Ziarul de Duminică

Scutecele naţiunii şi hainele împăratului/ de Ziarul de duminică

Scutecele naţiunii şi hainele împăratului/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

02.05.2013, 23:47 105

Vintilă Mihăilescu

Scutecele naţiunii şi hainele împăratului

Note de antropologie publică

Editura Polirom

Dincolo de spiritul ludic şi umorul ce impregnează textele lui Vintilă Mihăilescu, ceea ce îi cucereşte pe cititori este profunzimea analizei prilejuite de pitorescul mozaic al cotidianului românesc. Acurateţea cu care sunt surprinse detaliile este completată de rigoarea reflecţiilor care, pornind de la un aspect al realităţii imediate, aruncă în cele din urmă lumina asupra întregii societăţi româneşti şi a identităţii noastre – ambele, mereu „în tranziţie” şi marcate de obsesia integrării europene. Sarmalele şi porcul de Crăciun, câinii comunitari, „noul val” de preparate şi târguri tradiţionale, manelele, înmormântările, recordurile Guinness ale românilor, comportamentul lor în trafic sau reformarea învăţământului devin astfel pretexte ale unor pagini în care observaţia lucidă şi ironia dulce-amară se îmbină în mod fericit cu sociologia şi cu antropologia culturală.
Din cuprins: Povestea porcului. Un rezumat al tranziţiei; D’ale integrării. Narghilele, câini, vaccinuri şi alte obiecte antropologice; Ce se vede sau despre starea naţiunii; Scutecele naţiunii sau despre „mentalitatea românului”; Societatea post-ţărănească; Hainele împăratului. Un manifest stângaci; A şaptea zi.

Toate textele acestui volum au fost anterior publicate în revista „Dilema veche” în perioada 2006 – 2012. Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO