Ziarul de Duminică

Voinţă şi autocontrol/ de Ziarul de duminică

 Voinţă şi autocontrol/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

19.11.2015, 23:51 158

Kelly McGonigal

Puterea voinţei

Cum funcţionează autocontrolul şi ce putem face pentru a-l îmbunătăţi

Editura Litera

Colecţia dezvoltare personală. Traducere din engelză de Marilena Iovu. Vi s-a întâmplat să vă simţiţi vinovaţi pentru că nu aţi putut rezista prăjiturii cu frişcă, deşi aţi început o dietă de slăbire? Sau pentru că aţi amânat nepermis de mult să daţi telefonul acela important clientului care aştepta o propunere de contract? Sau pentru că aţi cumpărat o grămadă de lucruri care nu vă erau de fapt necesare?
Nu e nevoie să vă întrebaţi mereu de ce viaţa trebuie să fie o luptă continuă pentru autocontrol. Puteţi învăţa din Puterea voinţei cum să vă controlaţi atenţia, emoţiile şi dorinţele, printr-un program pas cu pas care vă ajută să vă identificaţi obiectivele, să vă întăriţi autocontrolul şi să faceţi schimbări pentru toată viaţa, indiferent dacă este vorba de slăbit, sănătate financiară, reducerea stresului, învingerea tendinţei de a tergiversa lucrurile, cum să fiţi un părinte mai bun sau cum să vă concentraţi mai bine.
Exerciţiile şi strategiile propuse vă arată cum să transformaţi cunoaşterea greşelilor în strategii pentru succes, insuflându-vă puterea de a vă atinge obiectivele, de a face schimbări reale şi de durată şi de a deţine controlul asupra fiecărui aspect al vieţii voastre, de la ceea ce mâncaţi până la ceea ce faceţi, spuneţi sau cumpăraţi.

„Când vă gândiţi la un lucru care cere voinţă, care este prima idee ce vă vine în minte? – întrabă dr Kelly McGonigal, care predă psihologia la Universitatea Stanford, autoare a mai multor cărţi. Pentru cei mai mulţi dintre noi, clasicul test de voinţă constă din a rezista tentaţiei, fie că e vorba de o gogoaşă, o ţigară, o lichidare de stoc sau o aventură de o noapte. Când oamenii spun «Nu am voinţă», ceea ce vor să spună, de fapt, e că «Mi-e greu să spun nu atunci când gura, stomacul, inima sau (completaţi cu partea anatomică la care vă referiţi) mă îndeamnă să spun da». Gândiţi-vă la asta ca la puterea lui «nu vreau"». 
Însă faptul de a spune nu reprezintă doar o parte a voinţei şi a ceea ce presupune ea. La urma urmei, expresia Spune nu e preferata celor care obişnuiesc să amâne îndeplinirea sarcinilor şi a leneşilor din întreaga lume. Uneori e mai important să spui da. Gândiţi-vă la toate acele lucruri pe care le amânaţi pentru a doua zi (sau pentru totdeauna); o voinţă fermă vă ajută să le treceţi pe lista cu lucruri de rezolvat astăzi, chiar şi atunci când anxietatea, lucrurile care vă distrag atenţia sau un maraton de reality show-uri ameninţă să vă facă să renunţaţi. Gândiţi-vă la asta ca la puterea lui vreau – capacitatea de a face ceea ce trebuie, chiar dacă o parte din voi se împotriveşte.

Puterea lui vreau şi puterea lui nu vreau reprezintă cele două aspecte ale autocontrolului, dar nu constituie voinţa în sine. Pentru a spune nu atunci când e spre binele vostru să spuneţi nu şi da atunci când e spre binele vostru să spuneţi da, aveţi nevoie de o a treia putere: capacitatea de a vă aminti ce vă doriţi cu adevărat. Ştiu, credeţi că ceea ce vreţi cu adevărat chiar este prăjitura aceea cu ciocolată, sau un al treilea martini, sau o zi liberă. Însă atunci când apar tentaţiile sau cochetaţi cu tergiversarea, trebuie să vă amintiţi că ceea ce vă doriţi cu adevărat este să încăpeţi în blugii aceia strâmţi, să fiţi promovaţi la serviciu, să vă acoperiţi datoria de pe cardul de credit, să vă salvaţi căsnicia sau să nu ajungeţi la închisoare. Altminteri, ce v-ar putea opri să daţi curs dorinţelor imediate? Pentru a exercita autocontrol, trebuie să vă găsiţi motivaţia atunci când aveţi nevoie de ea. Aceasta este puterea lui îmi doresc.
Voinţă fermă înseamnă să exploataţi cele trei puteri – a lui vreau, a lui nu vreau şi  a lui îmi doresc – pentru a vă atinge obiectivele (şi a vă feri de neplăceri). După  cum vom vedea, noi, fiinţele umane, suntem fericitele posesoare ale unor aptitudini intelectuale care sprijină toate aceste capacităţi. De fapt, dezvoltarea acestor trei puteri – vreau, nu vreau şi îmi doresc – ar putea defini esenţa fiinţei umane. Înainte  de a analiza de ce nu reuşim să folosim aceste puteri, să începem prin a aprecia cât suntem de norocoşi să le avem. Vom arunca o privire în interiorul creierului, pentru a vedea unde are loc magia şi pentru a descoperi cum ne putem antrena creierul să aibă mai multă voinţă. Vom încerca să aflăm de ce voinţa fermă poate fi greu de găsit şi cum putem folosi o altă trăsătură exclusiv umană – conştiinţa de sine – pentru a evita eşecurile de voinţă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO