Analiză

Cum pot obtine bani gratis de la UE companiile cu afaceri de maximum 50 mil. euro si 249 de salariati

07.04.2008, 14:55 73

Incepand cu 1 aprilie, IMM-urile au la dispozitie trei luni pentru a depune cererile de finantare in cadrul Programului operational sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, axa prioritara 1, urmand ca la sfarsitul lui iulie sa fie anuntate proiectele castigatoare. Finantarea se va face in functie de punctajul obtinut de fiecare proiect dupa ce acestea vor fi evaluate de o comisie specializata. O intreprindere poate depune in cadrul aceluiasi apel maximum un proiect.
De ajutorul financiar nerambursabil beneficiaza intreprinderile mici care au intre 10 si 49 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 10 milioane de euro si intreprinderi mijlocii care au intre 50 si 249 de salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro la cursul euro din data de 31 decembrie 2007.
IMM-ul care solicita finantare trebuie sa isi desfasoare activitatea in Romania, sa aiba codul CAEN aferent proiectului pentru care solicita finantare nerambursabila inscris in certificatul constatator si sa fie infiintate in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, sau al Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.
Microintreprinderile, organizatiile guvernamentale, persoanele fizice, persoanele fizice autorizate si asociatiile familiale nu pot depune cereri de proiecte si deci nu pot obtine finantare in cadrul acestei operatiuni.
Dar pentru ce operatiuni pot IMM-urile sa utilizeze fondurile? De exemplu, o intreprindere isi poate construi o unitate noua de productie sau isi poate extinde unitatea existenta pentru cresterea capacitatii de productie. De asemenea, fondurile obtinute se pot utiliza pentru modernizarea intreprinderii: modernizari instalatii, echipament si instalatii inalt tehnologizate, automatizarea sau mecanizarea procesului de fabricatie, introducerea de noi tehnologii de productie; achizitionarea de bunuri intangibile, cum ar fi software, brevete, licente, know-how, consultanta specifica si instruire specializata strict legata de activitatile de investitii specifice.
Valoarea maxima a sprijinului financiar nerambursabil din totalul cheltuielilor eligibile in cazul sprijinului pentru investitii este pentru intreprinderi mici de 60% pentru regiunea Bucuresti Ilfov si 70% pentru restul regiunilor, iar pentru intreprinderi mijlocii este de 50% pentru regiunea Bucuresti Ilfov si 60% pentru restul regiunilor.
Intreprinderile mici si mijlocii nu pot primi sprijin financiar pentru sustinerea financiara a activitatilor de export catre terte tari sau catre state membre, legate direct de cantitatile exportate, de crearea si functionarea unei retele de distributie sau pentru alte cheltuieli legate de activitatea de export si utilizarea cu precadere a produselor nationale in detrimentul produselor importate
Pentru a obtine fonduri nerambursabile, un IMM trebuie sa depuna o cerere de finantare la oricare dintre Oficiile Teritoriale pentru IMM si Cooperatie, care intra sub autoritatea Ministerului pentru IMM sau la sediul Organismului Intermediar pentru POS CCE din str. Poterasi, nr.11, sector 4 Bucuresti. Depunerea cererii de finantare este precedata de inregistrarea online a solicitantilor, care functioneaza in zilele de luni-vineri, intre orele 9.00-15.00.
Cererea de finantare este un formular tip disponibil in format electronic la adresa mimmc.ro si trebuie sa fie insotita anexele, formularele si documentele solicitate completate in limba romana, in trei exemplare (un original si doua fotocopii). Cererea de finantare impreuna cu rezumatul proiectului vor fi depuse si in format electronic (pe suport electronic CD scanate).
Dosarul original si cele doua fotocopii ale acestuia impreuna cu CD-ul cu cele doaua fisiere electronice vor fi trimise intr-un colet sigilat prin curierat rapid sau depus personal la sediul MIMMCTPL/ Directia pentru Gestionarea Fondurilor Comunitare pentru IMM sau la OTIMMC.
Solicitantul trebuie sa ataseze la cererea de finantare situatia financiara depusa la Administratia finantelor publice pentru ultimul exercitiu financiar prin care sa demonstreze ca a obtinut profit din exploatare in exercitiul financiar precedent depunerii cererii de finantare.
Pe baza cererii de finantare completata de catre solicitant se face verificarea eligibilitatii solicitantului si a proiectului. Eligibilitatea cheltuielilor se verifica atat in procesul de evaluare a cererii de finantare sau a proiectului, cat si pe baza cererii de rambursare a cheltuielilor efectuate si a documentelor justificative de efectuare a activitatilor si a platilor.
Ca sa fie considerat eligibil, solicitantul trebuie sa nu se afle in stare de insoloventa, stare de faliment sau lichidare si sa aiba indeplinite obligatiile de plata a impozitelor, taxelor si a contributiilor de asigurari sociale. De asemenea, nu este declarat intr-o situatie grava de incalcare contractuala pentru neindeplinirea obligatiilor provenind dintr-o procedura de achizitii sau dintr-o alta finantare din fondurile Comisiei Europene si nu a fost subiectul unui ordin de recuperare a unui ajutor de stat ca urmare a unei decizii a Consiliului Concurentei sau a Comisiei Europene si acest ordin nu a fost deja executat.
Pentru a fi eligibil solicitantul trebuie sa aiba in proprietate, in concesiune sau asimilat terenul si infrastructura pe care se face investitia in baza unui contract de concesiune. Daca terenul apartine unui operator economic de drept privat, este necesara prezentarea unui act juridic din care sa rezulte dreptul de folosinta si constructie asupra terenului respectiv pe o perioada de minimum zece ani de la data depunerii cererii de finantare.
La data depunerii cererii de finantare, contractul de concesiune trebuie sa mai fie valabil pe o perioada de minimum zece ani si trebuie sa se faca dovada dreptului de a face investitii asupra terenului si cladirilor aflate in concesiune, pe perioada de valabilitate a contractului de concesiune. Dovada dreptului de proprietate se face prin prezentarea unei fotocopii (certificat de solicitant), a actului de proprietate, iar dovada concesiunii se va realiza prin prezentarea unei fotocopii (certificat de solicitant), a contractului de concesiune din care sa rezulte acest lucru.
In cazul in care infrastructura sau terenul face obiectul proiectului (achizitionarea de teren), fiind inclusa ca activitate distincta in cadrul cererii de finantare, beneficiarul nu are obligatia de a anexa la cererea de finantare documente referitoare la proprietate, acestea din urma vor fi prezentate impreuna cu cererea de rambursare.
Daca proiectul este selectat pentru finantare, la incheierea contractului de finantare solicitantul va prezenta o scrisoare de garantie bancara cu o valoare de 20% din valoarea sprijinului financiar nerambursabil solicitat. Aceasta garantie va fi eliberata odata cu ultima cerere de rambursare.
Beneficiarul are obligatia de a mentine investitia obtinuta pe o perioada de minimum trei ani, precum si toate obligatiile asumate prin contractul de finantare. El are obligatia ca pe toata durata derularii contractului sa nu inregistreze restante la bugetul de stat, bugetele locale sau datorii catre asigurari sociale, pentru somaj. De asemenea are obligatia sa prezinte rapoarte trimestriale de progres tehnic, pe toata durata de implementare a proiectului, iar pe o perioada de trei ani de zile dupa finalizarea activitatilor proiectului trebuie sa transmita rapoarte anuale privind durabilitatea investitiei.
Pentru ca o cheltuiala efectuata de un IMM sa fie considerata eligibila pentru co-finantare (rambursarea in limita stabilita), in cadrul acestei operatiuni, trebuie sa fi fost efectuata de catre beneficiari dupa data intrarii in vigoare a contractului de finantare, exceptand cheltuielile pentru elaborarea studiului de fezabilitate/prefezabilitate.


Cheltuieli eligibile

Achizitie de terenuri (eligibile in limita a 10% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului)

Achizitie de cladiri, constructie si modernizare cladiri

Achizitia de instalatii si echipamente, cu exceptia leasing-ului

Aplicatii informatice

Brevete, licente, know-how, solutii tehnice nebrevetate

Achizitii servicii de consultanta

Elaborarea de studii si documentatii

Achizitii de tehnologie

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO