Aleph Story

ALEPH STORY: Unde sunt banii din Pilonul II de Pensii? O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU.

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

19.04.2021, 18:15 8756

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar, şi Felix Drăghici, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: Foarte puţină lume ştie că 3,75% din salariul nostru brut, din venitul nostru brut lunar se duce într-unul din cele şapte fonduri Pilonul II de pensii. Şi avem o statistică, aproape 80% din aceşti bani sunt investiţi în titluri de stat sau titluri cu valoare fixă, iar pe de altă parte, avem 25% din bani sunt investiţi la bursă. Şi avem un tablou complet al investiţiilor fondurilor de pensii la finalul lui 2020. Este bine? Este rău? Este bine că banii susţin Bursa de Valori Bucureşti?  

Felix Drăghici: 15 miliarde, totalul activelor pentru aceste fonduri reprezintă o sumă importantă şi cred că este unul dintre cei mai mari paşi făcuţi de România în acest sens, în încercarea de a sprijini de fapt sistemul viitor de pensii. Faptul că sunt bani băgaţi în Bursa de la Bucureşti e un lucru meritoriu din punctul meu de vedere, nu ne mai trezim cu situaţii gen Wiredcard, pe care Ziarul Financiar a remarcat-o şi noi am discutat-o deseori la ŞTIU, în momentul în care o companie de plăţi care a intrat în faliment.

 

Cristian Hostiuc: Acolo a avut NN Pensii, cel mai mare fond de pensii Pilon II a avut bani acolo şi a pierdut nişte bani, în jur de 3 milioane de euro.

Felix Drăghici: A fost însă un moment de risc, un moment în care lumea a conştientizat că poţi să şi pierzi, poţi să şi câştigi, la fel cum s-a întâmplat vreme de 10 luni consecutive, fondurile de pensii au înregistrat, să spunem, plusuri pentru activele pe care le-au deţinut, asta înseamnă că au oameni inteligenţi. Sunt mulţi bani. Ei, banii aceştia fac cu ochiul din când în când şi politicienilor. Să nu uităm, scandalul imens pe care l-am văzut cu Liviu Dragnea şi...

 

Cristian Hostiuc: PSD voia, să spunem aşa.

Felix Drăghici: Da, de PSD. Voia să bage banii într-un fond oarecum să spunem aşa de tip norvegian - suveran, care să ducă banii în autostrăzi. Era o încercare de naţionalizare a acestor fonduri pentru că vedem ce înseamnă manageri independenţi care sunt responsabili, în acelaşi timp au nişte limite legate, nu pot risca foarte mult banii contribuabililor şi în sfârşit există o legătură între, să spunem aşa, serialele americane, filmele americane, acolo unde vedem din când în când un responsabil al fondurilor de pensii ale poliţiştilor că are o legătură foarte foarte subterană cu un manager de fond de investiţii. Cam asta ar fi şi pentru noi ilustrarea reală, în viaţa reală, există şi în România.

 

Cristian Hostiuc: Dacă ar fi să răspundem la întrebarea unde sunt banii din Pilonul II de pensii? Banca Transalvania, deci noi, fiecare dintre noi, 7 milioane de români au ajuns principalii acţionari ai Băncii Transilvania, cea mai mare bancă din România, deţinerea este undeva la 23% din această bancă, după avem Fondul Proprietatea, Petrom, asta ca să spunem, bineînţeles că pachetul majoritar este deţinut de grupul austriac OMV, dar, noi, cei din Pilonul II de pensii suntem al treilea acţionar de la Petrom. După aia avem la BRD, Romgaz, Electrica, Trangaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, deci o serie de companii de stat, MedLife, Digi.

Felix Drăghici: În mare parte spui formula Tudor Stolojan. El ne-a psus de fiecare dată că are banii investiţi doar în companiile româneşti, bursa românească, şi mai ales în companiile publice de stat şi de utilităţi. Însă, foarte interesant, el spunea că doar dacă eşti prost cu adevărat poţi să pierzi bani operând aceste companii, motiv pentru care lee au o creştere mai lentă, însă, predictibilă şi în acelaşi timp susţinută. Întorcându-ne la fondul de pensii. Faptul că oamenii strâng nişte bani despre care să spunem că mulţi nici nu ţin cont astăzi, practic, ei uită deseori că aceşti 3,75% din brut merg direct în fond şi sunt investiţi bani în fonduri de către Fondul de Administrare din Pilonul II de pensii. E un lucru extrem de important pentru că la final oamenii se vor trezi, cei care contribuie mai mult, undeva peste 10 ani să spunem, că au nişte zeci de mii de euro pe care pot să îi folosească. Pot să îi retragă odată pe toţi, însă, atunci plătesc un impozit de 10% sau pot să îşi eşaloneze aceste venituri suplimentare de care astăzi nu sunt conştienţi. Însă, revenind, înseamnă infuzie de capital, înseamnă jocul şi adaptarea la piaţă, un motiv în plus pentru ca România să crească. Bursa, în acest moment, este la maximul istoric, iar rata de creştere ne arată că România merge în sfârşit pe această cale care a adus prosperitate la Budapesta, la Varşovia sau la Praga.

 

Cristian Hostiuc: Bun. Ceea ce vreau să zic, că marea majoritate a banilor din Pilonul II de pensii, să nu uităm, sunt investiţi în titluri de stat româneşti. Noi suntem cei mai mari.  

Felix Drăghici: Instrumente cu risc minim.

 

Cristian Hostiuc: Nu ştiu ce să zic. Vezi cazul Greciei. Dar să nu uităm că noi suntem cei mai mari finanţatori ai guvernului Cîţu. Am fost şi ai guvernului Dragnea, dar am ajuns acuma cei mai mari finanţatori ai guvernului Cîţu pentru că administratorii din Pilon II cumpără titluri de stat pe care Ministerul Finanţelor le vinde.

Felix Drăghici: Un motiv în plus să cerem performanţă de la guvern pentru că aşa vor creşte şi banii noştri din Pilonul II de pensii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO