Ziarul de Duminică

Podul Calicilor, iarna

Podul Calicilor, iarna
02.02.2007, 19:45 253

Privind sau, mai corect spus, contempland aceasta veduta desenata de Michel Bouqret in 1841 si reprodusa in tehnica gravurii in lemn 13 ani mai tarziu in The Illustrated London News, nu prea sti ce sa crezi.
Este o imagine reala sau imaginara? Reprezinta o ulita din Bucuresti sau cine stie de unde? Nu exista nici un reper, singurul indiciu de localizare fiind legenda acestei gravuri: Bucharest in Wallachia, cum se vede destul de vag. Presupunand, ca si Adrian Corbu, ca aceasta imagine reprezinta un fragment din Podul Calicilor (Calea Rahovei), trebuie precizat ca in punctele de intretaiere cu Dambovita si Garlita exista cate un pod, aceste cursuri de apa nestrabatand artera cu pricina. Or, nu se observa nici un pod. Intrucat fotografiile lui Angerer si Szathmari sunt mai tarziu si nu cuprind in detaliu Podul Calicilor, se poate presupune ca imaginea ne dezvaluie o zona din apropiere, probabil zona din spatele gradinii Palatului Brancoveanu de la poalele Dealului Mitropoliei sau, spre vest, mahalaua de dupa Curtea cu Juri. Cat priveste cele doua palcuri de soldati minusculi, ele au rolul de a crea o impresie de monumentalitate, mai mult hilara decat falsa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO