Ziarul de Duminică

Reproducerea interzisa

04.05.2004, 00:00 42



David Koepp si-a facut un nume ca unul dintre cei mai buni scenaristi de la Hollywood (Camera de refugiu, Spider Man, Jurassic Park, The Lost World, Mission Impossible, Carlito's Way, Snake Eyes, Death Becomes Her...), dar, ca regizor a doua filme, succesul l-a ocolit. N-am vazut nici debutul sau (The Trigger Effect, 1996, un "thriller apocaliptic", il descrie Leonard Maltin in ghidul sau), nici urmatorul (Stir of Echoes, 1999, "interesant" - scrie acelasi - "dar tot mai neplacut spre final") si mai stiu ca nici ultimul (acest Secret Window) n-a gasit intelegere printre criticii americani. Cand le-am spus unor amici-critici (romani!) ca mi-a placut "Fereastra secreta", ei (care nu-l vazusera) s-au uitat la mine cu mila si jale: "N-ai citit ce-au scris criticii americani?!" Nu, le-am raspuns, si - oricum - eu n-am incredere in gusturile criticilor americani.



Sau francezi; primii sunt prea "industry-oriented" si nu-si pot scoate din cap ca Filmul trebuie sa fie 100% Divertisment, ceilalti sunt prea "intellos" si nu vor sa accepte ca Filmul poate fi si Divertisment. Fereastra secreta al lui Koepp - bazat pe o nuvela scrisa de Stephen King - pica prost in ambele tabere & tabele: este un thriller (nu "apocaliptic" - desi are sanse! -, ci intimist), dar cu referinte livresti; este cu Johnny Depp, care joaca insa rolul unui scriitor; te duce cu gandul la Fatal Attraction si la Misery, dar si la pictura lui Magritte... Ca si cum toate astea n-ar fi de ajuns, este pe muzica lui Philip Glass - si nu a lui Hans Zimmer! Probabil ca mie mi-a placut din aceleasi motive care l-au facut nedigerabil americanilor: este un film manierist, dar personal, intr-un moment in care la Hollywood se poarta manierismul (vezi remake-urile & reciclarile) impersonal si la norma.



Fereastra secreta povesteste cam aceleasi lucruri ca si Identity al lui James Mangold, dar o face mai bine si mai elegant. Se ia un scriitor, Mort Rainey (Depp), profund nevrotic, de nu chiar psihotic & schizoid; scriitorul traieste o pana de inspiratie, iar cand nu o traieste, o doarme; sotia, Ami (Maria Bello din Spitalul de urgenta), l-a parasit pentru un dobitoc (Timothy Hutton, care arata aproape neschimbat) si-l hartuieste sa-i semneze actele de divort; colac peste pupaza, intr-o zi, Mort se trezeste la usa cu un cioflingar din Sud, Shooter (Turturro), care pretinde - nici mai mult, nici mai putin - ca el, Rainey, i-a furat o povestire (povestirea care da chiar titlul filmului)! Nu trece mult si intre Rainey si Shooter se pune de-o hartuiala misery-cordiala cum scrie la carte - si cum am mai vazut in filme...



Ce este formidabil, in aceasta poveste un pic formatata - in care finalul (pe care n-o sa vi-l dezvalui, totusi!) e destul de previzibil -, tine de felul in care este vizualizata: camera lui Koep este de o fluiditate care desfide parca greutatea & gravitatia, amintind, cumva, de virtuozitatea lui De Palma & Fincher (cu care Koepp a colaborat). Exista un prim indiciu magrittian - casa filmata noaptea, cu luminile reflectate in lac ca in "Imperiul luminilor", tabloul belgianului (imaginea - splendida - este a lui Fred Murphy, care a fost operator alaturi de veteranul Henri Alekan la Starea lucrurilor al lui Wenders). Dar lovitura de maestru este data spre final, cand reflectarea lui Depp in oglinda e un citat direct din "Reproducerea interzisa" al aceluiasi. Aproape ca-ti vine sa crezi ca David Koepp a facut filmul special pentru acel cadru!



Story despre scriitor(i) si despre schizoidia (creatoare) care-i caracterizeaza, Fereastra secreta este acel thriller inteligent si stilat pe care-l asteptam de la Camera... lui Fincher in care ne-am refugiat cu delicii; acum, e ca si cum acelei Camere... i s-a adaugat o Fereastra secreta: deliciul continua.





* Fereastra secreta/Secret Window, scenariul si regia: David Koep, muzica: Philip Glass, cu: Johnny Depp, John Turturro, Maria Bello, Timothy Hutton. Thriller SUA, 96 min.. Distribuit de InterComFilm Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO