Ziarul de Duminică

Romane psihologice

26.05.2006, 00:00 225

Noi aparitii in colectia "Romane psy" a Editurii Trei, colectie coordonata de Magdalena Marculescu-Cojocea.



Pascal Bruckner - Care dintre noi doi l-a nascocit pe celalalt? Este un roman scris in 1988 si reprezinta o metafora pentru relatia autorului cu "geamanul sau spiritual", Alain Finkielkraut. Pascal Bruckner construieste o fabula incisiva al carei subiect este dezintegrarea prieteniei dintre doi pianisti virtuozi, aflati in pragul varstei de 40 de ani, ce sfarsesc prin se dispretui si uri. Eroii invata ca intrebarea care da titlul cartii (preluata dintr-un poem al lui Paul Eluard) nu are, la final, nici un raspuns. In aceeasi colectie, lui Pascal Bruckner i-au aparut traducerile altor patru romane. Traducere din limba franceza de Vasile Zincenco. Prefata de Bogdan Perdivara.



Hannah Green - Nu ti-am promis niciodata o gradina de trandafiri. Romanul este unul autobiografic, o descriere romantata a perioadei petrecute de scriitoare (pe numele ei adevarat Joanne Greenberg), intr-un spital din Maryland, in timpul careia s-a aflat in terapie intensiva. Autoarea se descrie pe sine si boala ei in persoana lui Deborah, o fata de saisprezece ani ajunsa la un spital de psihiatrie. Cartea a aparut in 1964, intr-un tiraj de peste doua milioane de exemplare si a fost tradusa in mai multe limbi. Un roman inteligent si miscator depre cei unu din zece oameni care trebuie sa lupte pentru a pastra contactul cu realitatea. Dupa aceasta carte, autoarea a mai scris multe romane de succes. Traducere si postfata de Nicolae Balta.



D.M. Thomas - Ultimul vis al lui Freud. Cartea este o fascinanta autobiografie pe care Freud ar fi imaginat-o pe patul mortii. Spre stupoarea cititorului, fiica se infatiseaza ca iubita, sotia ca sora, nepotul ca frate. "Majoritatea cuplurilor respectabile de evrei pe care le cunoasteam erau, in secret, intr-o proportie considerabila, incestuoase." Rememorandu-si viata si incercand sa-si inteleaga propriile vise, Freud da curs unor reflectii complexe despre impactul pe care teoriile lui l-ar putea avea dupa disparitia sa. Autorul este un poet, romancier, traducator si profesor englez. A publicat mai multe romane in ultimele doua decenii. Traducere din engleza si note de Constantin Dumitru-Palcus. (S.T.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO