Ziarul de Duminică

O aventură poliţistă cu Martin Beck/ de Stelian Ţurlea

O aventură poliţistă cu Martin Beck/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

10.10.2014, 00:16 55

Maj Sjöwall (n. 1935) şi Per Wahlöö (1926‑1975) au fost soţ şi soţie înainte de a fi jurnalişti şi scriitori suedezi de romane poliţiste. Între 1965 şi 1975 au scris împreună zece romane poliţiste – reunite sub titlul generic „Povestea unei crime ”–, care îl au ca protagonist pe inspectorul Martin Beck. Au fost supranumiţi „regele şi regina romanelor poliţiste“ şi sunt consideraţi clasici ai genului. Primul roman din serie, „Roseanna”, a cărui traducere a fost prezentată mai demult în ziarul nostru, a fost ecranizat de două ori. „Dispărut fără urmă” *) (1966) este al doilea roman din serie şi a fost şi acesta ecranizat, în 1980.

Este o poveste clasică de dipariţie, trafic transfrontalier de droguri, printre primele de felul lor, dar şi mult mai mult. Pe scurt, un ziarist suedez dispare, se presupune că într-o călătorie la Budapesta, poliţistul Martin Beck pleacă pe urmele lui, care se pierd cu totul la un moment dat, nici nu există, nimeni nu poate furniza vreo informaţie. Primul gând al tuturor, în afara celui că ar fi fost asasinat, este că ziaristul a fugit undeva cu suma enormă de bani obţinută. Să cauţi un străin, un occidental, într-o capitală comunistă în anul 1966 nu este numai o aventură, ci şi un risc uriaş, oricând căutătorul, urmărit atent, putând fi expulzat. Martin Beck are inteligenţa să-şi apropie confraţi de meserie unguri şi, cu ajutorul acestora, descoperă treptat nu numai o reţea incredibil de simplă de trafic cu droguri, care aducea membrilor ei enorme beneficii financiare, ci şi o lume interlopă foarte activă, care nu ţine cont de sistemul politic şi economic. În Suedia şi în Ungaria în egală măsură traficul era posibil pentru că sistemul îl permitea.

Măiestria celor doi autori constă îndeosebi în modul în care ştiu să sporească tensiunea. Aproape plictisitor până la un punct, romanul creşte în intensitate şi devine captivant. Ziaristul suedez nu era agreat de nimeni dintre colegi şi de nimeni dintre cei pe care îi întâlnise, încât cititorului dornic să rezolve enigma mult înainte de a încheia cartea i se deschid nenumărate piste.În cele din urmă, ca în orice roman poliţist care se respectă, apar şi surprizele. Iar dincolo de acţiunea în sine, mediile sociale sunt foarte bine conturate – mai ales cel al jurnalisticii, tineri sau vârstnici obosiţi, fără chef, beţivi, cărora meseria nu le mai spune nimic.

 „Am vrut să găsim un stil care să nu fie nici al lui Per, nici al meu, ci adecvat cărţilor pe care voiam să le scriem. Voiam să le poată citi oricine, nu numai cei foarte cultivaţi. Şi mulţi mi-au spus că şi-au descoperit pasiunea pentru lectură citind aventurile lui Martin Beck.” Încercaţi şi dumneavoastră!

 

*) Maj Sjőwall, Per Wahlőő - Dispărut fără urmă. Editura Allfa, colecţia Strada Ficţiunii, Crime. Traducere din limba suedeză de Andreea Dragu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO