Ziarul de Duminică

Radu Varia ales membru de onoare al Academiei regale a Scoţiei/ de Ziarul de duminică

Radu Varia ales membru de onoare al Academiei regale a Scoţiei/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

14.09.2012, 00:05 229

Istoricul şi criticul de artă Radu Varia a fost ales cu unanimitate de voturi Membru de Onoare al prestigioasei Academii Regale a Scoţiei, aşezată sub Înaltul Patronaj al Prinţului Philip de Edinburgh. Alegerea vine după ce în noiembrie 2011 Radu Varia a fost invitat să susţină la Royal Scottish Academy cea mai importantă conferinţă a anului, The Sir William Gillies Annual Lecture, conferinţă dedicată lui Brâncuşi: O mare experienţă spirituală. Cu acea ocazie el a primit Medalia de Argint a Academiei Regale, decernată de numai 12 ori în 185 de ani.

Radu Varia este singurul român care accede la această înaltă demnitate, şi în acelaşi timp primul istoric de artă străin, alături de britanicii Sir David Talbot Rice şi Lord Kenneth Clark. Printre artiştii universal cunoscuţi care au fost onoraţi cu acest titlu se numără pictorii Edgar Degas, Georges Braque şi Marc Chagall, sculptorii Auguste Rodin şi Henry Moore sau arhitectul Alvar Aalto.

Personalitate proeminentă în lumea internaţională a artei de mai multe decenii, Radu Varia este Doctor în istoria Artei şi Civilizaţiei al Universităţii din Paris şi a primit nu mai puţin de 11 nominalizări pentru Premiul Mondial Leonardo da Vinci. Volumul său Brâncuşi, publicat în numeroase ediţii din 1986 încoace, la New York, Paris şi Tokio, este considerat drept opera fundamentală dedicată marelui sculptor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO