Ziarul de Duminică

Transnistria/ de Ziarul de duminică

Transnistria/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

07.12.2012, 00:08 205

Volumul*) a apărut la începutul anului la Chişinău. La începutul lunii noiembrie - a fost lansat şi în România, în prezenţa unor somităţi istorice. Este o carte indispensabilă celor care vor să afle ce s-a întâmplat în războiul transnistrean.

"Lucrând la cartea despre evenimentele din anii 1989-1992 - scrie autorul în prefaţă -, am descoperit că multe din cele spuse în acei ani fierbinţi au fost date definitiv uitării sau sunt amintite vag, iar scrise sunt foarte puţine. Materialele de arhivă au fost parţial distruse, o parte dintre acestea s-au pierdut. În concluzie, pata albă din istoria noastră practic nu este completată. Cartea este dedicată cercetării evenimentelor referitoare la stabilirea independenţei Republicii Moldova şi războiului tragic pentru integritatea statului nostru, creării structurilor de forţă principale din ţară Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării al căror prim-ministru am fost eu. Sunt ilustrate pentru întâia oară multe pagini puţin cunoscute din istoria noastră şi sunt publicate documente necunoscute din arhiva mea personală. Cititorul va afla din prima sursă (de exemplu, jurnalele preşedintelui Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, Anatoli Lukianov) cum s-a creat la Moscova autoproclamata republică transnistreană, cum Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a planificat şi a realizat operaţiunea secretă de arestare a liderului acesteia, Igor Smirnov, şi în ce condiţii a fost eliberat separatistul nr. 1, cui i-a convenit acest lucru şi cine a avut de câştigat."

Generalul de divizie Ion Costaş se trage dintr-o familie de români din Basarabia şi este considerat părintele fondator al poliţiei şi armatei moldoveneşti, îndeplinind în noul stat funcţiile de ministru de interne, respectiv ministru al apărării. În această remarcabilă carte de investigaţie, autorul îşi pune talentul de povestitor avizat în slujba recuperării istoriei nefalsificate a naşterii şi devenirii Republicii Moldova.

Generalul Ion Costaş este fondatorul şi reformatorul Poliţiei şi Armatei Naţionale. El a fost ministru de Interne şi ministru al Apărării Republicii Moldova.
Cartea abundă în detalii inedite, despre ce s-a întâmplat în Basarabia după destrămarea URSS, dar şi despre cauzele prăbuşirii imperiului comunist. Autorul, suprapunând peste experienţa sa directă, înţelesurile ulterioare ale evenimentelor, informaţiile colaterale, dezvăluirile incendiare bazate pe mii de documente adunate şi păstrate cu grijă, atacă şi portretizează elita politico-administrativă a Moldovei, disecă mecanismele complicate care au dus la obţinerea independenţei acesteia, descrie războiul ciudat din Transnistria şi evenimentele care au condus la formarea autoproclamatei republici moldoveneşti nistrene. Ion Costaş nu omite să vorbească şi despre începuturilor relaţiilor cu România, dar şi despre lupta lui pentru introducerea grafiei latine.
Un episod relevant istorisit în volum este capturarea separatistului transnistrean Igor Smirnov: "Aveam impresia că nimeni de la vârf nu dorea să fie în conflict cu separatistul numărul unu, pentru a apăra statalitatea Moldovei. Nu o dată, am fost martor la cât de umil vorbea (Mircea) Snegur cu Smirnov la telefon. (...) În conversaţia cu uzurpatorul, cel care a ocupat fără jenă o parte din ţară si a proclamat republica separatista nistreana, rostea de câteva ori, pe un ton rugător, fraze de genul: «Igor Nikolaevici, hai să ne împăcăm, hai să rezolvăm problema în bună înţelegere»."

O extraordinară carte de investigaţie.

*) General Ion Costaş - Transnistria 1989-1992. Cronica unui război "nedeclarat". Dedicată celor căzuţi în luptele pentru integritatea Republicii Moldova, Editura RAO

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO