Analiză

Brokerii merg in continuare pe mana SIF-urilor in investitiile pe termen mediu si lung

Brokerii merg in continuare pe mana SIF-urilor in investitiile pe termen mediu si lung

Click pentru imaginea marita

19.09.2006, 20:07 19

Cei mai multi brokeri si analisti ai pietei de capital recomanda la cumparare pe perioade de sase luni sau mai mult actiunile SIF, pe care le considera ca avand cel mai mare potential de crestere raportat la riscul acestora.
Dupa o perioada de circa cinci luni de zile in care SIF-urile au pierdut aproape 40%, acestea au revenit puternic in ultima perioada, recuperand in decurs de mai putin de doua luni cea mai mare parte din aceste pierderi. De la inceputul anului, SIF-urile au pierdut in medie circa 4%.
Printre recomandarile brokerilor se numara in principal titlurile lichide de pe piata din sectorul bancar, petrolier si energetic, lichiditatea jucand un rol important din punct de vedere al riscului pe care il implica o investitie pe termen mediu si lung in actiuni. Astfel, jumatate din cei intervievati de ZF au ca preferinte actiunile BRD, Petrom si Transelectrica.
"Recomand la achizitionare pe termen mediu si lung titlurile BRD si Petrom pentru ca acestea sunt cele mai preferate de investitorii straini, dar si din punct de vedere al actionariatului si al cotei de piata pe care aceste doua companii o detin in domeniile lor. La acestea se adauga titlurile SIF, care au rezerve de apreciere a cotatiilor in perspectiva listarii BCR dar si a gestionarii eficiente a portofoliilor pe care le au sub administrare", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
"Pentru investitii pe termen mediu si lung prefer actiunile Petrom, in special datorita indicelui PER (pret raportat la profit pe actiune - n. red.) scazut si rezultatelor foarte bune din acest an. Daca cotatia Petrom ar stagna in continuare la actualele nivele, in conditiile mentinerii acelorasi rezultate din primul semestru al anului curent, prin octombrie 2007, cand probabil salariatii Petrom vor avea dreptul sa vanda actiunile companiei, PER-ul acestora va fi de 6. Chiar si in aceste conditii, cred ca vor fi suficienti cumparatori pentru acel pachet de 8% al Petrom", spune Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la EFG Eurobank Securities.
Printre recomandarile lui Floroiu pe sectorul bancar se numara si titlurile BRD, pe care le considera mai bune din punct de vedere al analizei fundamentale decat cele ale Bancii Transilvania.
Desi au crescut cu peste 60% fata de pretul din oferta publica initiala, actiunile Transelectrica continua sa se numere printre preferatele brokerilor.
"Consider ca actiunile Transelectrica au un potential destul de mare in continuare. Odata listata la Bursa de Valori, aceasta companie ar trebui sa fie mai ancorata la realitatile economiei de piata, iar pe termen lung va fi destul de greu de inlaturat din pozitia sa de monopol", a declarat Adrian Manaila, director la Eldainvest.
"Un potential ridicat il au si titlurile SIF, prin posibilitatile de valorificare a actiunilor detinute la BCR. Erste ar putea oferi pe pachete de actiuni ale BCR la SIF-uri un pret mai mare decat cel la care intentioneaza sa achizitioneze pachetul destinat salariatilor BCR", a adaugat Manaila.
"Ca investitii pe termen mediu si lung cred ca SIF-urile, pentru ca in activele acestora se va reflecta pozitia reala a pachetelor BCR, in masura in care banca va fi listata, fapt ce ar trebui sa determine o apreciere puternica a acestor titluri. Teoretic, activele SIF-urilor se vor dubla in acest caz", precizeaza Rares Nilas, directorul BT Securities. El mai prefera titlurile Petrom, in conditiile in care procesul de restructurare a activitatii de-abia a inceput, iar pe masura ce acest proces va decurge, activitatea de rafinare, care inregistreaza pierderi in acest moment, va trece pe profit, fapt ce va determina o dinamica si mai accelerata a profitului Petrom.
"Si titlurile Rompetrol Rafinare au un pontial ridicat, desi au un risc de asemenea ridicat, in masura in care procesul lui Dinu Patriciu va avea un final fericit, avand in vedere ca Rafinaria Rompetrol nu pare implicata in procesul respectiv", spune Nilas.
"Ca investitie pe termen mediu si lung recomand actiunile din sectorul bancar. Titlurile Bancii Transilvania sunt interesante pentru ca aceasta banca acorda actiuni gratuite, dar si prin faptul ca nu este preluata de un grup strain. Si BCR parea foarte scumpa inainte de a fi preluata", spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.
El mai recomanda titlurile SIF, pentru ca preturile sunt inca sub valoarea activelor nete raportate la actiune, calculate dupa averea efectiva a pachetelor BCR, dar si pentru faptul ca nu le controleaza nimeni.
"SIF-urile sunt inca departe de valoarea lor contabila si s-au dovedit ca aduc randamente ridicate. De asemenea au potential ridicat ca urmare a majorarilor de capital pe care acestea le-ar putea efectua prin noile reglementari aduse. Mai recomand titlurile Transelectrica, pentru ca sunt actiuni foarte rare, iar investitorii ar putea oferi un premiu in acest sens. Circa 50-60% din actiunile care intra in piata sunt achizitionate de investitori care nu le mai aduc inapoi o perioada lunga de timp", spune Adrian Ceuca, director general adjunct al SIF Broker.
"Ca investitie pe termen mediu si lung recomand titlurile SIF, pentru ca privatizarea BCR va oferi un plus de vizibilitate pachetelor de actiuni BCR pe care acestea le detin, actiunile BRD in masura in care au ramas ieftine in raport cu celelalte titluri lichide de pe piata si titlurile Transelectrica, pentru ca aduc profituri constante si sigure, respectiv sunt dorite de investitorii de portofoliu", spune Adrian Simionescu, director la Finans Securities.
De la inceputul anului, cele mai mari randamente ale titlurilor recomandate de analisti le-au adus actiunile BRD (42,3%), urmate de titlurile Bancii Transilvania (30%) si cele ale Petrom (12%). Actiunile Transelectrica, cotate acum aproximativ doua saptamani, s-au apreciat cu 22,8%.

Randamente ametitoare pe piata Rasdaq
Cu toate ca cei mai multi brokeri nu recomanda ca investitii pe termen mai indelungat actiunile nelichide, acestea au adus investitorilor care si-au asumat un risc ceva mai mare profituri pe masura asteptarilor. Deschise la astfel de plasamente au fost chiar si fondurile de investitii straine, precum si o parte dintre fondurile mutuale de la noi, in incercarea de a aduce castiguri mai mari si a iesi invingatori in lupta pentru obtinerea unor randamente superioare.
Principala problema cu care se confrunta titlurile nelichide este ca acestea pot fi tinta speculatorilor care pot influenta cotatia din piata in favoarea lor mult mai usor decat in cazut actiunilor lichide.
Piata Rasdaq a oferit multe oportunitati de investire in companii care au inregistrat rezultate foarte bune si care au avut parte de evolutii a cursului din piata pe masura acestor rezultate.
Una dintre vedetele pietei Rasdaq a fost in acest an Electromagnetica, actiunile acesteia inregistrand o crestere sustinuta a cursului. De la inceputul anului aceste actiuni au adus un randament de aproape 100%. Cresterea are la baza rezultatele in crestere la nivelul cifrei de afaceri, care s-a dublat in doar sase luni, si al profitului, care a atins 0,9 mil. euro.
Titlurile Mittal Steel Roman (fostul Petrotub Ispat) s-au apreciat de peste trei ori de la inceputul acestui an, urmare a unei restructurari reusite. Producatorul de tevi a raportat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de circa 136 mil. euro (481,5 mil. lei), in crestere cu 22% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Profitul net al companiei a crescut cu circa 82%, ajungand la 8,72 mil. euro (30,9 mil. lei).
Producatorul de elicoptere IAR Brasov a fost unul dintre cele mai profitabile plasamente pe Bursa de la inceputul anului, titlurile acestuia apreciindu-se de aproape 4 ori, pe seama rezultatelor foarte bune, cat si intentiilor statului de a privatiza aceasta companie.
IAR Brasov a obtinut in prima parte a anului curent o cifra de afaceri de 28,8 milioane de euro, cu 16% mai mare decat cea inregistrata pe tot anul 2005. Profitul companiei s-a majorat de aproximativ 2,2 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la 3,6 milioane de euro.
Titlurile Ipromet Bucuresti, companie specializata in lucrari de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica in domeniul constructiilor, s-au marit numai putin de 4,3 ori de la inceputul anului, schimbandu-si radical actionariatul pe parcursul acestui an. Fondul de investitii Broadhurst a fost unul din principalii cumparatori ai acestor titluri.

Cele mai tranzactionate actiuni dintre cele ale
SIF-urilor sunt titlurile SIF Moldova si SIF Oltenia, care contribuie cel mai mult la lichiditatea bursei. Dupa primele sapte luni ale anului, cel mai ridicat profit dintre SIF-uri il avea SIF Oltenia cu un castig de 91,65 mil. lei (25,9 mil. euro) si SIF Banat-Crisana care a obtinut un profit de 23,45 mil. euro.
La jumatatea anului, SIF Moldova era codasa la castiguri printre SIF-uri, cu un profit net revizuit de 8,38 mil. (29,67 mil. lei). Scaderea din acest an de pe SIF-uri a avut ca principala cauza o prevedere legala prin care actionarii nu ar fi avut voie sa detina impreuna sau concertat o participatie de peste 1% din actiunile SIF, respectiv sa vanda detinerile peste acest procentaj.
Pana in prezent CNVM nu a emis norme pentru aplicarea dispozitiilor legale privind pragul de detinere.

Evolutia titlurilor Petrom in acest an a fost si inca este legata de pachetul de 8% din actiunile companiei, pe care statul vrea sa le distribuie angajatilor acesteia la un pret cu mult sub cel din piata. Compania trece printr-un proces de restructurare pe care grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, l-a inceput dupa preluarea acesteia la finele anului 2004. Rezultatele acestui proces s-au vazut in rezultatele pe primele sase luni, ajutate si de avantul pretului petrolului, compania raportand cresteri consistente atat la nivelul cifrei de afaceri cat si al profitului. Astfel, profitul net al Petrom s-a majorat in primul semestru de 2,3 ori, ajungand la 403 mil. euro (1,43 mld. lei), iar afacerile companiei au crescut cu 37%, pana la 1,78 mld. euro
(6,31 mld. lei).

Titlurile BRD sunt considerate de multi brokeri subevaluate in raport cu rezultatele bune pe care cea mai mare banca cotata la Bursa le-a avut in ultima perioada si fata de actiunile Bancii Transilvania. In primele sase luni, profitul BRD a crescut cu 7%, pana la 89 mil. euro (315 mil. lei). Activele bancii au depasit la jumatatea anului 6 miliarde de euro, ridicandu-se la 6,24 miliarde de euro. BRD avea la finalul primului semestru o cota de piata de 15,5%, in crestere de la 15,0% la finalul anului 2005. In prima parte a anului, bancile din sistem au inregistrat o incetinire a ritmului de crestere a profitului, in principal ca urmare a investitiilor masive realizate de acestea, cat si a restrictiilor impuse de BNR, care a majorat rata rezervei minime obligatorii de la 16% la 20% din pasivele atrase in moneda nationala.

Desi au intrat pe Bursa in urma cu numai doua saptamani, actiunile Transelectrica s-au numarat printre titlurile cele mai tranzactionate de pe piata, mentinandu-si inca o lichiditate destul de buna. In oferta publica initiala realizata de companie, titlurile transportatorului de energie au fost suprasubscrise de 6,5 ori. Pe primul semestru, compania a obtinut un profit net de aproximativ 110 milioane de lei (31 de milioane de euro), valoare situata peste castigul inregistrat pe tot anul trecut, de 29,2 milioane de euro.
Compania este singura de profil listata la Bursa, statul intentionand sa listeze in perioada urmatoare si alte companii din domeniul energetic, foarte cautate de investitorii de portofoliu datorita constantei si soliditatii rezultatelor pe care aceste companii le aduc.

Actiunile Bancii Transilvania inca se mai numara printre preferintele brokerilor, desi cei mai multi dintre acestia considera ca sunt supraevaluate din punct de vedere al analizei fundamentale. Desi aceste titluri au un PER (pret raportat la profit pe actiune - n. red.) foarte ridicat, compania a incercat sa atraga investitorii prin distribuirea de actiuni gratuite.
Banca Transilvania si-a diminuat, ca si celelalte banci din sistem, rata de crestere a profitabilitatii, profitul net crescand in primele sase luni cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 16,58 mil. euro (58,7 mil. lei). In acelasi timp, activele bancii au crescut cu aproape 19% in lei, atingand 1,75 mld. euro (6,25 mld. lei) la finele lunii iunie.
Banca a urcat de pe locul 9 pe locul 5 in topul bancilor din Romania, cu o cota de piata de 4,34%.

Titlurile Rompetrol Rafinare Constanta au fost printre cele mai volatile de pe piata, fapt ce a atras investitorii speculativi, care au incercat sa profite de pe urma scandalurilor in care este implicat actionarul principal al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. La aceasta se adauga si rezultatele slabe din prima parte a anului, compania raportand pierderi de 9,8 milioane de euro in aceasta perioada. Cu toate acestea, rafinaria a reusit sa revina pe profit in al doilea trimestru. Afacerile rafinariei Petromidia au urcat in primul semestru pana la circa 706 milioane de euro, cu 27% mai mari decat perioada similara a anului trecut. Compania a pus pierderea pe seama diferentei de curs nefavorabile aferente obligatiunilor in dolari derulate de companie si cheltuielilor cu dobanda la imprumuturile bancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO