Aleph Story

ALEPH STORY: Româncele amână decizia de a face copii chiar şi peste pragul de 35 de ani. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

24.02.2021, 18:15 737

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist ZF, şi Dan Pavel, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU,.

 

Adelina Mihai: 27 de ani aproape este vârsta medie la care o mama naşte pentru prima dată în România. Cum stăm prin comparaţie cu alte state?

Dan Pavel: Zici că sunt expert în naşteri acum, dar am văzut analiza făcută de colegii noştri de la Ziarul Financiar şi cifrele ne arată că vârsta asta a crescut şi tot creşte. Suntem cumva în trend cu ce se întâmplă în Europa şi hai să începem cu statisticile, să scăpăm de ele: 26,9 ani vârsta medie pentru România, pentru primul copil, 29,4 în Europa. Sunt doar două state în Uniunea Europeană cu vârsta medie sub 27 de ani pentru naşterea primului copil, noi şi Bulgaria. Acum, o altă statistică spune că a crescut foarte mult numărul de mame care nasc la o vârstă de peste 35 de ani. 47% este creşterea faţă de ce se întâmpla în urmă cu 10 ani. Şi cumva e un fenomen care, iată, îl vedem în statistici, dar îl simţim de ceva timp printre noi, în societate.

 

Adelina Mihai: Cum se explică această decizie de amânare a naşterii primului copil? Că până la urmă asta este, decizi să naşti mai târziu.

Dan Pavel: Păi ar trebui să apelăm la varianta „sună o prietenă”, să vorbiţi ca fetele, să vedem. Dar nu, de fapt suntem împreună, suntem în aceeaşi oală, şi băieţi şi fete. A crescut vârsta şi este clar că în marile oraşe tendinţa asta este mai accentuată. Ţine foarte mult de cum îşi planifică oamenii cariera. La fete asta este realitatea, că în momentul în care naşti primul copil, iei o pauză de la carieră, de la job, s-ar putea când revii să nu mai ai acelaşi elan sau cine ştie, poate să îţi schimbi opţiunile între timp şi cred că acesta este motivul pentru care lumea tot amână, dar nu mi se pare o statistică îngrijorătoare în vreun fel ci este pur şi simplu o statistică care ne aliniază şi pe noi cumva cu ceea ce se întâmplă în statele civilizate. Vedem că cu cât vârsta este mai scăzută pentru naşterea primului copil, cu atât ţara din care vine această statistică este mai puţin dezvoltată.

 

Adelina Mihai: Trebuie totuşi să corelăm aceste statistici. Noi vorbim despre o medie de aproape 27 de ani, dar noi avem România extremelor, jumătate din populaţie în rural şi jumătate în urban. Vârsta medie la care o femeie naşte în rural este mult mai mică decât în urban şi diferenţele, undeva, dacă nu mă înşel, la 22 de ani în rural versus urban, care este înspre 29.

Dan Pavel: Spre 29, probabil şi mai mult în oraşele mari.

 

Adelina Mihai: Mai mult în Bucureşti. În Bucureşti este cea mai ridicată. În Bucureşti cred că suntem cu statele care au o vârstă medie de peste 31 de ani.

Dan Pavel: Sunt trei astfel de state în Europa: Italia, Spania, Luxemburg, cu o vârstă medie de peste 31 de ani. Spuneam că la extrema cealaltă suntem noi şi bulgarii, sub 27.

 

Adelina Mihai: Este cumva şi normal pentru că a crescut numărul de fete şi de populaţie şcolară care a ajuns la facultate. Aştepţi să termini facultatea, aştepţi să capeţi câţiva ani de experienţă, te concentrezi pe carieră şi decizi să te căsătoreşti şi să faci copii mai târziu.

Dan Pavel: Decizi sau nu decizi. Nu ştiu cum e, poate că eşti prins într-o vâltoare din asta în care de multe ori nu ai neapărat tu puterea de decizie. Pur şi simplu lumea încearcă să pedaleze ca să poată ţine ritmul. Sunt oameni care sunt nevoiţi să pedaleze şi mai tare la job ca să poată să îşi permită o chirie într-un apartament puţin mai mare, să scape de garsonieră, să se mute într-un apartament cu două camere. Costul vieţii a tot crescut în ultimii ani şi cred că acesta este motivul pentru care o faţă de 25 de ani zice: nu mă gândesc acum să fac un copil pentru că eu de abia îmi permit să îmi plătesc chiria la o garsonieră, cum să fac un copil şi ce aş putea să îi ofer în momentul acesta? Cred că acesta este un tip de gândire. Un alt tip de gândire este în rândul fetelor care avansează în carieră, îşi dau seama că au oportunităţi mari de dezvoltare. Intervalul acesta între 25 şi 30 de ani este foarte important pentru saltul pe care poţi să îl faci în carieră. Adică dacă ratezi în momentul acesta saltul, mă gândesc că apoi este mai greu să te reapuci de carieră. Spune-mi de ce zâmbeşti.

 

Adelina Mihai: Că am depăşit de 30 şi tot nu am copil.

Dan Pavel: Dacă te îngrijorează putem să îmi facem o discuţie ca de la psiholog la colegă. Te îngrijorează asta? Mi se pare că şi aici sunt două categorii de...

 

Adelina Mihai: Ar trebui şi aici să ne uităm la o statistică care se numeşte rata fertilităţii, şi la noi este undeva la 1,3 copii născuţi pe femeie pe parcursul vieţii. Noi ca populaţie trebuie să ne înlocuim. Adică un cuplu trebuie să facă doi copii. Aşa zice statistica, ca să înlocuieşti, practic să te înlocuieşti pe acest pământ.

Dan Pavel: Când îl faci pe al treilea, deja eşti pe plus.

 

Adelina Mihai: Noi avem un sistem de concediu de creştere a copilului şi de indemnizaţie, de întoarcere înapoi la serviciu în al treilea an destul de generoase, şi indemnizaţiile sunt la un nivel ok în comparaţie cu alte state. Spun cu doi ani de concediu, păi în State este de câteva luni concediul de creştere al copilului. Dar nu avem politici de încurajare a natalităţii. În Franţa de exemplu, cu cât faci mai mulţi copii, cu atât ai o deducere la impozitul pe venit. Şi eşti încurajat prin astfel de măsuri şi Franţa a reuşit să îşi crească această rată a fertilităţii, care a ajuns aproape de doi. Deci practic populaţia care este în scădere în toată Europa, acolo reuşeşte să se ţină sub control acest indicator. Noi mai avem încă până acolo.

Dan Pavel: Franţa oricum este campioană la politici sociale, la tot felul de ajutoare. De fapt multe dintre ajutoarele acestea de care beneficiem şi noi au fost inventate acolo pentru că nişte oameni şi au pus problema dacă nu cumva mamele chiar au nevoie de un concediu mai mare şi de sprijin financiar. Cum spuneai şi tu, cred că suntem decenţi la capitolul acesta, de perioadă de concediu. Acum este decizia fiecăreia dacă se întoarce după un an sau doi ani dar totuşi este o diferenţă, zic eu, destul de mare între noi şi vest atunci când îţi faci nişte planuri şi îţi pui problema dacă poţi să îţi întemeiezi o familie sau nu. Repet, sunt mulţi tineri, persoane de 25 de ani sau între 25 şi 30 de ani care deşi muncesc de dimineaţă până seara, deci fac tot ceea ce trebuie într-o corporaţie ca să poată să ţină ritmul, îşi dau seama că nu se pot baza pe venitul lor ca să întemeieze o familie. O treabă tristă.

 

Adelina Mihai: Şi dacă am avea şi un sistem de creşe foarte bine pus la punct, să te poţi baza că îţi laşi copiii în grijă cuiva.

Dan Pavel: Asta mi se pare trist, că oamenii îşi fac calcule din acestea foarte cinice.

 

Adelina Mihai: Pragmatici. Am devenit pragmatici.

Dan Pavel: Da. Şi te gândeşti că deja la 2 ani trebuie să duci copilul la grădiniţă, deja nu te mai prea bazezi pe sistemul de stat pentru că sunt puţine locuri în oraşele mari la o grădiniţă de stat. Grădiniţa privată costă cât costă şi când începi să pui cheltuieli de câte 2.000 sau de 3.000 de lei pe lună, îţi dai seama că nu prea ai de unde să pui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO