Ziarul de Duminică

Teoria politică la zi (II)/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

18.12.2014, 23:52 71

La recentul Târg de carte Gaudeamus, Editura Adenium a prezentat şase noi titluri ale colecţiei sale Colloquium, care îşi propune deschideri epistemologice spre zonele teoretice şi discursive aflate în conexiune cu spaţiul politic, aşa cum sunt sociologia, antropologia, relaţiile internaţionale şi studiile europene, studiile de securitate, jurnalismul şi ştiinţele comunicării. Am prezentat trei dintre titluri în numărul de săptămâna trecută al „Ziarului de duminică”. Continuăm acum cu următoarele trei.

 

Corina Barbaros

Comunicarea politică

Construirea spectacolului politic, a opiniei publice şi a agendei publice

Corina Barbaros este asistent universitar doctor la Catedra de Ştiinţe Politice-Relaţii Internaţionale Studii Europene în cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi. A obţinut doctoratul în domeniul retoricii politice cu teza „Dezbaterile publice şi reconfigurarea politicului“. Este autoarea a numeroase articole, studii, capitole de cărţi din domeniul comunicării politice, marketingului politic şi analizei electorale (detalii în CV-ul academic) şi a unor comunicări ştiinţifice prezentate la conferinţe naţionale şi internaţionale (Barcelona, Atena, Berlin, Praga, Zagreb etc.). A efectuat mai multe stagii de cercetare (Freie Universität Berlin, Milan University) şi a fost directorul unui grant de cercetare finanţat prin ESP Open Society Institute. Este membru al Asociaţiei Internaţionale de Comunicare (The International Communication Association - ICA).

Volumul de faţă propune o introducere în cele mai importante dezbateri şi analize din domeniul comunicării politice, abordând modul în care aceasta este abordată de specialişti şi factorii implicaţi. De asemenea, analizează relaţia dintre comunicarea politică pe de o parte şi funcţionarea democraţiei şi construcţia realităţii sociale pe de altă parte. Capitolul 1 are rolul de a introduce cititorul în domeniu şi prezintă metodologia ştiinţifică de cercetare pe care autoarea a utilizat-o. Următoarele cinci capitole ale volumului cuprind o analiză a elementelor care influenţează imaginarul politic, agenda publică şi construirea problemelor sociale, a liderilor şi adversarilor. Capitolul 7 cuprinde un studiu de caz: Analiza dezbaterii prezidenţiale din Franţa, 2012, Sarkozy‑Hollande din perspectiva teoriei agenda‑setting. Teoria agenda‑setting, detaliată la nivelul lucrării, descrie abilitatea dezbaterilor publice televizate - în cazul studiului propus de autoare - de a influenţa predominanţa unor subiecte pe agenda publică.

În urma cercetării realizate, Corina Barbaros, conchide afirmând că „în contextul construirii sociale a realităţii, sfera publică trebuie văzută ca un ideal către care tindem pentru a avea o direcţie trasată. Întotdeauna va rămâne o realizare politică ce are nevoie de înnoire şi ar trebui să evităm să rămânem blocaţi într‑un model istoric. Sfera publică este, prin urmare, un spaţiu istoric condiţionat, negociat şi contestat, situat în interdependenţă cu o multitudine de vectori. Este structurată de factori macrosocietali şi conturată de mass‑media, în special de televiziune.”

 

Ciprian Niţu

Cosmopolitismul

Către o nouă paradigmă în teoria politică

Cosmopolitismul, în cadrul teoriei politice contemporane, subîntinde o serie de teme, perspective şi direcţii de cercetare, probleme şi soluţiile propuse acestora, precum şi o serie de concepte şi teorii distincte. Trecerea în revistă, chiar şi succintă, a cosmopolitismului contemporan din cadrul teoriei politice relevă o mare diversitate situată în spatele unui singur concept, acela de „cosmopolitism”.

 

Gabriela Goudenhooft

Legitimitatea

Ritualuri ale legalităţii şi autoritate discursivăţii

Autoarea este profesor ştiinţe politice, Universitatea din Oradea.

Volumul abordează într-o manieră transdisciplinară problema legitimităţii, tot mai actuală în condiţiile regândirii autenticităţii umane şi ale relativismului cultural. Cele mai importante subiecte abordate sunt: conceptualizarea legitimităţii, ritualizarea politicilor de legitimare, instituirea autorităţii, construcţia socială, sacralizarea puterii şi consacrarea etică şi juridică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO