Ziarul de Duminică

Oricine poate trăi dincolo de capacităţile proprii/ de Stelian Ţurlea

Oricine poate trăi dincolo de capacităţile proprii/ de...

Autor: Stelian Turlea

03.09.2015, 23:56 61

„Mesagerul”*) a apărut în 2002, a primit până acum cinci premii naţionale şi internaţionale, a fost adaptat în 2008 pentru teatru şi încă de două ori în 2011 şi 2015.

Autorul, Markus Zusak, născut la Sydney în 1975, dintr-o mamă germană şi un tată austriac, a publicat mai multe romane ajunse bestseller, dar e foarte cunoscut pentru cel de faţă şi pentru „Hoţul de cărţi” (tradusă în peste 30 de alte limbi şi ecranizată). E o carte ciudată şi splendidă pentru adolescenţi şi în egală măsură pentru adulţi.

Eroul e un tânăr de 19 ani care se dă de 20 pentru a putea deveni şofer de taxi. Îl cheamă Ed Kennedy. E un prost jucător de cărţi şi nepriceput la sex. Locuieşte într-o cocioabă, singur, şi îşi împarte cafeaua cu câinele său bătrân pe care îl cheamă Portarul. În viaţa lui nu-i decât rutină şi incompetenţă, până în ziua în care împiedică întâmplător un jaf de bancă. De aici încep necazurile sau peripeţiile sau transformările lui şi ale pesonajelor din jur. Pentru că primeşte, la intervale neregulate, mai mulţi aşi (de cărţi de joc) cu mesaje ciudate – trebuie să facă anume lucruri într-un anume interval şi la anume adrese din oraş pe care e nevoit să le caute cu atenţie. Trebuie să salveze o femeie care e violată de soţul ei beat aproape în fiecare noapte; trebuie să aducă confort unei bătrâne singure, care şi-a pierdut iubitul în al doilea război mondial şi de atunci trăieşte cu mintea rătăcită; trebuie să ajute o adolescentă să fie mai încrezătoare şi să-şi controleze viaţa; s-o consoleze pe prietena lui pe care o iubeşte nemărturisit. În spatele tututor acestor mesaje se află cineva surprinzător pentru cititor. Ed Kennedy nu ştie cum să ducă la îndeplinire poruncile scrise pe cărţile de joc, dar reuşeşte de fiecare dată. Faptele pe care el le duce la îndeplinire ajută la schimbarea mai multor prieteni – şi, în cele din urmă, a lui însuşi. Practic, el transmite nişte mesaje. I se explică şi de ce a fost el alesul: „Am făcut-o pentru că tu eşti epitomul obişnuitului, Ed. Dacă un tip ca tine poate lua atitudine şi poate face tot ce-ai făcut tu pentru oamenii aceia, atunci toată lumea poate. Oricine poate trăi dincolo de capacităţile proprii.”

Până la urmă Ed Kennedy constată că nu e mesagerul. E Mesajul.

„E mult din mine în Ed, recunoaşte Markus Zusak într-un interviu. N-am avut încredere în mine multă vreme – şi asta e partea fundamentală a caracterului lui Ed. Dar am vrut ca Ed să se comporte ca un supererou, fără puterile unui supererou. Cred că, atunci când se întâmplă asta, afli cine eşti.”

 

*) Markus Zusak – Mesagerul. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Andra Elena Agafiţei prin Lingua Connexion

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO