Ziarul de Duminică

Să primeşti în pachet un picior de femeie/ de Stelian Ţurlea

Să primeşti în pachet un picior de femeie/ de Stelian...

Autor: Stelian Turlea

25.08.2016, 23:57 69

Robert Galbraith, se ştie deja, este pseudonimul celebrei autoare a lui Harry Potter, J.F.Rowling, care a scris şi a publicat deja trei romane masive sub acest nume – „Chemarea cucului” şi „Viermele de mătase” înaintea celui de faţă*). Pseudonimul, explica autoarea, este o combinaţie între eroul ei din tinereţe, Robert F. Kennedy, şi un nume fantezist din copilăria ei, Ella Galbraith. Şi-a ales drept erou un fost membru al poliţiei militare „pentru a fi cât mai departe posibil de  mine”, căruia i-a zis Cormoran Strike. Eroul este un veteran de război, cu traume fizice în principal – o explozie i-a smuls un picior care e înlocuit acum cu o proteză de oţel. Pentru personajul asistentei lui Strike i-a fost utilă propria experienţă la Londra, ca dactilografă.

În „Chemarea cucului”, un topmodel celebru îşi găseşte moartea căzând de la un  balcon acoperit, se presupune că a fost vorba de o sinucidere, dar fratele ei refuză să creadă în această variantă, iar ancheta detectivului particular Cormoran Strike ajunge la crudul adevăr.

În „Viermele de mătase”, scriitorul Owen Quine dispare, iar soţia lui apelează la  detectivul particular Cormoran Strike. Acesta află că scriitorul abia şi-a încheiat un roman care, dacă ar fi publicat, ar distruge vieţi, pentru că în el face câte un portret necruţător aproape fiecărei persoane pe care o cunoaşte.

Tot o lume toxică apare şi în al treilea titlu al serie Cormoran Strike. Titlul este inspirat de cântecul Career of Evil al formaţiei rock americane Blue Öyster Cult (în roman există alte numeroase referiri la acest grup, inclusiv la fiecare început de capitol).

Robin Ellacott, asistenta inteligentă a lui Strike primeşte un pachet misterios în care descoperă cu groază un picior de femeie. Expeditorul neştiut îi mai trimite după ceva timp într-un plic, un deget. Ţinta acestor avertismente este, de fapt şeful ei care înţelege mesajul şi caută în trecutul său tumultuos persoanele care ar fi nerăbdătoare să se răzbune, ajunge la un număr de patru şi porneşte în căutarea lor de-a lungul şi de-a latul Marii Britanii. Toate cele patru persoane erau capabile de cruzimi inimaginabile. O acţiune complicată în care cititorul este purtrat în medii dintre cele mai diverse, îndeosebi lumpeni, drogaţi, prostituate, foşti puşcăriaşi. Fireşte, răsturnări de situaţie şi intrigă bine construită. „Cel mai antrenant roman poliţist britanic de anul acesta (2015).” – Daily Mail; „Opera unui povestitor de geniu.” – Daily Telegraph

Romanele din seria Cormoran Strike vor fi adaptate pentru televiziune, într-un nou  serial de amploare marca BBC One, produs de Brontë Film and Television.
 

*) Robert Galbraith – Carieră malefică, Editura Trei. Traducere din engleză şi note de Ciprian Şiulea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO