Ziarul de Duminică

O noapte unică la Lisabona/ de Ziarul de duminică

O noapte unică la Lisabona/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

02.06.2016, 23:41 70

10.000 de cărţi pentru copii

În urma concertului caritabil susţinut de Loredana şi banda Agurida la New York (foto 1), organizat de MARA Society în beneficiul Asociaţiei Curtea Veche, se vor dona 10.000 de cărţi elevilor din satele româneşti unde vor fi organizate ulterior şi cluburi de lectură interactive. Acţiunea face parte din programul naţional de lectură „Cărţile copilăriei” care are drept scop promovarea cititului de plăcere în rândul copiilor şi combaterea analfabetismului în România. Evenimentul de strângere de fonduri a fost organizat de MARA Society cu sprijinul Institutului Cultural Român din New York şi a avut loc în data de 13 mai la Webster Hall – The Marlin Room. Statisticile din ce în ce mai îngrijorătoare  privind rezultatele slabe în sistemul educaţional din România, rata abandonului şcolar, accesul scăzut la cărţi potrivite vârstei pentru copiii din mediul rural, scăderea dramatică a lecturii în rândul celor mici, precum şi dificultăţile în înţelegerea textelor sunt doar câteva dintre aspectele pentru care Loredana a decis să se alăture acestui proiect.        

„Cauza pentru care a fost organizat acest eveniment şi atmosfera creată  de Loredana a unit în jurul nostru, la New York, românii din diaspora care cu generozitate şi bucurie au făcut un gest faţă de şcoala românească donând pentru copiii de la sate. Cei plecaţi nu ar fi reuşit fără educaţia primită în ţară să facă o carieră peste ocean. Donaţia este un fel de a mulţumi foştilor lor dascăli şi profesori din România şi de a acorda o şansă la educaţie unor copii defavorizaţi.” a declarat Iren Arsene Mate, preşedinte Asociaţia Curtea Veche.  

 

Săptămâna Haferland”: Saşii te aşteaptă în familie!

Cea de-a patra ediţie a „Săptămânii Haferland” va avea loc în perioada 10-15 august 2016 şi va include localităţile Fişer, Rupea, Viscri, Saschiz, , Roadeş, Criţ, Cloaşterf şi Meşendorf.

Festivalul „Săptămâna Haferland” îşi propune să atragă deopotrivă saşii întorşi  acasă şi turiştii care vor să descopere o zonă de poveste, acesta fiind cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săseşti din Transilvania.

Programul Festivalului:

10 august – Fişer & Rupea: Despre viaţa în Haferland. În Fişer generaţiile de altă dată dezvăluie poveştile lor captivante. Atmosferă medievală în cetate! Sunteţi aşteptaţi cu activităţi variate şi manifestări interactive care vor aduce la viaţă cetatea din Rupea. Nu vor lipsi expoziţiile  copiilor şi vizitele la ateliere de meşteşuguri.

11 august – Viscri (foto 2): Satul prin ochii copiilor. Sunteţi invitaţi să vizitaţi expoziţia copiilor din sat şi să luaţi parte la un concurs de pictură. De asemenea, vor avea loc ateliere de meşteşuguri locale, prânz cu preparate gătite după reţete vechi săseşti, concert gospel în biserica fortificată precum şi o întâlnire nocturnă supriză pe Dealul Dumbrăvii. Biserica fortificată de la Viscri figurează pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

12 august – Saschiz: Diversitatea satului. Târg de produse locale, concert în biserica fortificată, tur organizat la cetatea ţăranească din Saschiz şi cină cu preparate specifice nunţilor săseşti organizată de Asociaţia „Vecinătatea Femeilor din Saschiz”. Biserica fortificată de la Saschiz figurează pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

13 august – Roadeş: Ziua porţilor deschise. Sunteţi aşteptaţi cu braţele deschise să vizitaţi proiectele Fundaţiei Peter Maffay, să luaţi parte la diferite prezentări organizate de Clubul Copiilor Tabaluga şi la momente artistice supriză.

14 august – Criţ: Saşii te aşteaptă în familie! Povestiri despre Criţ compuse de copiii din sat, spectacol interactiv, inaugurarea expoziţiei de fotografie „În Haferland”, trasee de bicicletă, concert în biserica fortificată, fanfară, proiecţii de film şi balul tradiţional săsesc.

15 august – Cloaşterf & Meşendorf: Atmosferă de sărbătoare şi multe provocări! Brunch cu produse tradiţionale şi momente muzicale inedite, concursuri de tras cu arcul şi foc de tabără unde veţi depăna poveştile festivalului din acest an.

În vara anului 2012, Michael Schmidt, preşedintele Automobile Bavaria şi al Fundaţiei Michael Schmidt, şi Peter Maffay, fondatorul Fundaţiei Tabaluga, au iniţiat proiectul „Săptămâna Haferland”, un festival menit să promoveze cultura şi tradiţiile săseşti. Intenţia lor a fost de a promova atât cultura săsească, cât şi turismul în zona cuprinsă între Rupea şi Sighişoara, denumită „Ţara Ovăzului” sau Haferland.

Dacă la prima ediţie festivalul a reunit câteva sute de participanţi, majoritatea saşi întorşi pe meleagurile natale pe perioada verii, în următorul an numărul turiştilor a ajuns la aproximativ 1.000, iar în ediţia din 2015, la peste 1.500, mulţi dintre aceştia nefiind originari din zonă, atraşi însă de frumuseţea peisajelor şi de poveştile legate de tradiţiile şi obiceiurile acestor locuri.

Comunităţile săseşti erau conservatoare, harnice şi foarte bine organizate, iar spiritul lor se reflectă în arhitectura caselor, amenajarea acestora şi meşteşugurile cu care se îndeletniceau. În plus, gospodăriile, curţile şi grădinile saşilor se integrează armonios în peisajul cu livezi, paşuni şi fâneţe, iar familiile din zonă te primesc cu braţele deschise în casă.

În timpul Festivalului „Săptămâna Haferland”, localnicii din satele participante pregătesc diverse activităţi la care puteţi participa împreună cu cei dragi, de la mic la mare.

În cadrul festivalului, turiştii români şi străini vor putea să asiste la degustări de produse locale, concerte de muzică clasică şi concerte gospel în bisericile fortificate, la balul tradiţional săsesc,  precum şi la demonstraţii de meşteşuguri. În plus, cei mici pot participa la un concurs de pictură şi la şezători cu poveşti.

Mai multe detalii sunt disponibile la adresa: http://www.haferland.ro/

 

Zece literaturi, zece spaţii, o noapte unică la Lisabona

În data de 4 iunie, timp de cinci ore, între 19.00 şi 24.00, la invitaţia ICR Lisabona, poetul Nicolae Prelipceanu va recita din opera sa, alături de celebra actriţă portugheză Mónica Calle, în Foaierul Teatrului da Trindade din centrul capitalei portugheze (foto 3).

Cea mai populară serată literară lisaboneză (Noaptea Literaturii Europene) va avea loc anul acesta în zona Carmo/Trindade şi este deschisă tuturor iubitorilor literaturii doritori să descopere, prin intermediul cuvintelor, scriitorii marcanţi ai lumii contemporane europene.

Nicolae Prelipceanu va citi texte din volumul „fantomateca”, iar actriţa Mónica Calle va interpreta aceeaşi „partitură”, în tălmăcirea portugheză a lui Corneliu Popa.

De-a lungul acestei serate inedite vor avea loc sesiuni variate de lectură din opera a 10 scriitori europeni, în interpretarea a 13 actori portughezi. Cu o durată între 10 şi 15 minute, sesiunile de lectură se vor repeta din jumătate în jumătate de oră, în intervalul 19.00-24.00, pentru a oferi publicului posibilitatea de a vizita toate spaţiile implicate în acest proiect şi localizate în selectul cartier Carmo/Trindade. Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Poet, prozator şi publicist, Nicolae Prelipceanu a primit Premiul Naţional „Mihai Eminescu” pentru Opera omnia, în ianuarie 2013, şi premii ale Uniunii Scriitorilor pentru publicistică şi poezie.

Noaptea Literaturii Europene este o iniţiativă a clusterului EUNIC Portugalia, reţeaua institutelor culturale şi a câtorva ambasade străine, realizată cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în Portugalia.

 

Teatru la Bastionul Măcelarilor

Asociaţia Centrul Multimedia Teatru 74 va prezenta la sediul asociaţiei din Bastionul Măcelarilor, Cetatea Tîrgu-Mureş, cele două producţii teatrale găzduite în cadrul turneului IndependNet 2016.

IndependNET este o reţea a companiilor şi teatrelor independente din România, ce îşi propune organizarea anuală a turneului IndependNet, cu scopul de a facilita un „schimb de spectacole” între membrii reţelei.

Turneul IndependNet 2016 este un proiect cultural co-finanţat de AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional.

 

„Amintiri din Epoca de şcoală” (vineri, 3 iunie, ora 20.00, foto 4)


Text: Mihaela Michailov

Distribuţie: Katia Pascariu, Alexandru Potocean
Regie: Radu Apostol
Scenografie: Maria Mandea
Coregrafie: Paul Dunca
Muzica: Jak Neumann


Spectacolul a fost jucat în cadrul FEST-FEDR (Timişoara, 2015), FEST-TEEN (Teatrul Excelsior), în şcoli şi universităţi şi a primit premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol, în FNTi 2015.

Amintiri din epoca de şcoală” porneşte de la experienţele personale pe care echipa proiectului le-a avut în anii de şcoală, documentând şi ficţionalizând momente de confruntare cu profesori, părinţi şi colegi.

 

„Hamlet pentru Hamlet” (duminică, 5 iunie, ora 20.00, foto 5)


Autor dramatic: Mihai Pintilei

Distribuţie: 
Codrin Dănilă, Alexandra Gîtlan, Ancuţa Gutui, Adrian Marele, Cătălin Ştefan Mîndru, Ovidiu Ivan, Bogdan Cantauz
Tehnici: Alexandru Amargheolaei, Alin Prodan.

 

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 18 ani sau persoanelor cu o sensibilitate crescută faţă de un limbaj explicit.

Un univers hamletian alternativ în care poeticul se mixează cu urbanul. 
O poveste a unui tânar care nu îşi mai găseşte locul într-un regat imaginar, unde deciziile sunt cât se poate de reale şi au consecinţe surprinzătoare. 

 

Intrarea la ambele spectacole este liberă.

Rezervări: 0745.193.227.


 

Bookshake, cotidianul Târgului de Carte

Timp de cinci zile (de la1 iunie, până duminică, 5 iunie) vizitatorii Salonului Internaţional de Carte Bookfest pot citi cotidianul Bookshake (foto 6), editat de Bookaholic şi Florin Iaru, la iniţiativa Centrului Ceh. Ziarul se găseşte la târg, la standul Bookshake, dar şi în librăriile din oraş, iar articolele vor putea fi citite şi online pe bookaholic.ro. Centrul Ceh şi echipa revistei online Bookaholic vor fi la standul Bookshake, scriind şi editând în timp real un cotidian dedicat târgului. Vizitatorii pot bea o cafea la stand în timp ce citesc ziarul care va cuprinde interviuri cu scriitori, recomandări de lansări de neratat, liste cu cărţi de cumpărat, zvonuri din târg şi din lumea literară şi multe altele. Dacă se simt inspiraţi, vizitatorii pot chiar să dea o mână de ajutor la scris, iar cele mai bune texte vor apărea în ziar a doua zi. Găsiţi Bookshake – care va fi distribuit gratuit – la Pavilionul C4, la doi paşi de standul Israelului, ţara invitată la ediţia de anul acesta a târgului de carte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO