Ziarul de Duminică

Otrava memoriei/ de Lucian Vasilescu

Otrava memoriei/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu

25.07.2014, 00:26 199

Ticăloşia doborârii avionului de linie malaezian a deschis în mintea mea sertare pe care le credeam ferecate pe veci, sertare cu amintiri reprimate, sertare unde m-am străduit să îndes tot felul de vechi necurăţenii (auzite, citite sau trăite). Se vede treaba că, de fapt, nu uităm nimic, că tot ce am văzut, auzit, citit, trăit nu pleacă de la noi, că e suficient un eveniment de mare impact pentru ca golemul amintirilor să se trezească din adormire.

 

Iată întâmplarea care mi-a revenit în minte: în clasele primare a sosit la şcoală o directivă prin care toţi elevii erau obligaţi să cumpere o culegere de povestiri cu şi despre glorioasele fapte de arme ale glorioasei Armate Roşii. Când au sosit cărţile, ele ne-au fost înmânate ceremonios şi am fost somaţi să le citim, pentru că urma să fim ascultaţi din ele.

Am citit, ce era să facem şi, într-adevăr, am fost şi ascultaţi. Mie mi-a picat următoarea poveste: un brav soldat sovietic, luptând cu eroism pentru eliberarea patriei sale, după ce a făcut nenumărate fapte de vitejie, a căzut, rănit de moarte, într-o pădure de mesteceni. S-a chircit la tulpina unui copac şi, privind cerul pe care se plimbau agale norii Maicii sale, Rusia, îşi aştepta, cu sufletul împăcat, sfârşitul. Când a simţit că i se apropie ceasul, soldatul sovietic a vrut să-şi răsucească o ultimă mahoarcă. Tutun avea, dar nu avea hârtie. Într-un buzunar al vestonului spart de gloanţele inamicului a găsit o cărţulie şi a dat să rupă o foaie, să-şi răsucească ţigara. Dar cărţulia era una de poezii care preaslăveau şi preamăreau poporul sovietic comunist şi pe iluştrii săi conducători. Cum să rupi o foaie dintr-o asemenea carte? Cu privirea împăienjenită de apropierea sfârşitului, soldatul sovietic a renunţat la tabacioc şi şi-a dat duhul fericit, murmurând versurile înălţătoare din cărticica cu poezii.

 

O ticăloşie, iată, a deşteptat o amintire ticăloasă. Se vede treaba că Răul nu moare niciodată. Răul se transformă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO