Aleph Story

ALEPH STORY: Premierul Cîţu semnează singur proiectul de ordonanţă de urgenţă care reglementează plata în plus peste serviciul decontat la privat. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News

16.06.2021, 18:20 1190

O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Ioana Răduca, Aleph News.

Dana Ciriperu: Astăzi, pe ordinea de zi a guvernului a fost adusă în discuţie coplata, e un subiect mai vechi care vine cu nişte reglementări pe piaţa de sănătate. O să te rog pe tine să ne povesteşti puţin ce înseamnă coplata.

Ioana Răduca: În primul rând mi se pare important să precizăm faptul că vorbim de această dată de o ordonanţă de urgenţă pe care statul român, adică Florin Cîţu o justifică în felul următor: pandemia practic a sensibilizat şi mai mult sistemul sanitar din România, dacă mai era cazul, şi tocmai de aceea e nevoie de o intervenţie rapidă din partea guvernului, astfel încât să reaşeze sistemul sanitar fie că vorbim de cel de stat, fie că e cel privat. Ce aduce nou pentru tine, ca pacient, povestea asta? Posibilitatea de a te trata mai uşor la privat cu bani de la stat. În sensul în care, dacă un spital de orice natură ar fi el, un spital general, dar privat, şi tu consideri că îţi poate oferi îngrijire de mai bună calitate decât spitalul de stat, tu trebuie să dai în scris că preferi varianta la privat, privatul dacă are contract semnat cu Casa de Sănătate va lua de la Casa de Sănătate o parte, spune ordonanţa de urgenţă aflată pe masa guvernului, o parte din bani, iar cealaltă parte va veni de la tine, cel care alegi să te tratezi la privat şi nu la stat.

 

Dana Ciriperu: Practic, guvernul Cîţu cumva justifică urgenţa pentru că e o ordonanţă de ugenţă, legând-o de pandemie, de ce s-a întâmplat, de faptul că a scăzut numărul de paturi în spitalele de stat şi că asta cumva ar justifica urgenţa pentru care dintr-o dată coplata, din senin, complet din senin, reapare.

Ioana Răduca: Nu e chiar din senin. Adu-ţi aminte discuţiile foarte aprinse de anul trecut înainte de pandemie pe acest subiect când guvernul era aspru criticat că nu face altceva decât să încerce o privatizare a sistemului de sănătate din România în etape. Şi au fost foarte mulţi reprezentanţi din sistemul de sănătate de stat, de înţeles, care au ieşit public cu această poziţie, foarte, foarte fermă, dar inclusiv poziţia experţilor neutri din sănătate exact asta era, că se va ajunge în timp la o consolidare a sectorului privat de sănătate, dar pe spatele sistemului public. Şi atunci, discuţia asta cumva a fost ascunsă, să spunem, de pandemie. Ce mă intrigă practic, pentru că până la urmă, nu mă mai suprinde, în aceasă ordonanţă de urgenţă este justificarea la care făceai şi tu referire. E în regulă, am înţeles, pandemia a dat peste cap o lume întreagă, nu doar sistemul sanitar românesc, dar nu există niciun fel de cifre, de date concrete pe care guvernul  Cîţu să îşi bazeze această decizie. Adică nu vine nimeni să ne explică că în urma a ceea ce s-a întâmplat în ultimul an am constatat că în spitalele de stat, aproape 500 la număr, avem atâtea paturi, au fost ocupate atâtea, atâtea sunt în relaţie cu Casa de Sănătate, astea au fost tipurile de intervenţii şi de medicamente pe care le-am decontat, am constatat x,y,z şi ca urmare propunem cu liniuţă de la capăt. Nu. Este din nou o prea frumoasă compunere în care noi trebuie să îi credem pe cuvânt pe cei din guvern, că ei au constatat, nu ştim cine sunt acei ei, e până la urmă Cîţu cel care îşi asumă, şi nu avem altă dovadă care să justifice felul în care se doreşte a se proceda de acum încolo.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO