Companii

Kiwi şi curmale la Dăbuleni, smochini în Roşiori sau goji la Braşov. „Se schimbă clima”. Ce urmează? „Ar fi bine să vedem ce se produce acum în Grecia, în Italia, Spania. Nu vedem grâu sau porumb acolo, ci milioane de hectare cu livezi de măslini.”

Kiwi şi curmale la Dăbuleni, smochini în Roşiori sau...

Autor: Florentina Niţu

14.05.2024, 00:07 4673

Adaptarea în România a culturilor mediteraneene vine în contextul în care schimbările climatice pun sub semnul întrebării producţiile culturilor tradiţionale. Iernile blânzi, primăverile cu temperaturi ridicate, cum au ajuns în acest an la maxime de 30 grade C în aprilie, verile foarte călduroase şi toamnele cu secetă sunt semne ale viitoarei clime din România.

„Din experienţa noastră, am dovedit că se pot face curmale, kiwi, kaki şi fistic la Dăbuleni. Chiar şi măslinul vegetează aici, înfloreşte, leagă, dar încă nu a dat fructe“, spune Aurelia Diaconu, director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.

În prezent, în România se mai produce şi broccoli, care împreună cu conopida se întinde pe 1.730 de hectare, dar şi sparanghel, broccolini, banana nordului sau migdale, despre care nu există date statistice.

„Se schimbă clima şi atunci ar fi bine să vedem ce se produce acum în Grecia, în Italia, Spania”, a spus Marius Petrache, director general al Marcoser, companie care cultivă 3 hectare cu legume în câmp şi în solarii în Matca, cel mai mare bazin legumicol din ţară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24