Ziarul de Duminică

O voce care a scris istorie/ de Ziarul de duminică

O voce care a scris istorie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.07.2013, 23:56 60

Brânduşa Zaiţa Silvestru, una dintre vedetele incontestabile ale Teatrului de Animaţie Ţăndărică, a scris istorie în teatrul de păpuşi şi marionete românesc, reprezentând pentru multe generaţii de actori o culme a măiestriei, deseori fiind numită Magica păpuşăreasă, Regina sau Prinţesa păpuşilor.
Născută pe 8 iulie, în urmă cu 80 de ani, „se joacă” cu păpuşile de la 15 ani, fiind membră a trupei de la Ţăndărică din 1950 până în anul 1997. Brânduşa Zaiţa Silvestru a absolvit în 1960 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, secţia Actorie. Pe lângă cei 47 de ani de teatru pe scena de la Ţăndărică, Brânduşa Silvestru a devenit, după 1990, şi unul dintre cei mai recunoscuţi dascăli din România, activând ca profesor la UNATC, catedra „Arta actorului mânuitor de păpuşi şi marionete”. A descoperit şi format talente, fiind extrem de inventivă şi de o rigurozitate profesională proverbială. A dat naştere unor personaje memorabile, de la „Elefănţelul curios” la „Cenuşăreasa”, de la „Puiul” la „Coţofana hoaţă”, de la „Sânziana” la una dintre „Nevestele lui Don Cristobal”. A realizat zeci de turnee în ţară şi străinătate, a participat la importante competiţii interne şi internaţionale, a luat premii, a primit distincţii, a făcut numeroase emisiuni de televiziune, rămânând în conştiinţa multor generaţii de copii. A jucat şi în filme pentru copii, precum „Uimitoarele aventuri ale muschetarilor”, „Cucoana Chiriţa” sau „Bună seara, Irina!”.

Posesoarea unei voci cristaline, dar şi a unui zâmbet inconfundabil, plină de inventivitate şi fantezie, Brânduşa Zaiţa Silvestru este o mare Doamnă a teatrului de animaţie, căruia i s-a dedicat trup şi suflet.
A fost soţia scriitorului Valentin Silvestru, alături de care a petrecut ani minunaţi până în 1996, când omul de litere şi de teatru, cel care a înfiinţat Festivalul de umor "Constantin Tănase" de la Vaslui, a trecut în lumea de dincolo.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO