Analiză

Dupa Copenhaga...

17.12.2002, 00:00 11

Scandalul Turcia continua
Turcia a primit la summitul de la Copenhaga asigurarea ca va fi primita in Uniunrea Europeana si garantia ca nici un stat membru nu va bloca aderarea sa la organizatie. Lucrurile nu stau insa asa, iar noile declaratii vin doar sa puna gaz pe foc.
Seful diplomatiei daneze, Per Stig Moeller, a fost cel care a asigurat responsabilii turci ca aderarea la UE nu va putea fi blocata, odata indeplinite criteriile politice cerute de Bruxelles. "Aprobata de Comisia Europeana, candidatura nu poate fi respinsa" l-a asigurat el pe premierul turc, Abdullah Gul. Acesta a parasit Copenhaga complet satisfacut de raspunsul UE, desi situatia este cu totul alta, spune publicatia EUObserver.
Premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, a declarat duminica pentru revista daneza Politiken, ca promisiunea facuta Turciei nu schimba cu nimic situatia. "Noi lucram dupa procedurile in vigoare", a spus Rasmussen, lasand sa se inteleaga ca orice stat membru poate folosi dreptul de veto pentru a bloca candidatura Turciei. Analistii au sublinait faptul ca, dupa 2004, Ciprul, mai mult ca sigur divizat in continuare, ar putea alege sa blocheze aderarea Turciei la Uniunea Europeana, in lipsa unui acord privind reunificarea insulei.
"Pot sa asigur pe toata lumea ca vom trata Turcia la fel de obiectiv si corect precum am tratat toate statele candidate", a precizat la randul sau comisarul insarcinat cu extinderea, Gunter Verheugen. Presiunea exercitata de Statele Unite si lobbyul pro-european al responsabililor turci vor fi la fel de intense si in 2004, a avertizat Verheugen.
Refuzul de a prezenta o "foaie de parcurs" pentru Turcia poate avea efecte negative, sublinia si cotidianul International Herald Tribune. La Copenhaga s-a ratat sansa de a integra Turcia in lumea Occidentala, apreciaza ziarul. Chiar daca a avut sprijinul lui George W. Bush, Ankara va mai astepta doi ani inainte sa primeasca un raspuns "concret". Este o intarziere ce va avea repercusiuni serioase, daca se ia in calcul victoria islamistilor in alegeri, spune cotidianul brtianic.
Problema Turciei este una geografica, aprecia Financial Times. Europa este prinsa intre valoarea geografiei si geografia valorilor. chiar daca Turcia este prea mult in Asia pentru a apartine geografic Europei, Ankara a facut eforturi serioase pentru a adopta valorile Occidentale, apreciaza ziarul. Rusia este mai europeana decat Turcia, din punct de vedere geografic, dar Moscova mai are destule de facut pentru a privi spre Europa, spune FT.
Seful partidului de guvernamant din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, nu a ezitat sa critice resposnabilii de la Bruxelles pentru ca lcureaza dupa "un dublu standard". El a spus ca probleme legate de respectarea drepturilor omului are si Letonia - acuzata de Moscova ca nu respecta drepturile minoritatii ruse, iar  alte state au probleme economice.



Tratatul de aderare are 10.000 de pagini
Dupa Copenhaga, prima grija a expertilor va fi redactarea tratatelor de aderare cu cei 10 candidati "admisi" - Polonia,  Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Slovenia, Malta si Cipru. Zece mii de pagini vor fi necesare in total pentru a cuprinde, in detaliu, datele financiare convenite, perioadele de tranzitie a unora si altora si dar si tot felul de protocoale unilaterale anexate pentru a grava in marmura comunitara cutare sau cutare particularitate nationala, relateaza Le Figaro.
Semnarea de catre toti cei 25 de viitori membri ai UE a documentului care va reuni toate aceste detalii este prevazuta pentru 16 aprilie 2003 la umbra Panteonului, in Grecia.
Tot atunci se deschide perioada ratificarilor - pe cale parlamentara in majoritatea capitalelor vechilor membri sau prin referendum, in general, in cazul noilor veniti. Surprizele nu sunt excluse. In Malta, de exemplu, jumatate din populatie este "pentru" iar cealalta jumatate "impotriva" aderarii. Aici ca si in celelalte tari, guvernelor le revin sarcina de a convinge populatia de binefacerile extinderii.
Daca o tara nou venita nu reuseste sa adopte tratatul de aderare ea situeaza automat in afara jocului dar pozitia sa nu apasa asupra celorlalti. Daca, dimpotriva, ratificarea este refuzata de unul din Cei 15 procesul este blocat pentru toti Cei 10. Fara a fi probabila, aceasta ipoteza de cosmar nu ar trebuie exclusa cu totul.
Apropiata intalnire "istorica", aceea a adeziunii concrete a fost fixata pentru 1 mai 2004. Fiecare dintre Cei 10 va trimite atunci un comisar la Bruxelles. In asteptarea demisiei Comisiei lui Romano Prodi, a desemnarii succesorilor vechii echipe, a audierii lor in Parlamentul European si a debutului efectiv al mandatului lor prevazut pentru 1 noiembrie 2004, comisarii celor 10 nu vor fi decat "stagiari platiti regeste", - vorba foarte indragita la Bruxelles - fara atributii precise.
In Parlamentul de la Strasbourg, deputatii noilor veniti isi vor face intrarea la 1 mai 2004, cu titlu provizoriu, in asteptarea noilor alegeri pentru Parlament, prevazute in iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO