Ziarul de Duminică

Secretul teribil din viaţa unei femei minunate/ de Stelian Ţurlea

Secretul teribil din viaţa unei femei minunate/ de...

Autor: Stelian Turlea

22.01.2015, 23:58 103

Jean-Christophe Grangé este considerat (de pildă, în cronicile din „Le Figaro”) „maestrul thrillerului francez”. Romanul de faţă*) este al zecelea pe care l-a scris, a apărut în urmă cu doi ani şi ceva şi a fost un succes uriaş. În primul rând datorită temei cu totul surprinzătoare.

Eroul este un poliţist francez, Olivier Passan, „cel mai bun poliţist din lume”, cum îl caracterizează soţia sa Naoko, o japoneză superbă, care a fost manechin, lucrează în lumea finanţelor internaţionale şi i-a dăruit soţului doi băieţi minunaţi. Doar că între cei doi soţi lucrurile nu merg cum trebuie şi sunt pe cale să divorţeze, moment în care începe un coşmar, cu pereţi mânjiţi de sânge, copii sub ameninţare ş.a. Criminalistul crede că toate ameninţările sunt opera unui criminal pe urmele căruia se află el (un ucigaş de femei însărcinate numit de poliţie „Mamoşul”). Însă când criminalul căutat moare şi ameninţările continuă, Olivier Passan înţelege că adevărul e mai profund, priveşte direct trecutul soţiei sale şi pleacă în Japonia să afle teribilul secret care îi pune acum şi soţiei viaţa în pericol.

Un roman care se citeşte cu sufletul la gură, cu numeroase întorsături, cu surprize aproape la tot pasul, şi, mai ales, care descrie pe înţelesul oricui anumite obiceiuri vechi şi sensuri ale culturii nipone. Finalul este superb, cu implicarea poliţistului, cu mult noroc, în rezolvarea unei sinistre dileme, descris într-un amestec de tradiţie japoneză şi fantasmă ca în picturile vechi cu ceaţă obsedantă.

„Kaiken” este un fel de stilet, o armă de 20-25 cm lungime, simbol al violenţei şi fanatismului vechilor samurai. Era păstrat pentru autoapărare, inclusiv de femei.

Cel pe care eroul iubitor de cultură japoneză i-l dăruise, inconştient, soţiei, ţinut într-o teacă neagră din lemn de jacquier, îl va ajuta să scape cu viaţă şi să-şi salveze şi jumătatea.

 

*) Jean-Christophe Grangé – Kaiken. Editura Trei. Traducere din franceză de Carmen Ciora

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO