Analiză

Degeaba bate Bruxelles-ul saua

20.02.2004, 00:00 24



Conducerea de la Bucuresti e ca un sac de box : dai in ea si nu se clinteste, are pielea groasa si sta strans legata de punctul ei de sprijin, recte - fotoliul. Cati pumni trebuie sa mai ia ca sa inteleaga ca persevereaza in greseala cu incapatanare de copil tafnos, nemanierat, obraznic si nepus la colt? Probabil ca multi, din pacate pentru noi. Vine Emma Nicholson si ne spune "aderarea Romaniei e imposibila daca nu vor fi aplicate integral reforme autentice". Asta dupa ce Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European voteaza sa recomande Comisiei Europene "reorientarea strategiei de aderare, inclusiv - repet, inclsiv - negocierile cu Romania. "Si ce face dl. Vasile Puscas, negociatorul Romaniei cu UE ? Zice asa: nu inseamna ca se reorienteaza negocierile de aderare cu Romania, ci ca se pune un accent mai mare pe indeplinirea criteriilor politice si ale statului de drept. (Atentie la ultima sintagma. O repet pentru orice eventualitate: stat de drept.) Din cate stiu eu, si dupa cum spune DEX, reorientare inseamna actiunea de a se orienta intr-o noua directie. Mai pe inteles, daca pana acum directia a fost vadit favorabila Romaniei, cu Uniunea Europeana adoptand o atitudine de bunic sfatos si rabdator, de acum incolo, comisia Parlamentului European crede ca ar trebui schimbat macazul. Spre ce? Spre "si mai favorabil", daca imi permiteti sa spun asa? Eu nu cred. Dar cum o sa accepte guvernul de la Bucuresti ca greseste? Cum sa spuna el asa, in gura mare si in urechile electoratului "da, dom'le, ne-au batut obrazul, nu ne descurcam cum trebuie, am mintit, incercam sa bagam pumnul in gura presei, suntem ultimii la reforme, de fapt nici nu avem interes sa le facem peste tot - cum ar fi justitia, de exemplu, ca avem toti cate ceva pe caciulita sau macar un var, un prieten, un prieten al unui prieten care are, trebuie sa ne gandim la viitor, la ziua in care nu vom mai fi la putere - da, bulgarii stau mai bine, si, daca se grabesc putin, si albanezii o sa ne-o ia inainte"? Ei, as. N-ai sa vezi. Nu aici, la noi, in orice caz. NU domnilor, aici, in Romania, noi tinem coada sus: niste rai, niste invidiosi, ne persecuta, vor sa ne induca un sentiment de inferioritate, noi stim, noi suntem magicieni, noi suntem cei mai drepti si mai destepti si mai priceputi. Asa ca Emma latra, guvernul trece mai departe, uitandu-se in partea cealalta, fluierand relaxat, zambind smechereste, facand cu ochiul, aruncand capul pe spate: las-o ba, ce stie ea? Sa vina ea sa conduca Romania, sa vedem, mai zice ceva? Pai crede ea ca e usor sa fii in fruntea unei tari falimentare? Sa scoti bani de-o masina, de-o casa, de cateva case, de vacante si petreceri si campanii electorale? Nu e usor deloc: trebuie sa fii roman ca sa stii cum se face si asta nu se invata cu una, cu doua. Trebuie sa te nasti aici ca sa intelegi, ca sa stii cum merge.



Tupeul e solutia, iar el nu se dobandeste - se mosteneste si se dezvolta de-a lungul timpului. Zice un parlamentar european una, noi scoatem alte zece legi ca sa-i dam peste bot, uite-asa, de-a dracului ce suntem. De exemplu, ne-au certat ca punem presei pumnul in gura? Stati ca n-ati vazut nimic. Chiar in ziua in care la Bruxelles se vota foaia aceea fara valoare cu reorientarea, noi, la Bucuresti adoptam o lege prin care ii silim pe jurnalisti sa ne faca noua pe plac. De ce sa ne obosim noi sa ne deplasam prin tara in campania electorala, cand poate veni tara la noi? Asa ca ii obligam sa ne dea pe post, la ora de maxima audienta, publicitate electorala. Anticonstitutional? Incalcarea libertatii presei? Aiurea. Cine ii intreaba pe jurnalisti? Daca lui Ceausescu i-a mers, merge si la noi. Si asta nu e totul. Mai pregatim ceva: o modificare la Codul Penal care sa prevada amenda sau inchisoare de la 1 la 3 ani pentru "folosirea unor imagini interceptate de la distantta" cu orice considera demnitarii nostri ca nu da bine la popor: vilele proprii, conversatii pe holurile parlamentului, masina personala etc. Pe scurt, adio reportaje in care alesii nostri sunt dati in vileag sau surprinsi sondandu-si narile, adormind in fotoliu, barfindu-si colegii, aratandu-si public ignoranta crasa, stalcind limba romana, facandu-se de ras. Nu, incultura lor, lenea, obraznicia, ignoranta - toate trebuie sa fie tabu. Electoratul nu are voie sa stie pe cine a pus in fruntea tarii. El trebuie sa ramana cu imaginea aureolata a demnitarului destept, harnic, prezent, bine crescut, vertical, doct, luptand ca Sfantul Gheorghe cu balaurul birocratiei si al injustitiei si al saraciei. In speranta ca, poate asa, o sa ne pacaleasca pe toti. Ceea ce s-ar putea sa reuseasca. Dar numai pe noi! Minciuna, tupeul, ascunzisurile, impostura se opresc la granitele tarii. In afara lor, lumea ne arata cu degetul si se uita la noi cu lehamite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO