Companii

De ce Bucureştiul, un oraş sufocat de trafic, poluare şi cu probleme de apă caldă şi căldură, a folosit doar 4,2 mld. din cei 13 mld. euro alocaţi de UE

De ce Bucureştiul, un oraş sufocat de trafic, poluare...

Autor: Răzvan Botea

04.05.2024, 02:01 8696

Lupta electorală  pentru Bucureşti, ca de altfel pentru toate centrele economice importante, nu priveşte doar prestigiul politic, ci şi banii pe care edilii îi au pe mână. Dar cum strângi şi cum cheltuieşti aceşti bani?

Bucureştiul, un oraş sufocat de trafic, poluare şi cu probleme în furnizarea de apă caldă şi căldură, a absorbit numai 30% din fondurile europene programate în perioada 2020-martie 2024, arată un set de date publicat de Ministerul de Finanţe. Conform sursei citate, din aproape 13 mld. euro alocate pentru Bucureşti, atât pentru Primăria Generală, cât şi pentru sectoare, s-au cheltuit în total 4,2 mld. euro.

În total, Bucureştiul (primăria generală plus sectoarele) are un buget anual de circa 4 mld. euro, din care 2 mld. euro este numai bugetul Primăriei Generale. În cei patru ani, bugetul total al Capitalei a fost de circa 15 mld. euro, din care majoritatea banilor s-au dus pe salariile primăriilor şi companiilor municipale, pe subvenţii şi pe bunuri şi servicii. În schimb, primăriile s-au împrumutat pentru investiţii şi, aşa cum arată cifrele de la Finanţe, au absorbit doar 30% din fondurile europene.