Analiză

Dupa "virusul mileniului" urmeaza "Virusul Euro". Ghid de supravietuire

20.08.2001, 00:00 14



Pesimistii si rau-prevestitorii au un nou motiv de "bucurie" - dupa celebrul Y2K (trecerea calculatoarelor in anul 2000), urmeaza E-Day : ziua de 1 ianuarie 2001, cand cele 12 state din zona euro vor renunta la monedele nationale in favoarea monedei unice.

Pesimistii vor afirma cu siguranta ca schimbarea va transforma vestul Europei intr-un tinut al haosului. Spargatorii de banci si amatorii de scamatorii financiare vor prospera, in timp ce micile firme vor fi nevoite sa-si stopeze activitatea.

Consumatorii stupefiati se vor enerva teribil, asteptand la cozi imense pentru a-si converti economiile in noua moneda. Iar daca lucrurile vor scapa de sub control, autoritatile se vor confrunta chiar cu revolte spontane.

"Interventia armatei si fortelor de politie pentru asigurarea ordinii publice nu poate fi exclusa", spune un studiu elaborat de doi profesori, Arnd Huchzermeier de la Otto Beisheim Graduate School of Management din Koblenz, Germania si Ludo Van der Heyden de la Insead din Paris.

Sa fim seriosi, totusi. Cei mai multi oameni cu capul pe umeri isi imagineaza ca ar putea aparea mici neconcordante, in cel mai rau caz, in conditiile in care 450 de miliarde de bani lichizi se vor revarsa asupra Europei. De altfel, milioane de europeni platesc deja cu carduri in marea majoritate a magazinelor.

Dar ce ne facem daca rau-prevestitorii au totusi dreptate? Unele dintre prezicerile lor sunt suficient de inspaimantatoare incat sa-si para rau ca ti-ai vandut generatorul de energie cumparat pentru a te apara de virusul mileniului.

Pentru cei care vor sa fie pregatiti pentru tot ce-i mai rau, cotidianul financiar The Wall Street Journal ofera o lista cu cele mai bune mijloace de aparare impotriva "virusului E-Day". Sa-i zicem: "Ghidul paranoicului pentru conversia la euro"!



Cumpara-ti un sac de dormit

S-ar putea sa ai nevoie de el atunci cand vei petrece zile in sir la coada la bacanie. ai cum aceeasi metoda ai aplicat-o si pentru a face rost de locuri bune la un concert al formatiei de rock preferate, campeaza in noaptea de revelion.

Vanzatorii vor jongla cu cele doua monede si vor incerca din rasputeri sa-si mentina calmul explicand iar si iar consumatorilor derutati care e treaba cu noile bancnote si monede.

Astfel, coziile ar putea atinge dimensiuni impresionante. Un studiu al companiei de cai ferate olandeze estimeaza ca la o singura casa de bilete se vor forma cozi de pana la 1.200 de persoane, iar intarzierile ar putea ajunge la 26 de ore. Daca te gandesti mai mult, ar fi bine sa-si iei si ceva de mancare.



Nu te increde in nimeni

Euro va atrage talharii ca si mierea mustele. "Introducerea noilor bancnote este legata de imense riscuri de crestere a criminalitatii", se arata intr-un raport al Parlamentului german. "Exista sanse mari ca infractiuni majore sa se petreaca in aceasta perioada".

Asa ca incercati sa nu fiti aparati de hoardele de spalatori de bani, jefuitori de banci, falsificatori sau sarmani hoti de buzunare care se vor folosi de confuzia generala pentru a-si acoperi activitatile ilegale.

"Se vor petrece multe fraude, care s-ar putea sa nu fie impiedicate, deoarece oamenii chiar nu sunt familiarizati cu noile monede si bancnote", declara Baudouin Monnoyeur, presedintele Consilului National al Comertului din Franta.

Autoritatile locale pregatesc multe actiuni pentru a contracara valul de infractiuni asteptat. Acest lucru este destul de incurajator, nu-i asa?



Stocheaza alimente

Acest lucru va scurta perioada pe care o vei petrece in sacul de dormit in fata alimentarei. Cozile vor fi de cel putin 20 de metri, iar timpul de asteptare va fi de aproximativ 25 de minute, potrivit unui alt studiu elaborat de Asociatia comerciantilor olandezi. Mai mult, consumatorii dezgustati vor renunta la cumparaturi, lasandu-si cosurile printre rafturi, ceea ce va ingreuna si mai mult traficul.

Totusi, ar fi bine sa actionezi rapid, deoarece multi oameni vor gandi la fel ca tine. De fapt, cele mai multe firme de comert spera ca asa se va si intampla. "Ne-ar placea ca populatia sa-si cheltuie ultimii franci in magazine", spune Jerome Fedier, presedintele Federatiei retailerilor francezi.



M=ncati cereale la micul dejun

Brutariile ar putea deveni incapabile sa faca fata cererilor clientilor. O brutarie medie din Franta serveste aproximativ 450 de clienti pe zi, potrivit Confederatiei Nationale a Brutarilor, reprezentand circa 15 milioane de tranzactii, 90% din ele cash.

Clientii vor fi derutati de noile preturi si noile bancnote, iar producatorii de paine se tem ca vor obosi, mai ales in primele zile ale lunii ianuarie, explicand clientilor ce inseamna noua moneda.



Treziti-va rapid din mahmureala de dupa revelion

Imediat dupa ce ati ciocnit paharul de sampanie, dati fuga la primul bancomat. Aceste aparate furnizeaza aproximativ 70% din banii lichizi care circula in zona euro, iar bancile le vor programa sa elimine euro imediat dupa miezul noptii.

Totusi, rezervati-va si ceva timp de cautare, deoarece modelele mai vechi nu suporta noile bancnote si vor fi pur si simplu blocate. Daca veti petrece trecerea in noul an in Portugalia, eliberarea de cash va fi o adevarata problema, avand in vedere ca doar 8% din ATM-uri vor elibera euro in prima zi a lunii ianuarie, potrivit unui raport al Parlamentului European.



Reparati-va bicicletele

S-ar putea sa aveti nevoie de ele, deoarece multe tramvaie si autobuze vor accepta numai euro. Chiar daca posedati noile monede, tot veti sta la cozi mari, pentru ca soferii nu sunt familiarizati cu ele.

Nici macar automobilul personal nu v-ar putea salva, daca nu mai aveti prea mult carburant in rezervor, in conditiile in care aceleasi probleme le puteti intampina si la benzinarii sau la punctele de intrare pe autostrazi.



Duceti-va hainele la spalatorie cu ceva timp inainte.

ai spalatoriile, ca si celelalte mici afaceri vor avea probleme in perioada conversiei monetare, pentru a-si adapta contabilitatea, sitemele de gestiune si celelalte softuri de pe calculator la moneda unica.

Un raport al Comisiei Europene, publicat recent, avertiza ca doar un sfert din intreprinderile mici si mijlocii sunt pregatite pentru euro. Mai mult, jumatate din IMM-uri anunta ca nici macar nu au habar cum se va face conversia.

"Vor fi obligati sa faca totul de mana", spune Philippe Neyrial, seful unei companii de service pentru computere din Franta, care afirma ca 60% din firmele care ii sunt clienti nu l-au contactat inca pentru a-i ajuta la conversie. "Vor fi nevoiti sa apeleze la vechile masini de scris".



Daca toate acestea esueaza, plecati din tara

De ce sa nu va rezervati bilete pentrui o lunga calatorie in SUA sau Marea Britanie, lasand astfel in urma haosul din Europa. In plus, veti avea prin portofele dolari sau lire sterline, care nu se vor schimba in aceasta perioada.





Bancnotele Euro

De la 1 ianuarie 2002 sapte tipuri de bancnote vor fi introduse in cele douasprezece tari din zona euro, membre ale Uniunii Europene.

Pe partea din fata a bancnotelor, ferestrele simbolizeaza spiritul european deshis catre cooperare. Cele douasprezece stelute care simbolizeaza Uniunea Europeana reprezinta dinamismul si armonia dintre tarile membre.

In completarea acestor desene, pe reversul fiecarei bancnote este reprezentat un pod, care simbolizeaza stransa cooperare si comunicare dintre Europa si restul lumii.

Alaturi de aceste insemne, pe bancnotele euro vor aparea cateva inscrisuri, si anume:

- numele monedei - euro, scris atat in alfabetul latin (EURO) cat si in cel grecesc (EYPO);

- - Initialele Bancii Centrale Europene, in cinci limbi (BCE, ECB, EZB,EKT, EKP) care acopera unsprezece limbi oficiale ale Comunitatii Europene;

- simbolul (c) indica protectia de copyright

- steagul Uniunii Europene.



Monedele Euro

Cele opt forme in care vor aparea monedele euro difera ca marime, culoare si grosime, in functie de valoarea lor care poate fi de 1,2,5,10,20 si 50 de centi, un euro si doi euro . Un euro este divizat in 100 de centi.

Pe o parte a fiecarei monede va aparea unul din cele trei insemne comune celor 12 tari din zona euro, care reprezinta harti ale Europei, inconjurate de cele 12 stelute care simbolizeaza Uniunea Europeana.

Cealalta fata a monedelor va reprezenta insemne individuale, specifice fiecarui stat, inconjurate de 12 stelute.

Marginile monedelor sunt reliefate, pentru a face utlizarea lor mai usoara in special pentru nevazatori, care vor putea astfel sa recunoasca valoarea monedei.

Designul monedelor a fost realizat de Luc Luycx de la Royal Belgian Mint, in urma unei stranse competitii la nivel european.





Euro, un concept care se poate pipai

Alaturi de limba, steag si imn national, moneda defineste, cel putin simbolic, o natiune. Grecii, irlandezii, francezii sau italienii au decis sa uite de monezile proprii, deci la o parte a definitiei lor ca popor. Ce primesc in schimb ?

Prosperitate, promit economistii si autoritatile.

De fapt, euro este un concept care acum se poate pipai. Dupa al doilea razboi mondial, granitele intre statele europene au cazut rand pe rand, intr-o jumatate de secol, mai intai pentru carbune, otel, apoi pentru toate celelalte marfuri, si mai de curand pentru persoane si bani.

Dar functionarul de banca din Munchen a simtit prea putin ca are ceva mai mult in comun cu culegatorul de portocale din Palermo decat avea tatal sau inainte de al doilea razboi mondial: si atunci se putea calatori liber, iar faptul ca portocalele italiene sunt mai ieftine acum pentru ca vama e zero nu-l face sa se intrebe de ce. ai nici de ce acum poate sa se imprumute de la orice banca din Franta sau Olanda.

Oamenii judeca dupa ce au pe masa, adica in buzunar. Ca in spatele preturilor produselor se ascund intelegeri comerciale facute dupa ani de negocieri ii intereseaza mai putin.

Dar de la 1 ianuarie 2002 toti vor avea in buzunare aceeasi moneda. Toti vor sta cu ochii la aceeasi banca centrala sa urmareasca dobanzile.

Jumatate de secol de tratate comerciale si negocieri se vad acum in palma. Conform tratatelor semnate, nici o tara din cele 12 nu se poate retrage din zona euro. Drumul e fara intoarcere.





Istoricul Euro

* Tratatul de la Roma din 1958 a declarat piata comuna europeana, care avea drept scop cresterea prosperitatii economice si realizarea celei mai "puternice reuniuni dintre europeni"

* Pe baza tratatului de la Roma s-a realizat ulterior Tratatul Unic din 1986 si s-au pus bazele Uniunii Europene. Astfel a luat fiinta Uniunea Economica si Monetara (UEM ) si s-au pregatit etapele necesare pentru introducerea unei monede unice.

* Ce-a de treia faza a UEM a inceput la 1 ianuarie 1999, cand s-a stabilit definitiv schimbarea monedelor a 11 state membre ale UE cu o moneda unica-euro. Membrii zonei euro au inceput implementarea unei politici monetare comune, euro a fost declarata o moneda legala iar monedele celor 11 tari au devenit subdiviziuni ale monedei unice.

* De la 1 ianuarie 2000, Grecia s-a alaturat celor 11 state care au adoptat moneda unica: Franta, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg, Irlanda, Spania, Portugalia, Finlanda, Danemarca.

* Dezvoltarea cu succes a noii monede are drept scop crearea unei Europe unde oamenii, bunurile, capitalurile si serviciile sa poata circula liber.

* Introducerea euro reprezinta cea mai mare schimbare monetara din toate timpurile.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO