Ziarul de Duminică

Nu-i uitaţi pe aromâni!/ de Ziarul de Duminică

no title

Autor: Ziarul de Duminica

30.03.2011, 23:20 83

Cu ceva vreme în urmă am primit la redacţie numărul pe decembrieal revistei "Familia română", revista pentru solidaritatearomânilor de pretutindeni, editată de Biblioteca judeţeană "PetreDulfu" din Baia Mare şi de Asociaţia Culturală "Familia română", alcărei director fondator a fost dr. Constantin Mălinaş. Un numărincitant destinat chestiunii aromâne, "o chestiune deloc simplă şicare nu poate fi abordată simplist" (dr. Teodor Ardelean).

Mai multe articole şi studii foarte interesante, dintre carese disting cele semnate de Kira Iorgoveanu-Mantsu,"Armânii/Makedonarmânii - recuperarea identităţii în mileniul III"şi interviul cu istoricul Neagu Djuvara.

În primul articol se scrie, analizându-se limba aromână:"Cicerone Poghirc (somitate incontestabilă în domeniul romanisticiişi limbilor indoeuropene - n.n.) este singurul om de ştiinţă careajunge la concluzia că limba vorbită de autohtoni în Macedoniaromanizată are o altă limbă de substrat decât româna, şi anumetraca. A considera Armâna ca dialect al limbii române înseamnă acontesta, a ignora bogata literatură scrisă în această limbă, depeste 200 de ani! Limba armână a avut o gramatică modernă încă dela 1813, în timp ce toate gramaticile limbilor balcanice au apărutmai târziu, chiar şi Gramatica lui Heliade Rădulescu!"

Iar mai departe - "România ar trebui să-şi asume astăzi deschisdeciziile politice eronate, comise începând cu jumătatea secoluluial XIX-lea, când a început mişcarea propagandistică printre armâniidin Balcani."

Neagu Djuvara are o părere tranşantă - "Aromânii n-or să disparătotal, dar mi-e teamă că numai la noi se vor mai păstra."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO