Ziarul de Duminică

O minte cu totul nouă/ de dr. Daniel H. Pink

O minte cu totul nouă/ de dr. Daniel H. Pink

Autor: Ziarul de Duminica

13.08.2015, 23:36 485

„O minte cu totul nouă” propune cititorului o aventură îndrăzneaţă şi un nou mod de a se raporta la un viitor în continuă schimbare. Titlul de faţă, un bestseller New York Times, s-a bucurat de succes la nivel mondial, fiind tradus în 24 de limbi. Daniel H. Pink subliniază cele şase abilităţi umane fundamentale fără de care succesul în carieră şi împlinirea personală ar fi imposibile şi, de asemenea, ne arată cum putem să le stăpânim şi să le folosim în avantajul nostru.

Viitorul aparţine celor creativi, spiritelor inovatoare, iar Daniel H. Pink demonstrează, prin trei argumente bine susţinute, de ce oamenii care gândesc cu emisfera dreaptă vor conduce lumea în viitorul apropiat.

Volumele lui Daniel H. Pink au fost traduse în 34 de limbi şi s-au vândut în peste 2 milioane de exemplare în întreaga lume. Pe lângă activitatea sa literară, Daniel H. Pink este co-producătorul şi gazda unui show de televiziune numit „Crowd Control”.

*   *   *

Ultimele câteva decenii au fost dominate de un anume tipar uman, cu un anume tip de gândire: programatori capabili să scrie coduri pentru orice, avocaţi în stare să redacteze tot felul de contracte, posesori de masterate în management care mâncau cifre pe pâine. Dar cheile împărăţiei sunt pe cale să treacă în alte mâini. Viitorul aparţine unui altfel de om, cu o altfel de minte: persoane cu spirit creator, empatice, în stare să recunoască tipare şi să creeze sensuri noi. Aceşti oameni – artişti, inventatori, designeri, povestitori, oameni care au grijă de ceilalţi, care îi consolează pe alţii şi care văd imaginea de ansamblu – vor culege cele mai mari recompense şi vor trăi cele mai mari bucurii pe care le poate oferi societatea.

Această carte descrie o schimbare de proporţii seismice, dar încă nedetectată, care se petrece într‑o mare parte din lumea dezvoltată. Lăsăm în urmă economia şi societatea Erei informaţionale, construită pe o gândire logică, lineară, ca de computer, şi ne îndreptăm spre o economie şi o societate construite pe aptitudini precum inventivitatea, empatia, vederea de ansamblu. Aceasta este Era conceptuală, care se ridică pe locul celei dinainte. Cartea de faţă li se adresează celor care vor să supravieţuiască şi să aibă succes în această lume pe cale de a se naşte: oameni care nu se simt confortabil în cariera lor, nemulţumiţi de viaţa lor, oameni de afaceri şi lideri care vor să rămână pe val, părinţi care vor să-şi pregătească odraslele pentru viitor şi milioane de oameni creativi şi cu abilităţi emoţionale ignorate şi subapreciate de Era informaţională.

Din această carte, veţi învăţa cele şase aptitudini esenţiale, pe care eu le numesc „cele şase simţuri“, de care vor depinde tot mai mult pe viitor succesul şi satisfacţia personală. Design, poveste, simfonie, empatie, joacă, sens. Acestea sunt capacităţi umane fundamentale, pe care oricine le poate stăpâni, iar scopul meu este să vă ajut să le stăpâniţi.

O schimbare de asemenea proporţii este complexă. Dar argumentul central al acestei cărţi e simplu. Timp de aproape un secol, societatea occidentală în general şi cea americană în special au fost dominate de o formă de gândire şi o abordare a vieţii excesiv de simpliste şi de analitice. Era în care am trăit a fost cea a „lucrătorului bazat pe cunoaştere“, omul cu studii superioare care manipulează informaţia şi-şi pune în aplicare experienţa. Dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe. De la prosperitatea materială care ne adânceşte aspiraţiile nemateriale, globalizarea care favorizează exportul de inteligenţă şi tehnologiile avansate care elimină cu totul anumite munci, o multitudine de forţe ne conduc spre o nouă eră. Una animată de o altă formă de gândire şi un alt mod de a aborda viaţa, care pune preţ pe aptitudini pe care le numesc creative şi afective. Creativitatea presupune capacitatea de a identifica tipare şi oportunităţi, de a crea frumuseţe şi emoţie în sens artistic, de a pune pe hârtie o poveste bună şi de a combina idei aparent fără nicio legătură, ca să obţii ceva nou. Afectivitatea implică abilitatea de a empatiza cu ceilalţi, de a înţelege subtilităţile interacţiunii umane, de a găsi bucurie în tine însuţi şi de a le-o aduce şi altora, de a ieşi din contingent în căutarea scopului şi a sensului.

De fapt, există ceva ce surprinde perfect schimbarea despre care vorbesc, acel ceva găsindu‑se în capul oricui. Creierul omului este împărţit în două emisfere. Cea stângă este secvenţială, logică şi analitică. Cea dreaptă este non­lineară, intuitivă şi holistică. Aceste diferenţe au fost adesea exagerate. Evident că ne folosim ambele emisfere ale creierului, chiar şi pentru cele mai simple sarcini. Dar diferenţele bine stabilite dintre ele conturează o metaforă relevantă a prezentului şi a viitorului nostru. Astăzi, aptitudinile definitorii ale erei precedente, cele ce ţin de emisfera stângă şi care au contat în Era informaţională, sunt în continuare necesare, dar nu mai sunt suficiente. Iar calităţile pe care le-am dispreţuit până nu demult şi ni s-au părut frivole – inventivitatea, empatia, bucuria şi dorinţa de a găsi un sens, ce ţin de emisfera dreaptă – vor decide cine are succes şi cine se pierde pe drum. Pentru indivizi, familii şi organizaţii, succesul profesional şi personal cere acum o minte cu totul nouă.

Câteva cuvinte despre structura acestei cărţi. Poate nu e chiar o surpriză că O minte cu totul nouă este organizată intuitiv şi original. Partea I, Era conceptuală, explică ideea mai amplă de la care a pornit totul. Capitolul 1 trece în revistă principalele diferenţe dintre emisfera stângă şi cea dreaptă, explicând de ce structura creierului nostru oferă o metaforă atât de potrivită pentru caracteristicile timpurilor noastre. În Capitolul 2, îmi pun la bătaie cele mai tari argumente, ca să-i conving, chiar şi pe aceia dintre voi care îşi folosesc mai tot timpul emisfera stângă, de ce trei imense forţe sociale şi economice – Abundenţa, Asia şi Automatizarea – ne‑au împins spre Era conceptuală. În Capitolul 3 am explicat noţiunile de creativitate şi afectivitate şi am arătat cu exemple de ce oamenii care stăpânesc aceste aptitudini vor da tonul vieţii moderne.

Partea a II-a, Cele şase simţuri, este intuitivă. Ea descrie cele şase aptitudini esenţiale de care veţi avea nevoie ca să răzbiţi în acest peisaj care abia se conturează. Design. Poveste. Simfonie. Empatie. Joacă. Sens. Dedic fiecăreia câte un capitol, descriind cum este pusă la treabă în afaceri şi în viaţa de zi cu zi. La finalul fiecărui capitol, găsiţi câte un portofoliu, incluzând o colecţie de instrumente, exerciţii şi alte referinţe culese din cercetările şi călătoriile mele, care vă pot ajuta să scoateţi la suprafaţă şi să vă ascuţiţi simţul cu pricina.

În cele nouă capitole ale acestei cărţi, vom acoperi multă informaţie. Vom vizita un club de râs din Mumbai şi un liceu american consacrat designului, dar vom învăţa şi cum să detectăm un zâmbet nesincer oriunde în lume. Călătoria trebuie însă începută chiar în creier, ca să învăţăm cum funcţionează, înainte să învăţăm cum să-l punem la treabă. Aşa că punctul de plecare este National Institutes of Health din Bethesda, Maryland. Acolo voi fi legat cu faţa în sus şi băgat într-o maşinărie cât un garaj, care îmi va trimite unde electromagnetice prin cutia craniană.

 

POSTFAŢĂ

Înainte să păşiţi în Era conceptuală, daţi-mi voie să vă împărtăşesc nişte gânduri de despărţire.

Aşa cum am explicat în Capitolul 2, viitorul fiecăruia dintre voi va depinde de răspunsurile pe care le daţi la trei întrebări. În această eră nouă, toţi trebuie să ne uităm cu atenţie la munca noastră şi să ne întrebăm:

1. O poate face cineva din străinătate mai ieftin?

2. O poate face un computer mai rapid decât mine?

3. Ofer ceva ce satisface dorinţele de non‑material şi transcendent ale unei epoci a abundenţei?

Aceste trei întrebări vor trasa linia de demarcaţie dintre cine merge mai departe şi cine rămâne în urmă. Oamenii şi organizaţiile care îşi concentrează eforturile spre ceea ce muncitorii străini nu pot face mai ieftin şi computerele nu pot face mai repede, precum şi pe îndeplinirea cerinţelor estetice, emoţionale şi spirituale ale unei epoci prospere, vor avea succes. Cei care ignoră aceste trei întrebări cu greu vor face faţă.

În timpul care s-a scurs de când am terminat manuscrisul, două echipe de economişti au prezentat studii care sprijină ideea centrală a acestei cărţi. W. Michael Cox şi Richard Alm, de la Federal Reserve Bank din Dallas, au examinat datele privitoare la ocuparea forţei de muncă din ultimii zece ani şi au descoperit că cele mai multe slujbe nou create sunt cele care cer „aptitudini sociale şi inteligenţă emoţională“ (de exemplu, asistenţi medicali) şi „imaginaţie şi creativitate“ (de exemplu, designeri). Frank Levy, de la Massachusetts Institute of Technology, şi Richard Murnane, de la Harvard, au publicat o carte excelentă, The New Division of Labor: How Computers Are Creating the Next Job Market, în care susţin că tehnologia computerizată este pe cale să elimine munca de rutină. Apariţia computerelor de birou şi automatizarea proceselor economice, spun ei, au crescut valoarea a două categorii de aptitudini umane. Prima este ceea ce ei numesc „gândire expertă – rezolvarea de probleme noi, pentru care nu există soluţii de rutină“. Cealaltă este „comunicarea complexă – persuasiune, explicare şi transmitere, prin alte mijloace, a unei anume interpretări a informaţiei“.

Pare clar, aşadar, că Era conceptuală se pregăteşte să înceapă şi că cei care vor să supravieţuiască în ea trebuie să stăpânească abilităţile înalt creative şi afective pe care le‑am descris. Această situaţie pare a fi pe cât de promiţătoare, pe atât de periculoasă. Promisiunea este că, în Era conceptuală, locurile de muncă vor fi împărţite în spirit democratic. Nu trebuie să creaţi următorul telefon mobil sau să descoperiţi o nouă sursă de energie regenerabilă. Va fi suficient de lucru nu doar pentru inventatori, artişti şi antreprenori, ci şi pentru o gamă largă de profesionişti de tip D imaginativi şi cu inteligenţă emoţională, de la consilieri până la maseuri, de la profesori până la stilişti sau agenţi de vânzări talentaţi. Mai mult, aşa cum am încercat să explic, abilităţile de care veţi avea nevoie – Design, Poveste, Simfonie, Empatie, Joacă şi Sens – sunt atribute fundamental umane. Sunt lucruri pe care le facem dintr-o motivaţie intrinsecă. Le avem toţi şi trebuie doar să le acordăm puţină atenţie ca să înflorească.

Pericolul vine din faptul că lumea noastră avansează într‑un ritm nebunesc. Computerele şi reţelele se extind tot mai repede şi sunt tot mai interconectate, cu fiecare zi ce trece. China şi India devin nişte giganţi economici. Abundenţa materială din lumea dezvoltată continuă să crească. Aceasta înseamnă că răsplata cea mai mare va merge la aceia care se mişcă repede. Primii care îşi vor dezvolta o minte completă, care vor stăpâni abilităţi creative şi afective, se vor descurca extrem de bine. Ceilalţi, cei care se mişcă încet sau deloc, vor pierde sau, şi mai rău, vor avea de suferit.

Alegerea este a voastră. Această epocă nouă e plină de şanse, dar este la fel de severă cu cei care se mişcă lent, ca şi cu cei având mintea rigidă. Sper că această carte vă va oferi motivaţia şi instrumentele de care aveţi nevoie ca să porniţi în călătorie.

 

Fragment din „O minte cu totul nouă”, de dr. Daniel H. Pink, în pregătire la Curtea Veche Publishing, colecţiaBiblioterapia. Traducere de Georgeta Huzum

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO