Ziarul de Duminică

„Prolog” la Galeria Romană/ de Ziarul de duminică

Horia Bernea, Casa cu coloane albe

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

29.04.2015, 23:45 61

Începând din mai 2014, o casă-monument din centrul Capitalei devenea Galeria Romană. Găsiţi aici o perspectivă nouă care trece dincolo de expunerea clasică, impersonală, a operei de artă, un dialog între privitor şi opera de artă, o oază de frumos şi de educaţie a privirii într-o lume grăbită şi în continuă mişcare.

La Galeria Romană a avut loc, în umră cu o săptămână, vernisajul „90x30 Prolog”, expoziţie care poate fi vizitată zilnic până pe 31 mai.

Sub semnul florii de măr, în urmă cu 30 de ani, s-au strâns un număr de artişti plastici în gruparea „Prolog” şi au deschis, în decembrie 1985, la Căminul Artei Bucureşti, prima expoziţie „Floare de măr”. Ei erau Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paştina, Christian Paraschiv şi Mihai Sârbulescu. Astăzi, la Galeria Romană, expun în cele cinci săli membrii actuali ai grupării – Paul Gherasim, Constantin Flondor, Ion Grigorescu, Horea Paştina, Matei Lăzărescu, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu, împreună cu prietenii care i-au însoţit în timp – Afane Teodoreanu, Vasile Varga, Gheorghe Berindei, Florin Niculiu, Ion Nicodim, Octav Grigorescu, Horia Bernea, Sorin Dumitrescu, Dan Mohanu, Andrei Rosetti.

Gruparea Prolog nu s-a constituit după un program sau ideologie, ci se recunoaşte a fi doar o lucrare împreună, născută ca solidaritate faţă de natură, prietenie, credinţă. De-a lungul anilor, au fost nenumărate întâlniri ale pictorilor la Tescani, Brebu Nou, Veneţia, Balcic, Athos, Bethonvilliers, Curtişoara, Cuptoare, Hurezi, iar expunerile împreună au fost găzduite de galerii din Bucureşti, Bologna, Timişoara, Budapesta, Veneţia, Paris.

Evenimentul va fi însoţit de un catalog şi va fi preluat de Galeria Jecza din Timişoara, în luna decembrie 2015 - ianuarie 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO