Ziarul de Duminică

Un film despre faimosul Teatru Baraşeum va fi proiectat miercuri

Un film despre faimosul Teatru Baraşeum va fi proiectat miercuri

Autor: Ziarul de Duminica

13.03.2011, 17:21 95

Filmul documentar "Şi s-au dus ca vântul...", realizat de RaduGabrea şi Costel Safirman, va fi proiectat în data de 15 martie,ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat din Capitală şi este dedicataniversării a 70 de ani de la înfiinţarea Teatrului Baraşeum,strămoşul actualului Teatru Evreiesc, şi a 75 de ani de existenţă aFederaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

În anii 1941-1944, într-o perioadă de restrişte pentru populaţiaevreiască, în plină epocă de persecuţii şi violenţă, un grup deartişti evrei, actori, compozitori şi muzicieni, eliminaţi dinteatrele româneşti de legile rasiale, au reuşit să creeze un teatruunic în felul său: "Baraşeum".

Atunci, în Bucureştiul cartierelor evreieşti din jurultradiţionalei Căi Văcăreşti, pe strada purtând numele doctorului şisavantului evreu Iuliu Barasch, a fiinţat acest teatru care adevenit, în scurt timp, unul din punctele de atracţie ale culturiiîn Bucureştiul anilor de război, în primul rând pentru populaţiaevreiască.

Între anii 1941-1944 pe scena Teatrului Baraşeum au apărut figurilegendare ale teatrului românesc, precum Beate Fredanov, JenyShmilovici, Agnia Bogoslava, surorile Gamberto, N. Stroe, Al.Finţi, Moni Ghelerter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO