Aleph Story

ALEPH STORY: Ieşim din criza Covid. Ce fac românii după 15 mai. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

14.05.2021, 18:15 485

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU.

 

Adelina Mihai: Cea mai bună veste a anului a venit de la preşedintele Klaus Iohannis care a anunţat o relaxare a restricţiilor impuse pe perioada pandemiei. Care sunt restricţiile care s-au eliminat şi cum ne va schimba asta viaţa?

Dan Pavel: Păi, pe scurt aşa, s-au eliminat mai toate restricţiile, cu excepţia transportului în comun, interiorului, totul e deschis din noaptea sta, de la 12.00 noaptea mă aştept ca toată lumea să iasă pe străzi şi să nu mai intre niciodată în case. Nu ştiu dacă ai observat dar de fiecare dată când a vorbit Klaus Iohannis a ieşit şi soarele, nu am mai văzut un nor pe cer astăzi. E o stare de euforie şi pare că e o conferinţă de presă pe care Klaus Iohannis a tot aşteptat-o, o avea pregătită. Cu toate că alte state care chiar stau mai bine cu vaccinarea nu se grăbesc aşa de tare, am văzut americanii abia acum vin cu măsura de a nu purta mască în exterior doar dacă eşti vaccinat. La noi, toată lumea are voie fără mască. Îmi e greu să îmi dau  seama care va mai fi motivaţia pentru vaccinare în condiţiile astea, dar în fine, asta este situaţia, astea sunt noile reguli ale jucolui, de sâmbătă pandemia dispare, să spunem aşa, doar pe alocuri mai avem câte o umbră de pandemie. Asta corelat şi cu cifrele în scădere din ultimele săptămâni. Deja avem cifre care ne dau speranţe că asta e realitatea, pandemia e pe ducă.

 

Adelina Mihai: Eu cred totuşi că nu vom vedea schimbări atât de mari, un val de oameni care se duc la munte sau la mare, faţă de ce se întâmplă în prezent, pentru că până la urmă purtatul măştii nu era un impediment atât de mare, poate statul până la ora 22.00 seară era o neplăcere pentru cei vaccinaţi, care se duceau la petreceri la munte, la mare sau chiar şi în Bucureşti. Ultima comandă se dădea la 20.00 seara, apoi hai să mâncăm repede până la 21.00, iar la 21.00 fără cinci minute eram daţi afară.

Dan Pavel: O să treacă o perioadă şi o să ne dăm seama că am plâns cam mult degeaba în perioada asta, să intri în casă la ora 22.00  nu este o măsură care să te ducă cu gândul la război, dictatori şi din sfera asta. Au fost nişte măsuyri, amestecate, unele bune, unele aberante, altele mai puţin bune, aş spune în linie cu ce s-a întâmplat în toate ţările. Eu mă aştept să vedem o euforie extraordinară în următoarea perioadă, cred că lumea va pleca din weekendul ăsta oriunde, şi pe câmp. Lumea va pleca, mă aştept ca să vedem o creştere a cifrelor în câteva săptămâni, că na, nu are cum să fie altfel, e clar că virusul nu a plecat că a avut Klaus Iohannis o conferinţă de presă şi a lăsat să se înţeleagă asta. Cred că vor fi sentimente amestecate şi fiecare va judeca şi în funcţie de experienţa pe care a avut-o în pandemie, că cine nu a avut virusul sau cine a avut dar nu a avut simptome sau nu a avut persoane în familie care s-au îmbolnăvit, n-au avut experienţe dramatice, o să îşi vadă de treabă de acum încolo, cu mare plăcere o să lase masca jos şi o să îşi reia viaţa, cine a trăit experienţe mai puţin plăcute cred că vor fi în continuare prudenţi.

 

Adelina Mihai: Interesantă este măsura cu nunţile, să primeşti la nuntă doar persoane vaccinate şi să îţi asumi asta, ca organizator de nunţi. Spunea cineva că se aşteaptă 250.000 de nunţi anul acesta. E un număr foarte mare.

Dan Pavel: Am văzut o glumă pe Facebook şi mi-a plăcut, că acum măcar ai scuză, zici că nu te duci la nuntă că nu ai vaccinul făcut. Îmi pare rău, eu am vrut, dar nu se poate.

 

Adelina Mihai: Dar dacă ai apucat să pui pe instastory că ţi-ai făcut vaccinul va trebui să onorezi toate nunţile şi să coţi banii economisiţi în acest an.

Dan Pavel: Da, sunt situaţii în care poţi să scapi cu poanta asta. Nu sunt mare fan mers la nunţi, chiar mă plictiseşte. Probabil va fi o euforie cu nunţile din vara asta, dar nu aşa cum a spus Klaus Iohannis, cred că a lăsat-o la mica înţelegere. Nu îmi imaginez că vor fi poliţişti în control la fiecare nuntă şi toată lumea să vină cu ce? Cu QR-cod, cu hârtiuţa?

 

Adelina Mihai: Şi asta e interesant, pentru că nu ştii ce se întâmplă dacă nu eşti vaccinat. Eu nu am văzut să fie menţionat.

Dan Pavel: Nu, eu după cum a spus-o Klaus Iohannis, el a vrut să spună de fapt „e lliber pentru toată lumea, faceţi nunţi că nu vă controlează nimeni”, mie aşa mi s-a părut că a zis.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO