Analiză

Cum a ajuns Smithfield in situatia de a taia zeci de mii de porci?

Cum a ajuns Smithfield in situatia de a taia zeci de mii de porci?
24.08.2007, 19:27 95

Grupul american Smithfield, unul dintre cei mai mari producatori de carne de porc la nivel mondial cu afaceri anuale de peste 11,9 miliarde de dolari (8,8 miliarde euro) in 2006, va inregistra anul acesta pierderi de peste 6 milioane de euro din cauza focarelor de pesta porcina depistate in cadrul a trei ferme din judetul Timis. Cum a ajuns in aceasta situatie un gigant al productiei de carne de porc?
"Dificultatile recente din Romania reprezinta un pas inapoi si vor influenta cu siguranta rezultatele noastre financiare in aceasta tara pentru ceva vreme in viitor. Totusi, ramanem dedicati strategiei noastre din Romania", a declarat C. Larry Pope, presedintele Smithfield Foods.
La inceputul lunii august au fost confirmate doua focare de pesta porcina in cadrul fermelor detinute de grupul american Smithfield la Cenei si Igris, ambele localitati situate in judetul Timis, urmand ca aproximativ 37.000 de porci infectati sa fie sacrificati.
Ieri-dimineata a fost depistat cel de-al treilea focar de pesta porcina in cadrul celei de-a doua ferme detinute de companie in localitatea Igris, in care exista aproximativ 16.000 de porci, ceea ce inseamna ca Smithfield va trebui sa sacrifice aproximativ 53.000 de porci.
Presedintele grupului american, C. Larry Pope, a apreciat ieri, cu prilejul publicarii rezultatelor financiare ale grupului american pe primul trimestru din acest an, ca impactul aparitiei pestei porcine la fermele detinute in Romania asupra rezultatelor financiare va fi mai mare decat nivelul estimat initial, de 4-5 milioane de dolari, dupa ce un al treilea focar a fost confirmat.
Compania a anuntat anterior ca aparitia cazurilor de pesta va avea un impact, inainte de impozitare, de 4-5 milioane de dolari asupra profitului operational din al doilea trimestru fiscal. Suma reprezinta costuri de ecologizare, inventariere si distrugere a deseurilor si cadavrelor animale.
Avand in vedere confirmarea celui de-al treilea focar, costurile aferente bolii sunt estimate sa creasca peste nivelul indicat initial, insa nu a fost determinata deocamdata o suma revizuita.
La costurile sacrificarii celor 53.000 de animale se adauga costurile achizitionarii incineratoarelor, cheltuielile de incinerare de cel putin 1 leu pentru fiecare kilogram de carne incinerat, costurile sistarii activitatii la abatorul din Timis pe o perioada de aproximativ doua saptamani si amenzile de peste 267.000 de lei pentru fermele care functioneaza fara autorizatie.
Potrivit reprezentantilor Autoritatii Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), 11 din cele 33 de ferme detinute de Smithfield in judetele Timis, Arad si Bihor nu au autorizatie sanitar-veterinara si nici nu au depus documente pentru obtinerea avizului, in timp ce alte cinci crescatorii sunt neautorizate, dar au depus actele necesare.
De asemenea, doar 17 dintre cele 25 de ferme detinute de Smithfield in judetul Timis au autorizatie de mediu, restul fiind in procedura de obtinere a acestui aviz. Potrivit acestor date, pierderile Smithfield vor depasi suma de 6 milioane de euro.
Grupul american a inregistrat in primul semestru din acest an vanzari de 2,2 mil dolari (1,6 mil. euro) pe segmentul carnii de porc, in crestere in dolari cu 29% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, profitul operational al companiei pe segmentul carnii de porc s-a ridicat la 26,5 mil. dolari, reprezentantii grupului american estimand ca in a doua parte a anului rezultatul operational urmand sa fie afectat de cazurile de pesta de la fermele din Romania.
In 1998, Smithfield Foods a patruns pe piata centrala si est-europeana cu primele investitii in Polonia. Aceste investitii dar si instabilitatea mediilor economic si legislativ din Romania au amanat cu cativa ani intrarea pe piata locala, a celui mai mare procesator de carne din lume.
In acea perioada, bunurile fostului complex Comtim din Timisoara erau oferite spre vanzare, in cadrul procedurii de lichidare. Acesta a devenit ulterior, in urma unei tranzactii de 33 de milioane de dolari, punctul de plecare al expansiunii americanilor pe piata romaneasca.
Astfel, grupul american a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a achizitionat Agrotorvis si Comtim Grup, o afacere dezvoltata de un investitor autohon, Nick Cojocaru, impreuna cu un grup de investitori australieni.
Dupa Comtim, a urmat prima alianta strategica, deoarece Smithfield Foods a mai incheiat doua achizitii majore cumparand o participatie de 50% atat in Agroalim Distribution (una dintre cele mai importante companii romanesti de logistica si de distributie a produselor alimentare), cat si la Frigorifer Tulcea (cel mai mare depozit frigorific din tara, cu o capacitate de 16.000 de tone). Ambele companii inregistrau afaceri anuale de peste 30 de milioane de euro si erau detinute de omul de afaceri roman de origine libaneza Mounir Halawani.
Smithfield a investit pana in acest moment in Romania peste 250 de milioane de dolari, iar suma urmeaza sa depaseasca un miliard de dolari pana la sfarsitul anului 2010. Compania americana Smithfield Foods, cu sediul in Virginia, Statele Unite, si-a inceput activitatea in 1936, ca procesator de carne regional, de mici dimensiuni. In prezent, compania este cel mai mare crescator de porci si procesator de carne de porc din lume, cu vanzari anuale de 11,6 miliarde de dolari si un numar total de 16 milioane de porci.
Smithfield Foods are peste 51.000 de angajati in Statele Unite ale Americii, Brazilia, China, Franta, Mexic, Polonia, Romania, Spania si Regatul Unit al Marii Britanii.


Achizitiile Smithfield
2004: achizitioneaza activele complexului Comtim Timisoara de la Agrotorvis si Comtim Grup, pentru 33 mil. dolari
2005: cumpara 50% din Agroalim Distribution (una dintre cele mai importante companii romanesti de logistica si de distributie a produselor alimentare), cat si din Frigorifer Tulcea (cel mai mare depozit frigorific din tara, cu o capacitate de 16.000 de tone)
2005: anunta investitii de 850 de mil. $ pentru producerea si procesarea carnii de porc in Romania
2006: achizitioneaza prin intermediul Frigorifer Tulcea pachetul de actiuni al Transfrigotrem Buftea, singura companie de transporturi care efectueaza transferuri de marfa pe cale ferata sub regim frigorific
2006: anunta ca va prelua integral pana in 2008 companiile Agroalim Distribution si Frigorifer Tulcea

Smithfield Romania in cifre:
Cifra de afaceri cumulata de aproximativ 100 mil. euro in 2006
Profit net pentru Smithfield Procesare de 5 mil. euro in 2006
Profit net pentru Smithfield Romania de 7,6 mil. euro in 2006
Numar de angajati de peste 1.400 in 2006
Numar de angajati estimat in 2010 de 4.000 de persoane
Cifra de afaceri estimata la 420 mil. dolari pentru divizia de procesare pana in 2010

Remes: E putin probabil sa primeasca despagubiri

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat ieri la Timisoara ca vinovatii pentru aparitia pestei porcine se vor stabili dupa stingerea focarelor. Remes a spus ca vina ar putea fi impartita sau ii revine fie companiei americane Smithfield, daca se constata ca animalele nu au fost vaccinate impotriva bolii, fie Directiei Sanitar-Veterinare, daca se stabileste ca nu a pus la dispozitia companiei vaccinul antipesta. Remes a criticat si ritmul lent in care se actioneaza pentru lichidarea focarelor. "E de neinteles ritmul asiatic in care au tratat focarul. Faptul ca pana azi-dimineata (n.r. - joi) cifra de porci ecarisati nu trecea de opt mii. Ne asteptam la un alt comportament, la starpirea acestui focar intr-un timp mult mai scurt. E un lucru dureros pentru Romania ca boala a fost declarata. E prea putin probabil ca firma americana sa primeasca despagubiri. Au existat abateri de la normele de securitate si, in plus, fermele erau neautorizate", a spus ministrul agriculturii. Directorul adjunct al DSV Timis, Daroczi Csaba, a declarat joi ca, dupa confirmarea unui nou focar de pesta, la ferma Igris 1, aflata la o jumatate de kilometru departate de Igris 2, unde era deja confirmat, numarul porcilor care trebuie sacrificati si incinerati se ridica la 48.000. Numai miercuri au fost impuscati si arsi o mie de porci la firma Cenei. Cele 15.800 de animale din Igris 1 urmeaza sa fie incinerate intr-un cuptor ce va fi amenajat in ferma, tot de catre expertii britanici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO