Ziarul de Duminică

Vindecarea prin artă/ de Ziarul de duminică

Vindecarea prin artă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.11.2014, 00:10 65

Werner Kraus (coordonator)

Puterea vindecătoare a picturii şi muzicii

Editura Limes

Ediţie îngrijită de Martion Mueller. Traducere din limba germană de Martin Mueller, Carmen Coptil, Elena Kronberger.

Cartea cuprinde o colecţie de articole de introducere în artterapie şi meloterapie, ai căror autori sunt artterapeuţi şi meloterapeuţi renumiţi în Germania. Traducătorii au selectat cu prioritate articolele privind artterapia şi meloterapia în psihiatrie. Nu au fost traduse articolele referitoare la neuropsihiatria infantilă.

Echilibrul psihic poate fi pierdut foarte repede. În viaţa de zi cu zi suntem confruntaţi cu multe situaţii dificile: conflicte între părinţi şi copii, divorţuri, decesul unei persoane iubite, pierderea locului de muncă sau o boală gravă. Persoana care conştientizează un dezechilibru psihic timpuriu se va întreba ce se poate face pentru a preveni o îmbolnăvire, va reflecta asupra obiceiurilor personale şi va căuta să găsească o cale alternativă, în special în domeniul creativ.

Individul care suferă din cauza unui sentiment de vid sufletesc sau a lipsei unui sens al vieţii, de stări de anxietate şi depresie se va întreba dacă terapiile ambulante clasice medicamentoase sau psihoterapia sunt singurele metode de a descoperi cauzele bolii şi de a oferi un tratament corespunzător. De aceea sunt necesare informaţii despre spectrul larg al posibilităţilor terapeutice.

Cel care cel puţin o dată în viaţă a fost internat într-un spital de psihiatrie a constatat că pe lângă „tablete şi cuvinte” un loc aparte au procedeele terapeutice creative: se face muzică, se dansează, se pictează, se desenează sau se lucrează cu lut şi piatră. Dar care sunt efectele acestei terapii?

Nu puţine clinici expun produsele acestor forme de terapie: sculpturile împodobesc foaierul sau parcul, tablourile sunt expuse pe coridoare sau în camerele pacienţilor şi ce ar însemna o zi a „porţilor deschise” în psihiatrie fără un bazar cu tablourile şi sculpturile pacienţilor. Cu toate că interesul publicului pentru aceste activităţi este ridicat, cunoştinţele despre acest domeniu sunt foarte limitate.

 

O altă întrebare care se ridică este pentru care pacienţi sau boli este indicată Artterapia? Cum procedează terapeuţii? Care sunt metodele acestei terapii? Doar se pictează sau se şi discută despre creaţiile realizate? Este necesar ca pacientul să fie talentat? Se aşteaptă adevărate creaţii artistice? Cum este structurat studiul Artterapiei?

Această carte caută să dea răspuns la astfel de întrebări şi încearcă să arate cum poate fi aplicată Artterapia în tulburări şi boli psihice, ce posibilităţi de terapie poate oferi, precum şi limitele sale. Pentru a înţelege conţinutul cărţii nu sunt necesare cunoştinţe medicale deşi acestea sunt de un oarecare folos, întrucât diferitele stări patologice sunt prezentate doar superficial. Lucrarea vine în special în ajutorul celor care au interes pentru studiul şi practicarea Artterapiei. Ea este un ajutor informativ pentru „nespecialişti”, care îşi pot forma o impresie generală cu privire la ceea ce înseamnă Artterapia.

Această formă de prezentare a Artterapiei are şi riscuri şi aceasta din mai multe motive:

 

- artterapia nu este un mijloc terapeutic universal. Ea este doar una din metodele terapeutice psihologice şi psihiatrice, un instrument important, dar nu singurul eficace;

- artterapia nu există ca entitate de sine stătătoare, ci se găsesc mai multe forme, succesele acesteia depinzând de pacient, de metodă şi de terapeut.

 

Intenţia autorilor este ca lucrarea să trezească curiozitatea cititorului pentru această formă de terapie şi să ofere informaţiile de bază.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO