Ziarul de Duminică

Părinţi duhovniceşti la Editura Predania/ de Ziarul de Duminică

Părinţi duhovniceşti la Editura Predania/ de Ziarul de Duminică

Părinţi duhovniceşti la Editura Predania

23.12.2010, 23:48 49

Editura Predania este condusă de un tânăr inimos, IonuţGurgu, are şi o revistă, Predania, care continuă revistainterbelică de critică teologică, şi o librărie, care depăşeştecadrul unui simplu magazin de carte religioasă. Mai multe volumepublicate în ultima vreme în colecţia Părinţi duhovniceşti ne-auatras atenţia.

Stareţul Tadei de la Mânăstirea Vitovniţa -Cum îţi sunt gândurile, aşa îţi esteviaţa.

Traducere din limba sârbă de Valentin-PetreLică. Părintele Tadei (1914-2003) s-a născut în satulVitovniţa, din părinţi ţărani. Începuturile vieţii sale călugăreştisunt legate de mânăstirea Milkovo de lângă Svilainţa. Îndată dupăînchinoviere, în 1935, a fost îndrumat spre Şcoala de Iconografiede la Mânăstirea Rakoviţa. La dorinţa Patriarhului BisericiiOrtodoxe Sârbe de la acea vreme, Varnava, Episcopul Veniamin i-adat monahului Tadei dezlegare canonică să meargă în eparhiaBelgradului şi Karloviţului, iar acesta a intrat în obşteamânăstirii de la Rakoviţa. A fost hirotonit în cinul de ieromonahîn 1938, la Mânăstirea Rakoviţa, a fost ridicat la treapta deegumen în 1949, în catedrala din Belgrad, de către vicarulpatriarhal Visarion, fost episcop al Banatului. În Octombrie 1938,ieromonahul Tadei a fost mutat, pentru nevoile slujirii, laPatriarhia din Peci. În 1962, a fost rânduit la stăreţia MânăstiriiVitovniţa. A petrecut în această slujire vreme de zece ani.

Cartea cuprinde interviuri, convorbiri, sfaturi şi apoftegme aleunuia dintre cei mai de seamă părinţi duhovniceşti, român de neam,din Serbia veacului XX, adunate din convorbiri avute cu fiiiduhovniceşti, adresate cu precădere mirenilor, în mijlocul căroraStareţul Tadei şi-a împlinit misiunea. O parte a acestor materialecirculau în perioada comunistă, printre credincioşii ortodocşisârbi, sub formă dactilografiată.

Stareţul Tadei de la Mânăstirea Vitovniţa -Pace şi bucurie în Duhul Sfânt.

Volumul de faţă întregeşte viziunea duhovnicească pe careStareţul Tadei a lăsat-o moştenire. Suntem răspunzători, insistăel, de gândurile pe care le întreţinem, iată un adevăr foarte greude crezut şi de primit pentru omul postmodern, obişnuit sărelativizeze orice şi, mai ales, să vadă în gând doar o puterepsihologică. De obicei, în cărţile duhovniceşti întâlnim ideea căpacea sufletească este roada rugăciunii. Mai întâi trebuie să terogi, iar pacea va veni de la sine. Dimpotrivă, Părintele Tadeiaşează ca piatră de temelie a rugăciunii pacea inimii. Alte armedin arsenalul războiului nevăzut, pe care ni le propune StareţulTadei: smerenia, ascultarea, blândeţea, iertarea aproapelui,acceptarea necazurilor.

Arhimandritul Serafim Alexiev -Viaţaduhovnicească a creştinului ortodox.

Arhimandritul Serafim (Stoian Gheorghiev Alexiev, 1912-1993) ascris o serie de cărţi cu conţinut dogmatic şi duhovnicesc. Celemai însemnate sunt: "O vedere ortodoxă a noului şi vechiului stilal Calendarului," (1972) "Credinţa noastră," "Rugăciunea SfântuluiEfrem Sirul în lumina învăţăturii Sfinţilor Părinţi," "Viaţa dupăviaţă," "Stareţii de la Optina". Arhimandritul Serafim a închinatîn ultimii săi ani de viaţă eforturi deosebite unei criticiprofunde a ecumenismului, pe care-l socotea o erezie potrivnică luiDumnezeu, ce macină Biserica Ortodoxă. Arhimandritul SerafimAlexiev ne cheamă la viaţa cea adevărată prin cinci scrieri ceexplică şi detaliază, pe înţelesul tuturor, spovedania, vrajba şiîmpăcarea, mândria şi smerenia, suferinţele. Cartea atinge cuînţelepciune şi dragoste creştinească sufletul obosit şi întristatal omului, suplinind o lipsă pe care nimeni nu o poate umple deunul singur.

Ahimandritul Epifanie Theodoropulos -Toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să odăm.

Arhimandritul Epifanie a fost unul din marii duhovnici şicanonişti ai Greciei din veacul al XX-lea. Ţinut la evlavie înSfântul Munte şi întreaga ţară pentru înţelepciunea saduhovnicească, era nelipsit de la fiecare adunare a Sfântului Sinodal Bisericii Elladei pentru cunoştinţele sale în privinţa SfintelorCanoane al Bisericii. În 1949 a absolvit Facultatea de Teologie dinAtena, iar în aceeaşi perioadă intră sub oblăduirea celui ce i-arămas părinte duhovnicesc până la moarte - Părintele Filothei(Zervakos), stareţul mânăstirii Longovarda din Paros. În 1956 estehirotonit diacon, iar în 1961- ieromonah. A întemeiat în 1976Sihăstria Preasfintei Născătoare-de-Dumnezeu "Keharitomeni" ("Ceaplină de har") din Trizina, Peloponez. A murit în 1989.

Cartea de faţă reprezintă primul volum al culegerii de omiliiţinute de părintele Epifanie fiilor săi duhovniceşti din obşteamânăstirii Keharitomeni din Peloponez. Cuvântul său este plin denerv şi trece dincolo de mărginirile fireşti ale mijloacelorneînsufleţite de înregistrare - cuvânt ziditor, aghiografic şi depateric, cuvânt de înţelepciune şi plin de har, fără avânturiretorice şi tonalităţi impresionante. Cartea de faţă doreşte sădăruiască acest cuvânt poporului lui Dumnezeu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO