Aleph Story

ALEPH STORY: De ce este energia în România mai scumpă decât în Italia sau Spania. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

17.06.2021, 18:20 1497

O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News.

 

Cristian Hostiuc: De ce energia din România este mai scumpă decât în Italia sau Spania? Spre exemplu avem un raport al Enelului, care are operaţiuni în România, Italia şi în Spania, care a dat o analiză a preţurilor respective, spre exemplu consumatorii ezidenţiali din România au înregistrat anul trecut o creştere cu 4,1%, în Italia preţul a scăzut anul trecut cu 3,4%, iar în Spania cu 11%. Dacă ne ducem la consumatori industriali, adică companii, vedem că Italia a înregistrat o scădere de preţ de 22%, România o creştere de preţ de 5,9%, iar Spania o scădere de preţ de 20,3%. Deci, România o ţară săracă, o ţară scumpă.

Bogdan Nicolae: Da şi poate ar trebui să menţionăm faptul că faţă de preţurile din România, preţul la energie a tot crescut faţă de luna mai, spre exemplu, a crescut spectaculos, de 2,3 ori. Vorbim despre un preţ mediu de pe piaţa contractelor care se încheie acum, pe o creştere a consumului de energie în România şi în timpul pandemiei, dar cred că până la urmă cauza principală ţine de structura de producţie de energie de la noi din ţară şi de structura costurilor care intră în fiecare componentă. În cazul Enel pe care l-ai menţionat, conform unor consultanţi din piaţă, ştim că 20% din mixul de energie al Enelului provine de la Oltenia, deci e vorba despre o generare de electricitate poluantă, foarte scumpă. Scumpirile astea vin odată cu scumpirea certificatelor verzi, România, în general, produce această energie dintr-o sursă poluantă.

 

Cristian Hostiuc: Tu spui că în România, mixul pe care îl avem noi este echilibrat, dar în continuare cărbunele are o pondere importantă în acest mix. Pe de altă parte, România are o capacitate de producţie învechită, care costă foarte mult. Noi în continuare trăim din capacităţile făcute pe vremea lui Ceauşescu. Statul, guvernul, companiile de stat, nu au făcut capacităţi noi de producţie şi atunci preţul, costul este destu de ridicat, rămâne ridicat în continuare. Noi acum, dintr-un producător de energie, spuneam tuturor că noi ne asigurăm energia, acum am ajuns să importăm energie, 20% din necesarul de energie din România este din import. Pentru că, atenţie, importul este mai ieftin decât ceea ce se întâmplă în ţară.

Bogdan Nicolae: Da şi este normal să fie aşa. Piaţa liberă din afara României sau piaţa europeană în care este şi România permit aceste tranzacţii chiar în interiorul unei singure zile, tranzacţii multiple pentru a alegerea celui mai bun mix de energie. Dar fluctuaţiile de preţ, creşterile pe care le vedem în România sunt legate şi de închiderile sistematice ale reactoarelor nucleare. Am avut în luna mai, am avut şi în luna iunie închideri, s-a tot vorit despre retehnologizare acolo, despre eventuale investiţii inclusiv cu suport american pentru modernizarea şi aducerea la un nivel mai înalt de fiabilitate. Cu fiecare închidere a reactorului, cu fiecare tranzacţie pe piaţa gazelor naturale, cu fiecare cumpărătură de cărbune Româina, cel puţin în cazul Enelului, plăteşte un preţ mai mare pe mega vat oră mai mare cu ceea ce am văzut în exemplele citate de tine, Italia şi Spania.

 

Cristian Hostiuc: Există vreo soluţie de ieşit din această încercuire? Pentru că noi de ani de zile, de cel puţin 20 de ani, auzim politici guvernamentale de înlocuire a capacităţilor de producţie, dar statul, prin companiile din energie nu a făcut nimic.

Bogdan Nicolae: Dezvoltarea pieţei de energie din România ar trebui să fie o prioritate, dezvoltarea bursei de energie ar trebui să fie o prioritate, interconectarea României şi e gaze şi pe electricitate ar trebui să fie la un nivel foarte bun, astfel încât să lăsăm la un punct liberul arbitru al pieţei să spunem, jocul acesta, reglajul de cantităţi şi de preţuri să îşi facă normal tot jocul de vânzare – cumpărare pe cererea care există în România. Pe de altă parte, trebuie să fie clar pentru mai multă lume că viitorul carburanţilor fosili cărbune, petrol, gaz, în energia României are o durată foate limitată. Se apropie momentul în care România va trebui să închidă minele de cărbune, oricum nu sunt tehnologizate, acolo se produce şi o emisie de carbon necaptat. De asta suntem atât de scumpi la energie, pentru că suntem nevoiţi să cumpărăm certificate verzi ca să compensăm ani buni de lipsă de investiţii în zon aceasta.

 

Cristian Hostiuc: Bun. Şi nu a plătit nimeni. Deci fiecare guverr, toţi au trecut pe la Palatul Victoria, toţi au fost prin ministere, au at declaraţii, au plâns pe umerii poporului, pe umerii companiilor, dar nimeni nu a făcut nimic. Şi ne trezim într-o situaţie în care preţurile din România la energie sunt mai mari decât pieţe din ţările occidentale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO