Ziarul de Duminică

Poeti americani

24.03.2006, 00:00 150

Cartea Romaneasca publica o antologie de poezie americana contemporana.* Volumul face parte dintr-un proiect editorial coodonat de Carmen Firan si Paul Doru Mugur, care presupune publicarea in parteneriat in Statele Unite, la prestigioasa editura Talisman din New York, a unei antologii de poezie romana in limba engleza, de la Tudor Arghezi pana la sfarsitul secolului XX.



Selectia apartine unor distinsi editori americani, ei insisi poeti, care sustin ca au evitat, pe cat posibil, conformismul si conventia publicitatii, au incercat sa aduca voci originale, puternice, uneori sfidand prejudecatile industriei faimei si premiilor. Sunt poeti din ultimii patruzeci de ani, apartinand unor scoli, curente su miscari poetice diferite, categorii care insa "nu ajuta la clasificarea lor, pentru ca atentia se indreapta astfel asupra anumitor aspecte ale creatiei lor, eclipsandu-le pe celelalte. In principiu, fiecare dintre acesti poeti si poezii alese pentru a fi incluse in aceasta antologie nu sunt numai foarte apreciate, ci si foarte particulare, fiind mult mai interesate de diferitele directii ale limbajului decat de efortul de a fi inlcuse intr-o anumita categorie sau poetica. (...) Poetii prezenti aici vin din parti foarte diferite ale lumii poetice americane. Creatiile lor sunt admirate de cei care pun pret pe altceva decat pe simpla reciclare a vechilor idei si metode." (Edward Foster)

Unii dintre poetii antologati au mai aparut in romaneste, in diferite reviste. Cei mai multi sunt insa complet necunoscuti publicului romanesc. Fapt pentru care Andrei Codrescu (si el aflat in antologie) a tinut sa precizeze: "In contrast cu poetii originari din programele de scriitori de tipul Iowa care au fost favorizati prin traduceri in Romania, acesti poeti rup si li se rupe de conventiile pur literare inca mentinute in universitati, dar radiaza umanitate si ''suflet'' si, in plus, cativa au un simt al umorului sau al ironiei care e tabu in poezia aprobata in mai toate tarile. Cititorul roman o sa auda eruditia mediilor incrucisate daca se desparte o clipa de ideea ''poeziei traduse''." (S.T.)



*) Antologie de poezie americana contemporana. 36 de poeti. Editie corodonata de Carmen Firan & Paul Doru Mugur. Selectie si note de Edward Foster & Leonard Schwartz. Traduceri de Adrian Sangeorzan, Alina Savin, Liviu Georgescu, Paul Doru Mugur, Sanda Agalidi, Carmen Firan, Ileana Orlich. Prefata si note traduse de Alina Savin. Editura Cartea Romaneasca, 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO