Analiză

3 ani de la prăbuşirea Lehman Brothers

3 ani de la prăbuşirea Lehman Brothers

3 ani de la prăbuşirea Lehman Brothers

Autor: Bogdan Cojocaru, Alexandru Matei

15.09.2011, 00:07 642

Luni 15 septembrie 2008 Leh­man Brothers, unul din­tre giganţii Wall Street-ului, intra în fa­li­ment, după un week-end în care nicio altă bancă nu a vrut să îl cum­­pere, iar statul a preferat să nu îi sară în ajutor. Indicele Dow Jones a scă­zut în acea zi cu 5%, cea mai mare scă­­dere înregistrată într-o singură şe­dinţă după atacurile de pe 11 sep­tem­brie 2001. Aceasta a fost doar scânteia care avea să aprindă întreaga lume fi­nan­­ciară. Ca urmare, marile economii ale lumii s-au prăbuşit în cea mai gravă criză de după cel de-Al Doilea Război Mon­­dial, comerţul a fost îngenun­cheat, iar guvernele au fost forţate să sal­­veze cu bani publici bănci care erau con­­­si­derate prea mari pentru a se pră­buşi şi coloşi industriali precum con­struc­­torii auto General Motors şi Chrysler.

La trei ani de la aceste evenimente, lumea se află într-o situaţie aproape la fel de tensionată. Dacă în epicentrul cu­tre­murului financiar din 2008 au stat sis­temul bancar şi pieţele financiare ame­ricane, în prezent undele de şoc pornesc din Europa, care se zbate să gă­sească o soluţie pentru criza dato­riilor suve­rane. Dacă în 2008 statele se străduiau să salveze instituţii, victimele actualei crize sunt chiar statele.


Ani grei

Spre finalul lui 2008 şi începutul lui 2009 criza izbucnită pe Wall Street îşi întinsese tentaculele şi ajungea şi în Europa de Est. Ungaria a fost prima ţară din regiune care a fost nevoită să ceară ajutor de la UE şi FMI. Una după alta, pe listă au mai intrat şi Ro­mânia, Ucraina şi ţările baltice.

Anul 2009 a fost anul recesiunii pentru ma­joritatea ţărilor şi al chel­tu­ie­lilor guvernamentale imense pentru sus­ţinerea creşterii care au dus da­toriile publice la niveluri astro­no­mice. Când economiile începeau să se re­dre­seze, în Grecia începea să mo­c­nească criza europeană, căreia poli­ti­cienii îi caută cu disperare o soluţie şi acum. În 2010 Grecia a fost prima care a picat, iar Europa a fost nevoită să o salveze. Clubul ţărilor care au avut nevoie de sus­ţinere ex­ternă s-a mărit, lângă Grecia ve­nind Irlan­da şi Por­tu­galia.

Acum, ca şi în toamna lui 2008, bursele din Europa şi SUA zvâcnesc, osci­lând de la scăderi de 4-5% la creş­teri la fel de mari. Doar cauza este dife­rită, iar frica este cuvântul de ordine pe pieţe. "America se îneacă în datorii, iar Europa face implozie în condiţiile în care problemele din zona euro se intensifică", spune Gerard Lyons, analist la Standard Chartered.


Lucrurile nu s-au schimbat

Băncile "prea mari pentru a se pră­buşi" sunt mai mari ca niciodată ca ur­mare a fuziunilor forţate de criză. Pro­fi­turile industriei financiare depă­şesc pon­derea pe care au avut-o înainte de criză în profitul corpora­ţiilor, iar sa­la­riile şi bonusurile sunt din nou la niveluri record, scrie The Guar­dian.

Niciunul dintre bancherii care au aruncat pe piaţă produsele ipotecare care au asfixiat sistemele bancare nu se află la închisoare. Chiar şi cei care au avut de-a face cu procese civile au ră­mas nepedepsiţi în ochii publicului datorită sumelor mari de bani plătite pentru stingerea litigiilor.

Şi cei cu putere de decizie care au adus lumea în pragul dezastrului eco­no­mic au rămas "ima­cu­laţi".

"Când fostul pre­şedinte al băncii cen­trale americane Alan Green­s­pan nu-şi ridică salariul de şapte cifre de la PIMCO el îşi împărtăşeşte înţelep­ciu­nea cu restul lumii la show-uri de tele­viziune", notează The Guardian.

Totuşi criza a schimbat ceva: ba­lan­ţa puterii în economia mondială s-a înclinat dinspre ţările dezvoltate către cele emergente.

Ţările BRICS care acum un de­ce­niu sau două nu aveau mare lucru de spus la masa puterilor economice se gândesc să acorde un ajutor coordonat Europei pentru a trece peste pro­ble­mele care o macină.


Se repetă episodul Lehman în Europa?

Criza financiară din 2008, care a urmat prăbuşirii Lehman Brothers, a avut la bază defaulturile pe creditele neperformante subprime de pe piaţa din SUA în care băncile şi alte instituţii financiare au investit masiv. În prezent, băncile europene se zbat pe burse din cauza expunerilor masive pe care le au faţă de datoriile unor state cu probleme de finanţare printre care Grecia şi Italia. Cum Grecia se află în pragul falimentului, iar dificultăţile Italiei se acutizează, aceste datorii pot deveni la fel de nocive pentru bănci cum au fost împrumuturile ipotecare pentru instituţiile de credit americane.

"Teoretic se poate întâmpla, dar n-aş compara evenimentul cu falimentul Lehman. Situaţia este puţin diferită în condiţiile în care pieţele sunt mai bine informate decât erau atunci. În 2008 şocul a venit foarte brusc. Astăzi se poate conta şi pe experienţa acumulată între timp. Însă pericolul există. Cred că băncile centrale vor putea să îndulcească pastila, pot lua măsuri care să facă mai puţin distructiv un astfel de eveniment", a spus analistul economic Laurian Lungu.

Şi atunci, ca şi acum, conducerile băncilor se grăbeau să dea asigurări că au situaţia sub control. În februarie 2007 acţiunile Lehman atingeau nivelul record de 86,18 dolari, ceea ce ducea capitalizarea de piaţă a băncii la 60 mld. dolari. La puţin timp au început să apară însă primele semne de prăbuşire a pieţei imobiliare. Pe 14 marie 2007, la o zi după ce acţiunile Lehman au înregistrat cea mai mare scădere de o zi din ultimii cinci ani din cauza îngrijorărilor că defaulturile în creştere vor afecta profitabilitatea instituţiei, compania a raportat rezultate record pentru primul trimestru fiscal. Înainte de anunţ, directorul financiar a asigurat că riscurile creditelor ipotecare sunt sub control şi vor avea un impact minim asupra veniturilor. El a mai declarat că nu crede că problemele de pe piaţa subprime se vor propaga în restul pieţei imobiliare afectând astfel economia.

În Europa, marile bănci dau asigurări că pot acoperi expunerile pe care le au la datoriile Greciei. Însă investitorii nu mai au încredere în bănci şi acţiunile instituţiilor de credit scad vertiginos. Şi în SUA preşedintele Fed Ben Bernanke a declarat că deţinerile băncilor de datorii suverane europene "sunt gestionabile în raport cu capitalul", potrivit CNBC. Bogdan Cojocaru

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO