul de Duminică de vineri, 6 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO