Analiză

Dilema turistului roman: plaja printre soldati sau printre elefanti?

11.04.2003, 00:00 23

Soldatii americani din Mamaia nu vor fi o piedica pentru hotelierii de pe litoral. "Romanii se vor duce la mare ca la urs, vor merge de curiozitate sa-i vada pe soldati", spune Cristian Mihai Balcescu, presedintele agentiei de turism CMB Travel. El crede ca si alte tari, despre care analistii apreciau ca vor inregistra scaderi dramatice din cauza apropierii de razboiul din Irak, vor fi cautate de turistii romani, chiar daca cererea va varia totusi in functie de durata razboiului. "Turcia va merge oricum, dar depinde incepand de cand, fiindca romanii nu se sperie usor".
Pe de alta parte, Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), considera ca turistii romani vor calatori in aceasta vara fie in tara, fie in locurile departate de conflict. El este de parere ca tarile din Asia sau Africa vor fi evitate din cauza proximitatii fata de conflictul din Golf. "Lumea este putin timorata de ce se intampla in Irak si se va orienta spre turismul intern. Cei cu bani vor prefera locatiile foarte indepartate gen Maldive, Seychelles, Hawaii sau Bahamas, iar agentiile au pregatit in acest an mai multe programe pentru aceste destinatii", spune Vasilescu.
Nu toti operatorii sunt insa de aceeasi parere. Carmen Pavel, director al agentiei de turism J'Info Tours, afirma ca se calatoreste mai mult in Europa, iar clientii agentiei cauta garantie si siguranta. "In aceasta vara, turistii se vor deplasa mai mult in tari precum Spania, Italia, Grecia, iar destinatiile exotice vor fi cautate mai mult la iarna, in timp ce Turcia va inregistra o scadere", crede Pavel.

Tarife similare
Un avantaj pentru cresterea numarului de turisti, atat pe litoral cat si in strainatate, este faptul ca tarifele nu s-au majorat la fel de mult ca in anii precedenti. Tarifele care vor fi practicate in acest an de agentiile de turism pentru destinatiile interne se situeaza in medie cu 15% (acoperind doar rata inflatiei) peste cele din sezonul estival 2002, in timp ce preturile pachetelor pentru excursii in strainatate au preturi apropiate de cele de anul trecut, apreciaza reprezentantii agentiilor.
Sejururile in statiuni din strainatate au preturi apropiate de cele din 2002. O vacanta in Turcia costa intre 17 euro/zi si 60 euro/zi, la hoteluri de 3-5 stele, iar in Grecia, un sejur de sapte zile costa minim 180 de euro, la hotel de doua stele.
Cei care opteaza pentru Croatia vor plati sume cuprinse intre 200 de euro si 370 de euro de persoana la hoteluri de trei si patru stele, pentru o perioada de sapte zile, in timp ce petrecerea unui concediu in Spania necesita alocarea a minim 480 euro pentru sase nopti de cazare.
O excursie de trei zile in Belgia si Olanda costa in jur de 450-500 euro de persoana, iar pretul unui pelerinaj de noua zile in Italia ajunge la 355 euro. Vizitarea Europei in 16 zile presupune plata a aproximativ 700 de euro de persoana, iar o croaziera pe Marea Mediterana costa 900 de euro pentru zece zile.
O vacanta in insulele Maldive costa intre 1.000 si 2.000 de euro de persoana in functie de durata sejurului si de conditiile de cazare, in timp ce doua saptamani in Seychelles va vor scoate din buzunar intre 1.600 si 2.300 de euro. Amatorii de exotism, dar la preturi mai scazute, pot opta pentru Thailanda, unde o saptamana costa intre 800 si 1.000 de euro.
Va plac aventurile? Mergeti pe urmele incasilor (in Peru si Bolivia) cu conditia sa aveti disponibili circa 2.800 de euro sau la safari in Kenya cu 2.000 de euro de persoana. In schimb, un circuit prin Indochina cu vizite in Cambodgia, Thailanda si Laos va va costa ceva mai putin de 1.000 de euro. Sau poate va atrag diamantele Africii. Pentru 16 zile petrecute in sudul continentului, in tari greu de identificat pe harta, precum Swaziland sau Botswana, dar si Africa de Sud, veti plati intre 3.500 si 5.000 de euro.
Daca va temeti de lei, insa vreti totusi peisaje spectaculoase, vizitati fiordurile norvegiene la bordul unui vas de croaziera pentru sume cuprinse intre 1.500 si 1.800 euro sau treceti cu autocarul prin mai multe tari scandinave la 1.200 de euro.

De paste, o croaziera pe Dunare sau pe Nil
Anuntata mini- vacanta de Paste si 1 Mai a marit deja interesul romanilor care au trecut in numar mai mare pragul agentiilor de turism, afirma reprezentantii acestora. Principalele cerinte vor fi insa sejururi in Romania, adauga acestia.
"Am simtit o crestere in aceasta saptamana, au venit mai multi clienti", spune Carmen Pavel de la J'Info Tours, adaugand ca cererile au fost pe destinatii apropiate.
"Lumea vrea sa mearga in Romania si astept cu incredere reactia prestatorilor de servicii hoteliere", declara Cristian Balcescu de la CMB Travel. El crede ca turistii romani vor prefera statiunile de la munte, dar ca numarul turistilor va depinde de incalzirea vremii. Balcescu apreciaza ca totusi nu vor pleca prea multi turisti. "Oamenii se gandesc daca sa cheltuie acum sau sa plece la vara. De aceea, de Paste se vor cauta destinatii din Romania sau apropiate, precum Grecia sau Italia", explica el.
De aceeasi parere este si Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si al agentiei SimpaTurism. El crede ca destinatiile autohtone vor fi foarte cautate, dar ca se inregistreaza cresteri surprinzatoare, avand in vedere proximitatea fata de zona de razboi din Irak, pe Turcia. Alin Burcea, presedintele agentiei Paralela 45 spune, de asemenea, ca se vinde puternic Turcia, dar in schimb cererile pe Romania sunt extrem de slabe.
La Targul National de Turism, inaugurat ieri la complexul Romexpo, agentiile venisera pregatite cu oferte speciale de Paste, dar nu toate luau in calcul zilele libere anuntate de Guvern.
Astfel, trei nopti la Best Western Balvanyos in perioada sarbatorilor costa intre 111 si 155 de euro de persoana, in timp ce la hotelul Cormoran din Uzlina un pachet de trei nopti variaza intre 5 si 6 milioane de lei (150-160 euro). In Spania, pachetele de o saptamana costa intre 670 si 760 de euro, in timp ce un program in Grecia se ridica la 200-500 de euro, in functie de mijlocul de transport si de destinatie.
Un loc interesant de petrecere a sarbatorilor de Paste poate fi vasul de croaziera. Astfel, o croaziera pe Dunare (cu plecare din Budapesta) costa circa 800 de euro, pret ce include si transportul intre Bucuresti si capitala Ungariei, in timp ce croziera pe Nil este "pretuita" la circa 950 de euro.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO