Ziarul de Duminică

Particula fundamentală a Universului/ de Lidia Vianu

Particula fundamentală a Universului/ de Lidia Vianu

Autor: Lidia Vianu

16.07.2015, 23:49 56

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român şi Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumului Ioan-Iovitz Popescu – Ether and Etherons. A Possible Reappraisal of the Concept of Ether (Etheronic. O posibilă reconsiderare a conceptului de eter), 1982. Editat de Lidia Vianu.

Cel mai important lucru atunci când vrem să înţelegem Universul este particula fundamentală. Toată activitatea ştiinţifică şi teoretică s-a concentrat asupra ei. Printre aceia care au reuşit cel mai spectaculos este cel care, acum 33 de ani, a scris această carte. Citiţi-o cu această idee în minte.

„În lucrarea de faţă – spune autorul – vom considera o astfel de entitate irelevantă – «etheronul» – în legătură cu rolul cosmologic al eterului, atât de mult discutat în ultima decadă. Mai întâi vom expune, pe scurt, realizările majore în domeniul cosmologiei, obţinute prin adoptarea şi adaptarea conceptului de eter astfel ca să satisfacă principiile.”

„În prezenta lucrare este introdus conceptul de etheron, ca fiind cea mai mică particulă care poate exista şi care mediază interacţiunile gravitaţionale. În vederea calculării masei acestei particule universale se sugerează trei căi de abordare. Se consideră pentru unele aspecte ale problemei că universul ar fi static, dar de fapt vor trebui folosite modele de univers dinamic. Se vor discuta cele trei căi de abordare în vederea obţinerii masei etheronului.”

Începând cu anul 1955, profesorul Ioan-Iovitz Popescu (născut în 1932) a activat în cadrul catedrei de Optică şi Descărcări în Gaze a Facultăţii de Fizică din Bucureşti. În anul 1972, devine profesor de fizica plasmei la aceeaşi facultate a Universităţii din Bucureşti. Între 1972 şi 1977, profesorul Ioan-Iovitz Popescu a fost decanul Facultăţii de Fizică, iar din anul 1981 până în octombrie 1989 a fost rectorul Universităţii din Bucureşti. Între 1960 şi 1972 a condus laboratorul de fizica plasmei, devenind apoi director ştiinţific adjunct al Institutului de Fizică din Bucureşti. Între 1977 şi 1981 a fost primul director al Institutului de Fizica şi Tehnologia Plasmei şi Radiaţiilor, aducând o contribuţie esenţială la cristalizarea principalelor direcţii de cercetare din acest institut.

Pe lângă cele peste 200 de lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate, care au cumulat peste 2.000 de citări, experienţa didactică şi ştiinţifică a profesorului Ioan-Iovitz Popescu se regăseşte şi în cele 14 cărţi publicate de-a lungul anilor. A supervizat peste 40 de doctorate în fizică, formând numeroşi experţi cu o carieră ştiinţifică deosebită. De-a lungul anilor, a fost promotorul unor colaborări ştiinţifice importante între România şi Statele Unite ale Americii, Germania şi Franţa. Printre oamenii de ştiinţă care au citat lucrări ale profesorului Ioan-Iovitz Popescu se numără laureaţii premiului Nobel A. L. Schawlow, N. Bloembergen, M. Prokhorov, W. E. Lamb jr. şi C. N. Yang.

Ioan-Iovitz Popescu: Ether and Etherons. A Possible Reappraisal of the Concept of Ether, 1982, editat de Lidia Vianu, s-a lansat la 6 iulie 2015, iar volumul poate fi consultat şi descărcat la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/iovitz-etherons.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO