Ziarul de Duminică

REPORTAJ/ Academia de Poezie

REPORTAJ/ Academia de Poezie
10.12.2009, 14:34 51
Observ un fapt care măincântă: poezia se scutură de populismul ieftin, carear fi dus-o la concurenţă cu divertismentul, şi caută publiculadevărat. Publicul adevărat de poezie este mic, nu foarte mic, dare un public de calitate. Care citeşte, aude poezie pentruincarcatura poetică a textului şi nu pentru factori exterioriei.
Se acreditase ideea că lângăpoezie trebuie să mai adaugi ceva - Puşi Dinulescu propunea,ironic, la un moment dat, o lansare de carte cu striptease - ca sădea lumea năvală. Si ce să faci cu publicul venit pentruevenimentul creat, croit să vadă, să audă, să reţină numai ce-linteresează, adică divertismentul? Cum ce să faci cu el? Te lauzică la manifestarea aia a venit lume multă! Atât şi nimic maimult.
In Aula Bibliotecii Universitaredin Iaşi, şi anul trecut, şi anul acesta a fost public. Nu puţin şide calitate. Foarte elegantele reviste de poezie (dau exemplu aicidoar "Poesis") au şi ele cititori constanţi, fideli şi degustătoride artă. Semnul imbucurător este că poeţii -aşa cum i-am simţit inmanifestări, in recitaluri, dar şi din cele spuse de ei in discuţiisau la şuete - nu mai resimt acea frustrare incercată cu ceva timpin urmă. Stabilizarea unui public, ivit din cernerea cu o sitădeasă a preferinţelor, gusturilor, culturii, nevoii lui de poezie,le-a creat o binecuvântată stare de confort: nu se mai simt singuriin demersul lor.
Imi voi susţine afirmaţiile demai sus prezentând, pe de o parte, aici, o revistă de poezie, iardata viitoare va voi vorbi despre intalniri poetice admirabile careau făcut săli pline şi la care peozia s-a ascultat intr-o liniştecălduroasă.
La Festivalul de la Iaşi,intitulat "Petrecere cu poezie, prieteni şi… trufe de ciocolată" afost lansată revista "Academia de Poezie", eveniment repetat laTârgul de Carte "Gaudeamus", de data aceasta şi intr-un format delux, in tradiţia cărţilor-obiect de artă a Editurii lui EmilStratan, EIS-Art. Revista, care işi propune apariţii trimestrialein format A4, are o sută de pagini şi beneficiază de patronajulspiritual al filosofului Mihai Şora. Tinuta şi sumarul au,intr-adevăr, o aură academică, operând numai cu certitudini şi faravreo umbră de indoială care să lase loc dezbaterilor.
Linia e trasată de editorialullui Mihai Şora, a cărui incredere in poezie şi cuvânt estenemărginită: "Trebuie negreşit să-ţi ţii destinul. Să scrii. Să nupui vreodată - din prea-plin ori din grabă - la indoială poezia.Chiar dacă lumea se lasă greu citită până in adâncul ei cel maiadânc, trebuie să inveţi să-i pătrunzi inţelesurile. Aici se aflăimperativul". Chiar şi eseul lui Benjamin Fondane, tradus şiprezentat fragmentar de Luiza Palanciuc şi Mihai Şora - "Falstratat de estetică. Eseu despre criza de realitate" - impune un tonpozitiv prin fervoarea cu care Fondane pledează pentru existent inconcreteţea lui şi desfidând abstractul, teoreticul.
Revista impune viitoareiAcademii a Poeziei Române două nume mari, Angela Marinescu şi IonMureşan, publicaţi cu grupaje consistente şi comentaţi/analizaţi decritici importanţi - Alex. Ştefănescu şi Alexandru Cistelecan, şipariază pe două nume tinere bine definite in noua literatură MariusIanuş şi Constantin Acosmei - giraţi, la rându-le, de Ion Pop şiBogdan Creţu.
Din poezia europeana ni sepropune Simon Vinkenoog, poet olandez, "profet al dragostei şi alLSD-ului", evocat, intr-o intâmplare savuroasă, de Ioan Es. Pop.Lucian Vasiliu oferă un amplu fragment dintr-o convorbire cu CezarIvănescu despre Eminescu, poezie, existenţă, morală şiintransigenţă, iar despre Constantin Baciu, cu ale cărui lucrărieste ilustrată revista, scrie, recuperator, Pavel Şuşară. La"Cartea de poezie", Paul Cernat comentează entuziast volumul luiAurel Pantea "Negru pe Negru". "Academia de Poezie" se doreştechiar o Academie de Poezie!
CONSTANTINSTAN(n. 28 iulie1951) este licentiat al Facultatii de Filologie (1974) aUniversitatii Bucuresti. Laureat al Academiei Române (2004) pentruromanul "Gerda". Cartile de proza i-au fost premiate de ASPRO,Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Festivalul "Poesis" SatuMare, revista "Luceafarul". Premiul APLER pentru jurnalismcultural.
Este prezent de la primul numar,saptamânal, cu rubrica "Reportaj", in "Ziarul deDuminica".

Este presedintele sectiei Proza aAsociatiei Scriitorilor din Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO