Ziarul de Duminică

Tot îmi spun/ de Corneliu Antoniu

Tot îmi spun/ de Corneliu Antoniu

Autor: Ziarul de Duminica

30.10.2015, 00:04 322

Tot îmi spun: uită de tine,

Uită de tine, mai ales de tine.

Noaptea creşte alături de cuvinte

Şi alături de lucruri

Şi alături de numele lor.

Noaptea şi cuvintele cresc în pădure

Pădurea e plină de lumânări ca un templu

Sufletul meu se ridică din ele

Ca luna

Tot îmi spun: uită de tine,

Uită de tine, mai ales de tine,

La uşă cineva bate cu inima,

La uşă cineva bate cu inima.

 

Din volumul de debut – „Ascunsa ninsoare”, ed. Cartea Românească, 1978

 

Corneliu Antoniu s-a născut la Craiova, în 1940, din părinţi bucovineni. Are o biografie de haiduc frumos, care a luat de la sine şi a împărţit la alţii. A „prestat” , printre altele, ca şef de staţie meteo, maistru instructor, diriginte de  şantier, salahor, director de cinematograf.

A debutat editorial în 1978, cu volumul „Ascunsa ninsoare”,  la editura Cartea Românească.

În 1987 s-a făcut grevist al foamei pentru drepturile omului. Pentru aceasta a fost recompensat cu o şedere all inclusive în beciurile regimului. Când a fost slobozit n-a mai avut drept de muncă. Prin urmare, în 1990, a cerut azil politic în Belgia, de unde s-a întors (numai el ştie de ce) în 1996.

În 1997 a fondat, la Galaţi, revista literară „Antares”, care apare sub egida Uniunii Scriitorilor din România.  În acelaşi an a instituit „Ordinul Internaţional al Cavalerilor Danubieni.  Este director al Festivalului Internaţional de Literatură „Serile Revistei Antares” (s-au desfăşurat până acum XVII ediţii) şi director executiv al Fundaţiei şi al editurii Antares.

Licenţiat în filosofie al Universităţii „Dunărea de Jos”, Galaţi; decorat cu Meritul Cultural în rang de Cavaler; Cetăţean de onoare al municipiului Galaţi.

După volumul de debut, a mai publicat: „Supunerile”, editura Eminescu,1982; „Fluturele de diamant”, editura Cartea Românească, 1986; „Amintiri din Pădurile de Miconia”, editura Eminescu, 1991; „Adio KAP-BLANK” – roman, editura Galateea, 1996; „fructedemare@yahoo.rom”, editura Antares, 2010; „Strada portului”, editura Tipo Moldova, 2011; „Obiecte de inventar”, editura Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, 2012.

Mărturisesc faţă de Corneliu Antoniu (omul-poet) o fulgerătoare şi fierbinte (tomnatică, asta e…) dragoste. Iar aceasta nu se măsoară nici cu ceasul, nici cu anii. Drept pentru care n-am să spun că mâine Corneliu Antoniu împlineşte 75 de ani. Am să spun că mâine, 31 octombrie, s-a născut Corneliu Antoniu. Rămâi cum eşti, prietene, şi îngăduie-le celor din preajmă să se bucure, în continuare, de tine şi de poezia ta. Îmbrăţişare! (Lucian Vasilescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO