Ziarul de Duminică

Rediviva şi scriitori italo-români la Bucureşti/ de Ziarul de duminică

Rediviva şi scriitori italo-români la Bucureşti/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

28.05.2015, 23:58 66

La invitaţia Institutului Italian de Cultură şi a Librăriei Cărtureşti din Bucureşti, Editura Rediviva din Milano se va întâlni cu publicul cititor român: vineri 29 mai, orele 18.00, la  sediul Institutului Italian de Cultură, Aleea Alexandru 41 şi sâmbătă 30 mai, orele 18.00, la sediul Librăriei din strada Arthur Verona 13-15.

Vor fi prezentate ultimele apariţii editoriale în română şi italiană lansate la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte de la Torino: Badante pentru totdeauna (Badante per sempre) de Ingrid B Coman, Frontierele inimii (I confini del cuore) de Lilian v Kertay, Adam şi Eva (Adamo ed Eva) de Liviu Rebreanu (tradus în limba română de Davide Arrigoni) şi volumul Sfera frigului. Din infern cu dragoste de Aura Christi (traducere în italiană de Maria Floarea Pop), precum şi alte volume din cadrul editurii apărute în limba română: Morarul zeilor. Poezii din străinătate (2014) de Viorel Boldiş, Satul fără mămici (2012) de Ingrid B Coman

sau în traducere în limba italiană în cadrul editurii: Lizoanca de Doina Ruşti, În absenţa tatălui de Stelian Ţurlea (In assenza del padre), Dimineaţa unui miracol de Bujor Nedelcovici (La mattina di un miracolo) etc.

REDIVIVA (www.redivivaedizioni.com), prima editură românească din Peninsulă, a fost fondată în urmă cu trei ani în cadrul Centrului Cultural Italo-Român, editând în jur de 30 de titluri, de la traduceri în italiană din literatura română la istorie, poezie, eseuri ş.a. Editura participă la festivaluri şi târguri de carte din Italia: Salonul Internaţional de Carte de la Torino, Bookcity Milano, Festivalul de literatură din Milano, alte evenimente de gen din Italia.

Este pentru prima oară când grupul Centrului Cultural Italo-Român, şi echipa editorială se află la o întâlnire cu publicul cititor român, cu dorinţa de a-i împărtăşi motivaţia şi resorturile care stau la baza activităţii de mai mulţi ani, înspre promovarea valorilor literare şi culturale româneşti în Italia. Activitatea Centrului Cultural Italo-Român, asociaţie de voluntariat, înscrie în activitatea sa peste 200 de manifestări organizate în Milano, Lombardia şi alte oraşe italiene: conferinţe, manifestări literare, expoziţii, dezbateri organizate atât în mediul comunităţii de români, dar şi în mediul italian: biblioteci, fundaţii, universităţi, instituţii publice etc., fiind premiat şi apreciat deopotrivă pentru eforturile de a contribui la schimburile culturale româno-italiene şi de a da vizibilitate, prin proiectele propuse, potenţialului cultural şi artistic al românilor din Italia.

 

Ingrid Beatrice Coman (n. 1971) este o scriitoare româncă de limbă italiană. Autoare a patru romane, o antologie de proză scurtă şi teatru, precum şi nenumărate nuvele şi articole în reviste şi antologii, este una din vocile cele mai iubite din literatura diasporei, prin atenţia şi interesul pe care operele sale le acordă vicisitudinilor oamenilor de rând, mici eroi anonimi ai marilor momente istorice. Astfel, literatura sa trece de la războiul din Afganistan, văzut prin ochii locuitorilor din Kabul (La città dei tulipani – Oraşul lalelelor), merge pe firul istoriei sovietice, însoţindu-ne într-o călătorie cutremurătoare în gulagul sovietic (Tè al samovar – Ceai la samovar), ne oferă o emoţionantă poveste românească dintr-un decembrie amar al anului ’89 (Per chi crescono le rose – Pentru cine cresc trandafirii), până la a construi o adevărată metaforă a societăţii moderne aflate pe marginea prăpastiei spirituale (Dodici più un angelo – Doisprezece plus un înger). Din istoria mai recentă a României: culegerea de povestiri bilingvă Il villaggio senza madri (Satul fără mămici), care dă voce „orfanilor albi”. Din 2012 este director al editurii Rediviva şi redactor a Anuarului Repere culturale româneşti în Italia (2012, 2014).

 

Maria Floarea Pop, originară din Bistriţa-Năsăud, generaţia 1981, după studii de Filologie la Bucureşti şi Drept la Pisa, trecând prin experienţe formative în Suedia şi Germania (studii sociologice şi de limbă şi literatură suedeză şi germană), un master în comunicare în Italia, se stabileşte în 2004 în Italia. Aici îşi desfăşoară activitatea, împărţindu-se între Carrara şi Florenţa, colaborând cu importante edituri italiene (UTET, Franco Cosimo Panini) şi se specializează în management. A publicat articole, recenzii, traduceri, studii juridice în Italia şi în Romania. A tradus în limba italiană volumele: În absenţa stăpânilor de Nicolae Breban (In assenza dei padroni), Edizioni Cantagalli, 2013, O istorie sinceră a poporului român de Florin Constantiniu (tradus împreuna cu Fulvio del Fabbro), Rubbettino Editore, 2015 şi Sfera friguluiDin infern, cu dragoste de Aura Christi, Editura Rediviva, 2015.

 

Claudia Bolboceanu (n. 1986). Locuieşte în Italia la Fontanafredda (Pordenone). Este jurnalistă şi publicistă, laureată a Universităţii de Studii din Trieste specializarea Comunicare şi Publicitate. Îşi desfăşoară activitatea profesională în cadrul mai multor ziare şi săptămânale, unde publică pe diferite tematici culturale şi artistice sau se ocupă de realizarea şi corectura materialelor (La Voce di Trieste, Il Tuono etc.). Se ocupă, în cadrul unor mari evenimente artistice din zonă, de partea de comunicare şi de aspectele organizatorice, precum Trieste Film Festival. Contribuie cu materiale şi realizează traduceri pe site-ul CulturaRomena.it al Centrului Cultural Italo-Român din Milano şi face parte din echipa editurii Rediviva. Coautoare a volumului Le catacombe della Romania. Testimonianze dalle carceri comuniste (1945-1964), apărut la colecţia Memorie din cadrul editurii, volum îngrijit de Violeta P. Popescu. În 2013 câştigă concursul naţional (de proză şi poezie) „Scrivere Altrove” cu poezia Cornice della mia infanzia, dedicată bunicilor din România.

 

Violeta P. Popescu (n. 1971) este născută la Braşov. Absolventă a Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai (1996), a Facultăţii de Teologie Ortodoxă – Asistenţă Socială a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu (1999) şi a unui Master la Universitatea Bucureşti (2004). A lucrat ca profesor de istorie la Braşov, iar din 1998 până în 2004 în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei ca muzeograf, profesor şi redactor la mai multe reviste şi anuare de cultură şi istorie. Coautoare a monografiei împreună cu Ioan Lăcătuşu şi Vasile Lechinţan „Românii din Covasna şi Harghita”, Editura Grai Românesc, 2002. Din 2004 se stabileşte în Italia. Este fondatoarea asociaţiei Centrul Cultural Italo-Român din Milano în anul 2008 şi promotoare a unor proiecte de păstrare a identităţii româneşti şi promovare a imaginii României în Italia. La Milano a publicat volumele: Dall'Est all Italia viaggio di un'artista. Il teatro di Maria Stefanache, Edizioni dell'Arco, Milano 2007, Personalita romene in Italia, Edizioni dell' Arco, Milano 2008; coordonatoare a Anuarului:Repere culturale româneşti in Peninsulă (Milano, 2012), Impronte culturali romeni in Italia (Rediviva 2014); a îngrijit volumul: Le catacombe della Romania. Testimonianze dalle carceri comuniste (1945/1964), realizat împreună cu Claudia Bolboceanu, Lorena Curiman, Mirela Tingire; Rediviva, 2014. În pregătire volumul: Romania – patrimoniu cultural şi european, volum în română şi italiană dedicat participării României la Expo Milano 2015.

 

Viorel Boldiş. Născut în 1966 în Oradea. În 1995 se stabileşte în Italia. A publicat poezii în El Ghibli, Sagarana, Voci dal Silenzio, Il Brescia, Cronica Reggia (Italia), Combate Magazine (Franţa), Poezia, Convorbiri literare, Familia, Feed Back (România) etc. A fost inclus în mai multe antologii de poezie italiană. A publicat volumele de poezie: Da solo nella fossa comune (Singur în groapa comună,) Gedit Edizioni, Bologna, 2006 (câştigător al premiului Eks & Tra 2005); Rap ... sodie migranti, Edizioni Centro Studi Tindari Patti 2009; 150 grammi di poesia d'amore150 de grame de poezie de dragoste (bilingv), Edizioni Rediviva, Milano 2013; Morarul zeilor – Poezii din străinătate, Edizioni Rediviva, Milano 2014. A publicat două cărţi ilustrate pentru copii: Sono partito dall'altra parte del libro per incontrarti – Amir (ilustraţii de Lucia Sforza), Sinnos, 2009 (câştigătorul concursului cu acelaşi titlu). Il Fazzoletto bianco, Topipittori Milano, 2010. Il Fazzoletto bianco a fost între finaliştii târgului de carte pentru copii de la Bologna 2010 şi s-a clasat pe locul 5 în topul celor mai frumoase cărţi pentru copii ale anului 2010. Între premiile obţinute: în 2000 şi 2003, a câştigat Premiul Culture a confronto, oferit de oraşul Brescia. În 2005, a câştigat Premiul Naţional de poezie Eks & Tra, iar în 2009 premiul pentru literatură pentru copii cu povestirea Sono partito dall'altra parte del libro per incontrarti. Între 2009 - 2010 şi 2012 a primit menţiune extraordinară la Premiul mondial de poezie Nosside. În 2011 a câştigat Premiul Scrivere altrove.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO