Aleph Story

ALEPH STORY: Florin Cîţu promite salarii mai mari. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

27.07.2021, 18:12 717

Cristian Hostiuc: Discutăm despre o declaraţie a premierului Florin Cîţu în care spune că în urma reformelor pe care Guvernul le va face, salariile din România vor creşte. Să credem sau nu această afirmaţie? Sau, întrebarea simplă este pe ce se bazează premierul Florin Cîţu când spune că în urma reformelor pe care Guvernul le va face cu pe care îl conduce aceste reforme vor duce la o valoare adaugată mai mare şi bineînţeles salarii mai mari?

Bogdan Nicolae: Este extrem de complicat să comentăm în afara campaniei pe care o duce Florin Cîţu pentru poziţia lui în Partidul Naţional Liberal. Deocamdată, eu aşa o văd, legată de o nouă ambiţie politică a premierului, la el în curte. Însă, dacă ar fi să dăm deoparte această campanie, uitându-ne la structura ocupaţiilor din România m-am gândit că premierul vrea să dea salarii mai bune în agricultură, unde sunt de fapt cei mai mulţi dintre angajaţii din România, peste 20% - 20,5%, dacă ar fi să analizăm din punct de vedere al activităţilor din economie, acolo găsim cei mai mulţi dintre cei care lucrează cu carte de muncă sau sunt angajaţi cu forme legale. Poate că ar fi bine să avem salarii mari în agricultură. Poate că ar fi bine să avem în altă parte, n-a fost foarte clar pentru mine către care domenii, către care sectoare economice se îndreaptă priorităţile premierului în privinţa ridicării acestor salarii.

 

Cristian Hostiuc: Şi nici nu suntem siguri care sunt reformele pe care le propune premierul Florin Cîţu. Ştim doar despre acest program naţional de redresare şi rezilienţă, care se va discuta la Bruxelles şi poate în cel mai bun caz să fie aprobat în toamnă şi să începem să începem să tragem banii de la anul. Şi încă nu ştim la ce reforme se referă premierul Florin Cîţu, astfel încât în urma acestei reforme să rezulte salarii mai mari.

Bogdan Nicolae: Pot să fie salarii mai mari în comerţ, în zona de servicii, pot să fie salarii mai mari în zona de IT, poate. Nu a lăsat o explicaţie în legătură cu ceea ce are România ca resurse de producţie sau resurse în zona aceasta de a atrage investiţii, poate vrem să ne dezvoltăm, să devenim o piaţă financiară, poate vrem să oferim servicii financiare la clasă mondială. Nu este foarte clar. M-aş fi bucurat să găsesc măcar trei lucruri acolo agricultură, energie, IT, spre exemplu.  

 

Cristian Hostiuc: În IT sunt salarii mari, în energie sunt salarii mari, în agricultură nu sunt salarii mari, dar acolo există o piaţă gri foarte . Unde sunt salarii mari, sunt la stat. Poate el s-a referit că vrea să ofere salarii mai mari la stat, că şi aşa au fost îngheţate în acest an.

Bogdan Nicolae: Este posibil. Din punct de vedere al categoriilor de ocupaţii, într-adevăr în zona aceasta bugetară sunt 22,2% din cei angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în sectorul de apărare, ordine publică, siguranţă naţională şi aşa mai departe. Sunt totodată 88,8% din absolvenţii de studii superioare pe care îi găsim angajaţi astăzi, găsim mai puţini angajaţi în zona de studii medii – sunt circa 64% - şi cei mai puţin angajaţi provin din rândul celor fără studii sau cu studii la nivel de şcoală primară, gimnaziu. Sunt aproape 43% angajaţi aici. 

 

Cristian Hostiuc: Oricum, ceea ce reţinem este că premierul vrea să ofere salarii mai mari sau promite salarii mai mari. Noi tot aşteptăm să vedem care sunt reformele pe care Guvernul le va face astfel încât la finalul a cinci ani sau zece ani salariile din România să se dubleze sau chiar să ajungă să se tripleze. Dublat este o promisiune să spunem aşa destul de rezonabilă. Dacă economia va putea să ofere aceste salarii mai este de discutat. 

Bogdan Nicolae: Poate că vrea să reducă taxele pe aceste salarii.

 

Cristian Hostiuc: În mod cert nu.

Bogdan Nicolae: Ar ar fi un lucru la care nu ne-am aştepta, pentru că au nevoie de bani la buget.

 

Cristian Hostiuc: Îmi e să nu e mărească taxele când vom fi nevoiţi să reducem deficitul bugetar şi vom fi foarte, foarte strânşi şi să nu ajungem din nou la un sistem de mărire a taxelor. Dar asta vom vedea la anul pentru că până la alegerile din PNL şi până în toamnă nu se va întâmpla nimic. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO