Ziarul de Duminică

Patru paşi pentru sănătatea organizaţională/ de Ziarul de duminică

Patru paşi pentru sănătatea organizaţională/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

26.03.2015, 23:47 49

Patrick Lencioni

Avantajul.

De ce sănătatea organizaţională este cel mai important atu în afaceri

Editura Litera

 

Traducere din limba engleză de Cătălina Grosu.

Editura Litera a lansat la începutul acestui an o nouă colecţie de cărţi de business, CEO Must Read, care cuprinde cărţi de leadership, management, cultură organizaţională, investiţii, strategie, ce îi vor inspira pe cititori să îşi schimbe modul în care văd lumea, afacerea proprie şi oportunităţile întâlnite. Sunt anunţate titluri semnate de autori renumiţi: Sheryl Sandberg (directorul de operaţiuni al Facebook) – Lean In. Femeile, munca şi voinţa de a conduce (prefaţă de Anca Vlad); Patrick Lencioni – Avantajul şi Cele cinci tentaţii ale unui CEO; Warren Buffett – Warren Buffett despre aproape orice. Biografia de afaceri a celui mai de succes investitor al lumii; Gary Keller şi Jay Papasan – Un singur lucru (bestseller nº.1 Wall Street Journal şi Amazon).

Începem să prezentăm aceste cărţi cu volumul lui Patrick Lencioni.

Patrick Lencioni este autorul a zece cărţi de afaceri, cu peste trei milioane de exemplare vândute la nivel mondial. Articolele sale au apărut în Wall Street Journal, Harvard Business Review, Fortune, Businessweek Bloomberg şi USA Today. CNN Money l-a inclus în anul 2008 pe lista sa cu cei „10 noi guru pe care ar trebui să-i ştii”. Wall Street Journal a spus că este „unul dintre cei mai solicitaţi vorbitori din domeniul businessului”.

Lencioni este fondator şi preşedinte al The Table Group, o firmă care, din 1997, îşi propune să-i ajute pe lideri să îmbunătăţească sănătatea organizaţiilor lor. Principiile sale au fost îmbrăţişate de către liderii din întreaga lume şi adoptate de către diverse organizaţii, inclusiv de corporaţii multinaţionale, asociaţii antreprenoriale, echipe sportive profesioniste, organizaţii militare, organizaţii non-profit, şcoli şi biserici.

Există un avantaj competitiv, fără îndoială, mult mai puternic decât oricare altul. Este acesta strategia superioară? Inovarea mai rapidă? Angajaţii mai inteligenţi? Nu. Patrick Lencioni susţine că diferenţa dintre companiile de succes şi cele mediocre are prea puţin de-a face cu ceea ce ştiu acestea şi cu cât de inteligente sunt şi mai mult cu cât sunt companiile de sănătoase. Nu există cale mai bună de a ajuta o companie să progreseze şi să se dezvolte sănătos decât eliminând cauzele care stau la baza intrigilor de culise, a confuziei, a fluctuaţiei de personal şi, în general, a tuturor disfuncţionalităţilor.

 „Lencioni are un răspuns pentru companiile cu o politică confuză – ţintiţi către sănătatea organizaţională. Cu alte cuvinte, către companii care sunt întregi, coerente şi complete, cu un management, operaţiuni, strategie şi cultură organizaţională complementare. Astăzi, marea majoritate a organizaţiilor au suficientă inteligenţă, experienţă şi cunoştinţe pentru a avea succes. Sănătatea organizaţională nu este nici sexy, nici cuantificabilă, acesta fiind motivul pentru care mai multe persoane nu profită. Cu toate acestea, o sănătate organizaţională îmbunătăţită nu doar că va crea un avantaj competitiv şi un profit mai bun, ci va ridica moralul companiei. Lencioni prezintă cei patru paşi pentru o sănătate organizaţională: construirea unei echipe de conducere coerente, crearea clarităţii, comunicarea clarităţii şi consolidarea clarităţii. Prin intermediul unor exemple din propria experienţă şi din experienţele altora, el pune în discuţie comportamentul unei echipe coerente, împărţirea responsabilităţii, politica de birou şi birocraţia şi strategia, precum şi modul în care toate organizaţiile ar trebui să depună eforturi pentru a face viaţa oamenilor mai bună. Acest ghid inteligent, concis şi practic trebuie citit de către toţi directorii executivi şi oamenii de afaceri care au nevoie să-şi pună afacerile în ordine.” (Publishers Weekly)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO