Ziarul de Duminică

Smigelschi şi Catedrala/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

05.02.2015, 23:48 87

Asociaţia culturală „Pictor Octavian Smigelschi” în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal, Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Biblioteca Judeţeană ASTRA şi Mitropolia Ardealului a vernisat la 28 ianuarie în Sala festivă din corpul A a Bibliotecii Judeţene ASTRA din Sibiu expoziţia „Smighelschi şi Catedrala. 110 ani de la pictare.”

Octavian Smigelschi (1866-1912) a fost pictor şi grafician, cu activitate de seamă în pictura monumentală bisericească. A studiat la Sibiu şi la Budapesta, completându-şi studiile prin numeroase călătorii peste hotare. Între 1890-1891 a activat ca profesor de desen la Schemnitz (azi Banská Štiavnica). A fost atras îndeosebi de pictura murală. Ca pictor de şevalet a lucrat portrete şi chipuri de ţărani, surprinse în mediul lor obişnuit. Operele sale cele mai cunoscute sunt iconostasul şi pictura cupolei din Catedrala Mitropolitană din Sibiu, respectiv Capela Gimnaziului Catolic din Budapesta.

Expoziţia îşi propune să invite vizitatorul în lumea spaţiului sacru – al sfinţilor pictaţi cu multă migală de artistul Octavian Smigelschi, în lumea începutului de secol XX din vechiul burg al Sibiului, cu oameni şi locuri, cu trainice realizări aşa cum este şi Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Expoziţia reuneşte monumentalele cartoane realizate în anul 1903 de pictorul sibian Octavian Smigelschi pentru Catedrala Mitropolitană din Sibiu, documente originale semnate de pictor şi mitropolitul Ioan Meţianu, fotografii de epocă inedite, cărţi publicate în decursul vremii despre Catedrala sibiană şi pictorul Octavian Smigelschi cât şi costume populare din colecţia Marius Matei din Timişoara.
Catedrala Mitropolitană din Sibiu este monumentalul edificiu care şi astăzi, după mai bine de 100 de ani de la sfinţire, domină oraşul cu silueta ei majestuoasă. Construită după modelul Sfintei Sofia, din Constantinopole, ctitoria împăratului Justinian I, Catedrala a fost şi rămâne cel mai important edificiu al românilor ortodocşi din Ardeal. Problema pictării s-a pus încă din faza construirii Catedralei. Iar după concursul anunţat, pictarea Catedralei i-a revenit pictorului transilvănean Octavian Smigelschi. Acesta a fost cel care prin penelul său a dăruit Catedralei o pictură naţională, de mare valoare artistică, situându-se undeva între Orientul bizantin şi Occidentul toscan, armonioasă simbioză ce a dat naştere aici la stilul neobizantin.

Totodată a fost cel dintâi pictor de biserică care a introdus, printr-un amplu program iconografic motive populare ce se găsesc în arta populară românească. Astfel că pictorul Smigelschi este autorul aici la Sibiu, a unei opere de artă viabilă, plină de vigoare şi putere expresivă. Pictura sa de expresie religioasă, cu decoraţie bogată izvorâtă din mediul rural românesc a stimulat apariţia unei arte monumentale moderne şi naţionale.

În cadrul vernisajului a fost lansată şi cartea curatorului expoziţiei Alexandru Constantin Chituţă, „Smigelschi şi Catedrala, în documente inedite din arhiva Mitropoliei Ardealului”, Ed. Astra Museum, Sibiu, 2014.

Toate acestea au fost subliniate în luările de cuvânt de la venisaj. „Octavian Smi­gelschi – a ţinut să precizeze Alexandru Chituţă  – a fost cel dintâi pictor care, pe lângă faptul că a vrut să creeze o pictură naţională şi europeană, a mers la sursa creştină pri­mară şi astfel putem spune că a creat o pictură ecu­me­nică. El pleacă de la aceste surse ale creştinis­mului pri­mar, le înglobează şi aduce speci­ficul acesta românesc.” Prin arta sa, a creat o simbioză între pictura re­nascentistă ita­liană şi cea bizantină, dând naştere, la Sibiu, sti­lului neobizantin.
Expoziţia va fi deschisă până în data de 20 februarie 2015, putând fi vizitată zilnic de luni până vineri între orele 9-16.

În luna aprilie, expoziţia se va muta la Bucureşti, la Muzeul Ţăranului Român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO