Ziarul de Duminică

Un proiect pentru o viaţă/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

18.12.2014, 23:42 89

Reuniunea artiştilor români din Spania

Recent, la 30 noiembrie, Ateneul din Madrid a fost gazda unuia dintre cele mai de impact evenimente de prezentare a unei asociaţii culturale româneşti din Peninsula Iberică: Asociaţia Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania (ASARS).  Sala festivă a devenit neîncăpătoare pentru cei peste 350 de spectatori care au luat cu asalt Ateneul din Madrid pentru a asista la un spectacol cultural maraton care a durat 4 ore aducând pe scenă peste 30 de scriitori şi artişti români care au impresionat în mod foarte plăcut atât prin poeziile sau fragmentele de proză prezentate cât şi prin muzica flok, populară sau clasică interpretată cu virtuzitate (foto 1-3).  Evenimentul a avut loc şi cu prilejul aniversării Zilei Naţionale a României dar a coincis şi cu aniversarea Zilei Românilor de Pretutindeni. Cu prilejul lansării ASARS artiştii români din Spania dar şi spectatorii  au primit un mesaj de felicitare din partea preşedintelui ales al României, domnul Klaus Iohannis. Preşedintele Guvernului Spaniei, domnul Mariano Rajoy a transmis de asemenea un mesaj pentru participanţi.

La deschiderea festivităţii muziciana Cristina Vlaşin a dat tonul imnului naţional al României care a fost cântat de întreaga asistenţă. Apoi au luat cuvântul: dl. Ionuţ Vâlcu, ataşat al Ambasadei României în Regatul Spaniei, dl. Pedro Garcia Bilbao, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Sociale din cadrul Ateneului, dl. Nicolae Brânzea, dir.gen.adj, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni şi dl. Horia Gârbea, scriitor, preşedintele Filialei Dramaturgie Bucureşti a Uniunii Scriitorilor din România. Prezentatoarea evenimentului a fost poeta Mioara Râşnoveanu, membru fondator şi secretar al Comitetului de  Conducere ASARS susţinută pe partea de traducere şi interpretare de Liliana Ilie şi Andreea Georgiana Petcu. Preşedintele ASARS, dl. Gelu Vlaşin a prezentat comitetul de conducere şi pe cei 21 de membri  fondatori ai Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania – ASARS după care dna. prof. dr. Iuliana Botezan de la Universitatea Complutense a prezentant Clubul Tinerilor Intelectuali din România – CTIRES.  

A urmat apoi festivitatea de decernare a Trofeului ASARS 2014 pentru contribuţia deosebită la promovarea culturii române în Spania.  Cele 4 personalităţi care au fost recompensate cu Trofeul ASARS 2014 sunt: dna. prof. dr. Ileana Bucurenciu, profesor de limba şi cultura română în cadrul  Centrului de Limbi Străine de la Universitatea din Alcalá, specialistă în traduceri literare; dl. Adrian Mac Liman, jurnalist şi scriitor, membru al Grupului de Studii Mediteraniene din cadrul Universităţii Sorbonna; dna. prof. dr. Eugenia Popeangă, coordonatoarea programului de Master în Studii Literare şi a programului de  Doctorat în Studii Interculturale şi Literare de la Universitatea Complutense din Madrid şi dna. Ioana Zlotescu, traducător, promotor cultural, fost director al Institutului Cervantes din Bucureşti (2000 - 2006). Cei patru au primit şi Diploma de Membru de Onoare al ASARS. Trofeele ASARS au fost realizte de Mariana Vlad - artist plastic experimentalist, membru fondator şi membru în comitetul de conducere al asociaţiei.

Următoarea etapă a programului a fost un recital de poezie şi muzică susţinut de : Bruno Marin şi Ramona Vergoti (viola + pian), Jesus Malia – poet, invitad special, Horia Gârbea – poet, invitat special, Cristina Vlasin şi Ramona Vergoti (voce + pian), Vasile Eugen Barz (poezie), Nona Furnica (chitară), Alex Dica (poezie), Lina Florea (poezie), Elena Ninerică şi Angel Maxim (chitară), Dragos Popa (poezie), Nuta Craciun (poezie), Daniel Neacşu şi Sebi Rotariu (vioară + pian), Alina Daniela Popescu (proză) şi alţii.

Apoi a avut loc lansarea volumelor  bilingve de poezie apărute la Amargord Ediciones în cadrul colecţiei ce va purta numele ASARS: Marius Gîrniţă – Tallar ; Marin Dumitrescu – Mecanica Cuantica şi Gelu Vlaşin – Tratado de Psiquiatria. Despre cărţi au vorbit: criticul Aureliu Goci – invitat special din România, poeta şi criticul literar Nina Vasile şi Chema de la Quintana, directorul Editurii Amargord. Cei 3 poeţi au recitat câteva poeme în limba română şi spaniolă. După o scurtă scenetă de teatru în care protagonista principală a fost Nicoleta Lazăr a urmat partea finală a evenimentului cu recitalul de muzică folclorică românească susţinut de : Nicu Petriman – taragot, Ionut Tomoiaga – vioară, Florica Badea, Geanina Cernat, Beatrice Cernat, Aurel Cojocariu, Emilia Lefca şi Anita Mitrica Grama (voce).

 

Asociaţia Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania – ASARS a fost constituită la data de 13 iulie 2014 la iniţiativa unui număr de 21 de membrii fondatori. Aceştia şi-au ales un Comitet de conducere format din: Gelu Vlaşin (scriitor, promotor cultural) – preşedinte; Marius Gîrniţă (poet) – vicepreşedinte; Marin Dumitrescu (poet) – vicepreşedinte; Mioara Rîşnoveanu (poet, artist plastic, promotor cultural) – secretar; Mariana Vlad (poet, artist plastic, muzicolog) – trezorier; Dragoş Cosmin Popa (poet, promotor cultural) – membru; Lina Florea (poet, fotograf) – membru

Toţi cei care doresc să intre în contact cu asociaţia ASARS pot să acceseze pagina web: http://www.asars.es, pagina Facebook: https://www.facebook.com/asars.iberica,  sau pot să trimită un email la: asars.es@gmail.com

 

Vizite ghidate la Palatul Regal

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită la o serie de vizite ghidate în spaţiile istorice din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor), care au loc în al treilea week-end din fiecare lună (foto 4, 5).

 

Vizitele au loc astfel:

- sâmbătă, 20 decembrie, de la orele 11.30, 14.00 şi 16.30 

- duminică, 21 decembrie, de la orele 11.30, 14.00 şi 16.30 

Participarea la aceste tururi ghidate nu necesită o programare prealabilă. Vizitatorii sunt rugaţi să se prezinte cu 30 de minute în avans la casa de bilete de la parterul Galeriei Naţionale pentru achiziţionarea biletelor de acces. Participarea se face în limita locurilor disponibile.

Cu acest prilej poate fi vizitată şi expoziţia Fragmente de memorie - Portrete Regale. Palatul Regal, care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale). Fotografii de epocă, planuri ale clădirii, piese de mobilier, portrete regale şi obiecte disparate ajunse până la noi sunt astăzi expuse în calitatea lor de supravieţuitori ai unor vremuri apuse.

Durata: aproximativ o oră

Tarif bilet acces: 20 lei (întreg)/pensionari: 10 lei/ elevi şi studenţi: 5 lei

Taxa de fotografiere (fără bliţ şi trepied): 100 lei

Taxa de filmare (amatori): 150 lei

 

„Add to Address Book“ by Mirela Trăistaru

Museum of Young Art Vienna (MOYA) găzduieşte în perioada 16 decembrie 2014 - 15 ianuarie 2015 expoziţia „Add to Address Book“ (foto 6) a artistei Mirela Trăistaru, o manifestare organizată de Institutul Cultural Român de la Viena.

Mirela Trăistaru a început proiectul  „Add to Address Book“ în urmă cu şapte ani, cerând prietenilor ei artişti să îi doneze lucrări cu dimensiunile de 100x100 cm şi acordul de a interveni plastic peste acestea, cu intenţia de a realiza o singură operă: povestea ei spusă peste poveştile lor. Este un jurnal despre prietenie, încredere, toleranţă şi adevărate valori. Ideea ei a fost de a reuni aceste firi independente şi solitare într-o lucrare unică a cărei dimensiune nu se ştie când îşi va atinge marginile. Se vrea un proiect pentru o viaţă.

„Add to Address Book“ a fost prezentat în cadrul Târgului de Artă Art Safari, organizat în perioada 22-25 mai 2014 la Bucureşti. Aici, aceste lucrări au fost legate între ele ca un mare „puzzle“, de un „fir roşu“ – intervenţia plastică a Mirelei Trăistaru fiind executată live în prezenţa publicului participant la expoziţie. Întregul proces al intervenţiilor artistice din timpul zilelor de târg Art Safari au fost surprinse de către Andrei Oprescu, acesta realizând scurtmetrajul „Add to Address Book“.

Proiectul reuneşte în prezent lucrări a 89 de artişti contemporani – pictori, sculptori, graficieni, poeţi, fotografi, artişti conceptuali, artişti naivi – din 16 ţări peste care Mirela Trăistaru a pictat, creând din toate acestea o singură operă coerentă.

Proiectul „Add to Address Book“ nu se opreşte aici. Tot mai mulţi artişti i se vor alătura. El va fi expus anul viitor la Cluj-Napoca, Capitală Europeană a Tineretului în 2015. Este un proiect viu care se reinventează de fiecare dată.

 

Mai multe informaţii despre activitatea artistică a Mirelei Trăistaru găsiţi aici : http://www.mirelatraistaru.ro/

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO