Analiză

Cine sunt producatorii locali de medicamente care se arunca in lupta pe pietele externe

Cine sunt producatorii locali de medicamente care se arunca in lupta pe pietele externe

Click pentru imaginea marita

11.06.2007, 21:57 40

Exportatorii romani de medicamente se numara pe degete, iar produsele realizate in fabricile locale prezente pe piete straine la fel. Cu toate acestea, principalii jucatori locali par hotarati sa exploateze toate nisele pe care le au la indemana, pentru a-si creste in continuare exporturile.
Numele cu rezonanta locala au acum avantajul ca fac parte din giganti mondiali, ale caror echipe de reprezentanti medicali pot prelua cu usurinta sarcinile de promovare.
"Exporturile de medicamente ale Romaniei sunt destul de reduse, de circa 5% din valoarea productiei. Multi producatori au ambitia de a creste sau chiar de a-si dubla exporturile in acest an", a declarat Petre Panculescu, presedintele Asociatiei Producatorilor Romani de Medicamente.
Exportul este in acest moment atractiv pentru producatori. Ritmul sustinut de crestere al pietei a atras si continua sa atraga noi companii, lupta pentru cote de piata devenind una extrem de dura.
Unul dintre punctele nevralgice ale sistemului pe plan intern o reprezinta ajustarea preturilor medicamentelor cu prescriptie medicala trimestrial in functie de evolutia cursului de schimb. Masura este in esenta normala pentru statele in care exista sisteme de sanatate care practica compensarea medicamentelor de catre institutiile guvernamentale, insa la noi ea se aplica si produselor realizate local, ale caror costuri sunt calculate in lei.
Ultima modificare a pretului medicamentelor este valabila cu 1 iunie 2007, cand pretul medicamentelor a scazut cu aproximativ 3%. Potrivit legislatiei in vigoare, preturile sunt revizuite trimestrial incepand cu 2005.
La export preturile sunt negociate specific pentru tara respectiva, ele nefiind controlate de autoritatile locale.
Principalii exportatori din Romania sunt Antibiotice Iasi, Terapia Ranbaxy, Actavis Romania, Sandoz, Zentiva, Gedeon Richter Romania (fosta Armedica Trading) sau Biofarm.
Actavis Romania (fostul Sindan) a mizat pe o nisa putin exploata de primii cinci producatori mondiali de medicamente generice, produsele oncologice, iar acum grupul in portofoliul caruia a trecut e hotarat sa duca exporturile sale la 100 mil. euro pana in 2009, ceea ce ar urma sa reprezinte 50% din vanzarile fostei fabricii Sindan.
In 2006, exporturile Actavis Romania au atins pragul de 10 mil. euro, iar pentru acest an conducerea companiei vrea sa aduca 15 mil. euro in livrari pe alte piete.
Avantajul oferit de producerea de medicamente oncologice a fost valorificat de grupul isladez Actavis care si-a asigurat accesul la noua arie terapeutica, si care spune acum ca activitatea din Romania va reprezenta motorul cresterii sale in oncologie.
Planurile islandezilor pentru Romania nu se opresc inca aici. Posibila demarare in toamna a lucrarilor de constructie la o unitate de productie citostatice in Romania se va desfasura in trei etape, constructia celorlalte doua module permitand dublarea sau triplarea capacitatii de productie.
Unul dintre medicamentele cel mai bine reprezentate la export este Faringosept din portofoliul Terapia Ranbay, care a cumulat vanzari de 9 mil. dolari, din totalul de 10 mil. dolari pe care compania le-a realizat anul trecut in extern. Munca celor de la Cluj este acum usurata de faptul ca operatiunile de export sunt preluate de reprezentantele Ranbaxy din tarile respective. Exporturile Terapiei Ranbaxy se orienteaza catre state precum Rusia sau Ucraina.
Exporturile companiei urmeaza sa fie suplimentate si cu medicamentele din portofoliul Ranbaxy a caror productie urmeaza sa fie demarata si la Cluj.
Un alt jucator cu o prezenta solida la export este Sandoz Romania. La nivelul anului trecut, circa 35% din productie era livrata la extern. Tinta companiei pentru 2008 este ca 80% din productie sa fie comercializata la export. Pentru 2007, prioritatea la export a Sandoz o reprezinta Statele Unite ale Americii.
Exporturile Sandoz merg in state precum Germania, Austria, Elvetia, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Portugalia, Cehia sau Polonia.
Capacitatea de productie a unitatii de la Targu Mures este de 250 de milioane de unitati. O prezenta notabila pe pietele externe o are si Antibiotice Iasi, compania fiind al doilea producator mondial de Nistatina (materie prima), cu o cota de piata de 25%. Compania si-a inceput exporturile in anii '70, cu produse precum Streptomicina si Penicilina. In prezent, Antibiotice are peste 40 de produse inregistrate in strainatate.
In primul trimestru al acestui an, valoarea exporturilor Antibiotice a fost de 1,4 mil. $, cu 61% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Pe de alta parte, vanzarile la export ale Zentiva SA (fostul Sicomed) au scazut pana la 1,9 mil. lei (0,5 mil. euro), compartiv cu 5,7 mil. lei (1,6 mil. euro) la finalul anului 2005.
Piata farmaceutica locala a crescut cu 25,3% in primele trei luni ale acestui an, cu 10% mai mult fata de estimarile initiale, si cu un ritm de trei ori mai mare decat in primul trimestru din 2006, pana la valoarea de 1,56 mld. lei (462,7 mil. euro).

Incearca sa lupte cu concurenta din alte parti

Actavis Romania (fostul Sindan)
A avut exporturi de 10 mil. euro in 2006 si vizeaza de zece ori mai mult pana in 2009
Exporta in principal in Marea Britanie, Japonia, Polonia, Ungaria, Slovacia

Terapia Ranbaxy

Exporturi de 10 mil. dolari anul trecut, dintre care Faringosept a adus 9 mil. dolari
Operatiunile de export sunt preluate de reprezentantele actionarului sau majoritar, grupul indian Ranbaxy

Antibiotice Iasi

Este al doilea producator mondial de Nistatina (materie prima), cu o cota de piata de 25% ;
Si-a inceput exporturile in anii '70, cu produse precum Streptomicina si Penicilina

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO