Ziarul de Duminică

Români la Berlinale 66/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

05.02.2016, 00:07 302

Al 66-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin se va desfăşura între 11 şi 21 februarie. Preşedintele juriul va fi actriţa Meryl Streep. Filmul „Hail, Caesar!” regizat de Joel şi Ethan Coen, a fost selectat pentru deschiderea  festivalului.

Au fost selectate 49 de opere artistice, între care 32 de filme de diferite lungimi, 15 instalaţii şi un spectacol de lectură. Expoziţia de Akademie der Künste se va deschide pe 10 februarie. Tema centrală în acest an este „Traversing the  Phantasm”, care va fi prezentată de teoreticianul de artă Helmut Draxler. Cu referinţe la Jacques Lacan, conceptul de fantasme e reflectat în numeroase feluri în programul acestui an.

Berlinala atrage anual peste 450.000 de spectatori, peste 3.000 de jurnalişti din 80 de ţări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european de profil.

* * *

Nouă pelicule româneşti, unele coproducţii, sunt prezentate la diferite secţiuni.

Lungmetrajul independent „Ilegitim” (foto 3) în regia lui Adrian Sitaru a fost selectat în cadrul secţiunii Forum  la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Forum este secţiunea cea mai îndrăzneaţă a Berlinalei, în cadrul căreia sunt selectate proiecte experimentale, prezentând anual o selecţie de filme care pun accent pe avangardă, eseu sau reportaj politic ori pe descoperirea unor peisaje cinematografice încă necunoscute, informează ICR Berlin. 

Filmul, o producţie Domestic Film, în coproducţie cu Film Produkcja (Polonia) şi Damned Films (Franţa), spune povestea unei familii unite la început, formată din 4 fraţi şi un tată, mama decedată cu 2 ani în urmă. Victor, tatăl (60 de ani), medic anestezist, Cosma (32), medic chirurg, Gilda (27), fără ocupaţie, Romeo şi Saşa (22), gemeni, frate şi soră. La aflarea informaţiei că tatăl a turnat, în regimul Ceauşescu, femei care doreau să facă avort, Cosma îşi ia tatăl la întrebări, în final toţi copiii acuzându-l. Tatăl se apără spunând că el crede în viaţă şi este împotriva avortului, şi dacă nu ar fi fost, fraţii gemeni n-ar fi acum în viaţă şi în poziţia de a-l acuza. Tatăl părăseşte casa definitiv, familia începe să se destrame, iar problemele de abia acum încep.

„Ilegitim” este cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, după „Pescuit  sportiv” (2008), „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2011) şi „Domestic” (2012), producţii care au câştigat distincţii importante la festivaluri prestigioase. Scenariul a fost scris de Alina Grigore şi Adrian Sitaru, imaginea este semnată de Adrian Silişteanu şi Alexandru Lorian Timoşca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu şi Theo Lichtenberger, în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip şi Dan-Ştefan Rucăreanu.

Anul acesta programul Berlinale Forum pune accent pe filme ale unor tineri regizori ce tratează istoria sau prezentul din spaţiul arab, precum: A Magical Substance Flows into Me (r. Jumana Manna), Akher ayam el madina / In the Last Days of the City (r. Tamer El Said), Makhdoumin / A Maid for Each (r. Maher Abi Samra) sau Barakah yoqabil Barakah / Barakah Meets Barakah (r. Mahmoud Sabbagh).

* * *

„Shelley", debutul în lungmetraj al regizorului Ali Abbasi, cu actriţa Cosmina  Stratan în distribuţie, se numără de asemenea printre producţiile selectate în programul Panorama al Festivalului de Film de la Berlin. Este o coproducţie Danemarca-Suedia, din a cărei distribuţie mai fac parte Bjorn Andresen, Ellen Dorrit Petersen şi Peter Christoffersen şi va avea premiera mondială în cadrul festivalului, anunţă berlinale.de. Filmul lui Abbasi îmbină unele dintre temele de anul acesta ale programului – dorinţa de a avea copii cu situaţia emigranţilor est- europeni pentru căutarea de locuri de muncă. Selecţia Panorama include 51 de filme din 33 de ţări.

Actriţa Cosmina Stratan, premiată cu distincţia pentru cea mai bună interpretare feminină la Cannes în 2012, pentru rolul din filmul „După dealuri”, de Cristian  Mungiu, a primit şi unul dintre trofeele Shooting Stars 2014, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. S-a născut în 1984, la Iaşi, şi a studiat jurnalismul în oraşul natal, după care a urmat cursuri de actorie la Bucureşti. A mai jucat în serialul de televiziune „Rămâi cu mine” (2013), de Constantin Popescu şi Mihai Bauman, şi în scurtmetrajul „Prologul” (2015), de Ştefan Constantinescu.

* * *

Documentarul de ficţiune „Hotel Dallas”, de Livia Ungur şi Sherng-Lee Huang, a  fost selectat în sub-secţiunea Panorama Dokumente a Festivalului. Filmul, o coproducţie România - SUA, va avea premiera mondială la Berlin şi reprezintă primul lungmetraj realizat de cei doi. „Hotel Dallas” spune povestea României  anilor '80, când singurul show de televiziune american difuzat la TV era serialul „Dallas”, ce oferea o viziune asupra bogăţiei şi strălucirii capitaliştilor bogaţi, informează site-ul ungur-huang.com. Printre fanii serialului se numără Ilie şi fiica sa Livia. El este un infractor mărunt, aspirant la statutul de capitalist, iar ea, la actorul Patrick Duffy, care juca unul dintre rolurile principale. După căderea comunismului, Ilie construieşte hotelul Dallas, o copie în mărime naturală a vilei din serial, iar Livia emigrează în America. Ea devine regizoare, realizează un serial în care Duffy moare şi se trezeşte în hotelul Dallas.

 

* * *

La secţiunea Generation 14plus a Festivalului de la Berlin, din care fac parte 61 de filme de lungmetraj şi scurtmetraj dedicate copiilor şi tinerilor, a fost selectat scurtmetrajul regizoarei Roxana Stroe, intitulat „O noapte în Tokoriki”. Acţiunea  filmului se petrece într-o discotecă improvizată numită „Tokoriki”, unde întregul  sat sărbătoreşte majoratul Gianinei. Iubitul acesteia împreună cu Alin urmează să îi facă un cadou neaşteptat, pe care nimeni nu îl va uita. Protagonişti sunt Cristian Priboi şi Iulia Ciochină. Iulia Ciochină va participa şi la Berlinale Talents, o secţiune dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic. La această secţiune va participa şi scenarista Ruxandra Ghiţescu, care a fost admisă împreună cu alţi nouă tineri scenarişti în programul Script Station, pentru proiectul „Otto - The Barbarian”.

România este reprezentată la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2016 şi de Răzvan Rădulescu, coscenarist al producţiei germano-franco-mexicane „Soy Nero”, în regia lui Rafi Pitts, care se află printre cele 23 de filme care fac parte din competiţa principală pentru Ursul de Aur.

De asemenea, la European Film Market, vor fi prezentate şapte filme româneşti: „Afacerea Est”, regizat de Igor Cobileanski, „Aliyah DaDa”, regizat de Oana Giurgiu, „Miracolul din Tekir”, regizat de Ruxandra Zenide, „Autoportretul unei fete cuminţi”, în regia Anei Lungu, „Lumea e a mea”, regizat de Nicolae Constantin Tănase, „Cinema, mon amour”, în regia lui Alexandru Belc, şi „Acasă la tata”, în regia lui Andrei Cohn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO