Ziarul de Duminică

Poveşti despre Nenea Iancu/ de Stelian Ţurlea. Galerie foto

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

31.01.2014, 00:03 107

Amintiri despre Caragiale

Editura Humanitas

Ediţia a doua, revăzută şi adăugită cu contribuţia a cinci memorialişti. Antologie şi prefaţă de Ştefan Cazimir. Tabel cronologic de Şerban Cioculescu. „Literatura română nu cunoaşte autor a cărui prezenţă fizică în mijlocul contemporanilor să fi fost pătrunsă mai viu de atmosfera creaţiei sale, autor la care, între spaţiul manifestării curente şi acela al ficţiunii, să se arcuiască punţi mai numeroase. Strângerea laolaltă a celor mai însemnate mărturii despre Caragiale aşază într-o lumină puternică trăsătura lui suverană: înţelegerea vieţii ca un spectacol perpetuu, conceput, regizat şi jucat de el însuşi. Ceea ce reţin cu precădere memorialiştii sunt fragmente ale acestei reprezentaţii. Ceea ce nu omite nici unul din portrete este imaginea omului-spectacol.“ (Ştefan Cazimir)

 

Cristian Tudor Popescu

Filmar

Editura Polirom

 „Această carte conţine proză. M-am întors la literatură”, a declarat autorul la lansarea cărţii în care este vorba despre filmele pe care le fac regizorii şi despre filmele pe care le face viaţa. „Dacă ştii să te uiţi la ea, în anumite momente, viaţa produce filme.” Potrivit editurii, „Filmar” reuneşte texte ce abordează subiecte legate de cinematografie, fără să ocolească însă analizele unor evenimente recente. Autorul trasează paralele între producţiile cinematografice şi viaţa reală, între personaje de film şi persoane publice, dar prezintă şi filme mai vechi sau mai noi, actori, regizori, festivaluri şi premiile oferite în cadrul acestora. În plus, trece în revistă preferinţele criticilor de film şi ale publicului, fie el format din elevi de liceu sau din persoane care au trăit direct experienţa comunismului.

 

Mircea Naidin

Identitatea literaturii science fiction

Vol. II Studii, biografii, cronici

Millennium Books

În urmă cu exact zece ani, Editura Fundaţiei Pro publica în seria Biblioteca Ziarului de duminică volumul Literatura Science Fiction de Mircea Naidin. Reunind între coperte publicistica autorului şi o bună parte a materialului care a stat la baza cursului de literatură Science Fiction pe care acesta l-a predat, între 1998-1999, la Facultatea de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, volumul s-a bucurat de o recepţie critică extraordinară, aducându-i autorului Premiul pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. Un deceniu mai tîrziu, Mircea Naidin revine cu primele două volume al unei tetralogii critice şi didactice care are ca subiect literatura Science Fiction. Primul volum, intitulat Naşterea literaturii Science Fiction: Definiţie, origini, fondatori, a apărut la începutul verii lui 2013; al doilea, cel de faţă, la Târgul Gaudeamus. E o carte esenţială pentru toţi cei care vor să descopere sau să aprofundeze literatura Science Fiction.

 

James Patterson şi Chris Tebbetts

Generala. Cum am scăpat cu viaţă de şmecheri, broccoli şi Dealul Şerpilor

Editura Corint junior

Traducere din limba engleză de Laura Bocancios. Un nou volum din seria atât de gustată de adolescenţi, încât autorul ei a fost ales de copiii din Statele Unite ale Americii ca Autorul Anului în 2010, în cadrul Children’s Choice Book Awards. Multe dintre cărţile sale au devenit bestselleruri internaţionale, printre care seriile Maximum Ride, Vrăjitor şi vrăjitoare, Daniel X, precum şi seria de romane poliţiste al cărei personaj principal este Alex Cross. În acest nou volum eroii ajung în tabăra Wannamorra. Povesteşte tot Rafe Khatchadorian - „am cu adevărat prieteni pentru prima oară în viaţă! Sa va prezint doar cativa dintre acolitii mei: Bombardier, Legenda, Sora mea, Georgia (nu pot SCAPA de ea), Mancatorul de Muc. Asadar, ce obtii cand amesteci o mana de «ratati»ca noi cu o haita de «baieti isteti», ticalosi rau, care par sa-i faca intotdeauna pe adulti sa nu bage de seama? Nimic, decat o gramada de belele.”

 

Iulia Sala

Din dragoste pentru postaş

Editura Brumar

Iulia Sala a fost distinsă cu Premiul pentru debut, secţiunea proză, acordat de Uniunea Scriitorilor din România pentru anul 2003, iar proza ei scurtă s-a remarcat de la început prin fascinaţia povestirii, lirismul frazei, fineţea psihologică. Aceste calităţi sunt remarcate şi în noua carte, prezentată elogios de criticul Daniel Cristea-Enache: „Iulia Sala scrie o proză modernă, de introspecţie şi fineţe psihologică, mai puţin ilustrată în literatura ultimelor promoţii. Totul trece prin filtrul interiorităţii care procesează lumea, relaţiile cu ea, relaţiile din ea, felul în care eul se prezintă, se descoperă şi se pune în chestiune.”

 

Karel Capek

Povestiri dintr-un buzunar

Povestiri din celălalt buzunar

Editura Curtea veche

Traducere de Radu Albala, Alexandra Toader, Ihor Lemnij, Iulia Soare. Volumul cuprinde scurte naraţiuni umoristice cu iz detectivistic. „Autorul glisează întotdeauna subtil către situaţii absurde, întâmplări banale ajungând să ia proporţii în mod artificial, pentru ca întotdeauna finalul să dezamorseze în cheie ironică întreaga construcţie narativă. Personaje caricaturale populează o lume mică, plină de iluzii, în care autismul social pare generalizat, iar cele mai luminate minţi sunt detectivi, profesori sau funcţionari mărunţi care izbutesc să vadă imaginea de ansamblu.” Karel Čapek (1890-1938) este probabil cel mai cunoscut prozator, eseist şi dramaturg ceh din prima jumătate a secolului XX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO